kobieta a mezczyzna

Droga świadomości - Inspiracje, teksty i artykuły.
kwiatuszek
Reputacja: 0

kobieta a mezczyzna

Postautor: kwiatuszek » 23 października 2015, o 21:42

Jakie widzicie roznice?oczywiscie na poziomie mentalnym.Sa one wynikiem tylko budowy mozgu,hormonow czy moze z "innej"natury?

Kocur

Re: kobieta a mezczyzna

Postautor: Kocur » 23 października 2015, o 23:29

No właśnie też mnie to ciekawi, bo niby są duże różnice mózgów, ale ja to widzę tylko jako różnicę w osobowości, seksualności, charakterze, sposobie wyrażania emocji i ruchów i tyle. Poziom inteligencji jest taki sam, bo dąży do wartości średniej, moralność zależy od genów i wychowania. Myślę, że w kulturze dominuje zbyt wiele stereotypów w tym temacie.
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.

kwiatuszek

: kobieta a mezczyzna

Postautor: kwiatuszek » 24 października 2015, o 00:55

Dopiero pozniej zauwazylam ze rozpoczales podobny watek w innym dziale. :P . Za bardzo sie rozpisujecie z kolega,wole konkrety. Ale wywnioskowalam ze chyba nie ma roznicy. To tylko fizjologia i spoleczenstwo.. chodzilo mi o to ze mozna by genetycznue zmutowac dane cechy by stworzyc czlowieka idealnego wg nas (potrzebnego do dachych celow),ale duchowosc chyba nie wchodzi tu w role w takim razie..

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

: kobieta a mezczyzna

Postautor: Prometeusz » 24 października 2015, o 04:50

Na sukces ewolucyjny człowieka składają się nie jakieś preferowane cechy, a różnorodność wariacji.

Jednym zdaniem eugenika to mrzonka.

Duże znaczenie ma postrzeganie różnic, nie ważne czy akuratne - to samo postrzeganie niesie konsekwencje.

Jesteśmy potężnie złożeni i żyjemy w mocno złożonym środowisku. Dopiero neuro-badania rozpoczęły nam wskazywać drogę, ale minie sporo czasu za nim przełożymy tą wiedzę, na świadomość realnych konsekwencji w świecie.

Ja uważam, że toczymy pewnego rodzaju grę, która z góry zakłada brak obiektywności. Za to przebiega na określonych zasadach. Warto je poznawać. Zarówno czy się jest mężczyzną czy kobietą.

Wróć do „Świadomość”