Co się dzieje z samobójcami po śmierci?

Pytania i Pomoc Duchowa - Masz jakikolwiek problem, napisz tu.
Awatar użytkownika
zapachyspodpachy
Reputacja: 0

Co się dzieje z samobójcami po śmierci?

Postautor: zapachyspodpachy » 17 grudnia 2010, o 16:42

No właśnie, nurtuje mnie to od dawna i mam w związku z tym parę pytań:
1. Czy zostają na Ziemi by to "odpokutować"?
2. Czy idą do tzw. Piekla, jeśli w ogóle takowe istnieje?
3. Czy poprostu idą w zaświaty i robią tam co chcą?

Nie żebym chciała się zabić, czy coś, tak tylko pytam, bo czytałam wcześniej artykuł o samobójcach i tak mi wpadło to pytanie do głowy, więc nie martwcie się o mnie ;-)
Nie da się zmienić ludzi, nie niszcząc im życia.

Więc dlaczego tu jesteśmy? Bo wierzymy. Wierzymy w dobro i zło.

Wszyscy potrzebujemy wspomnień, bo one przypominają nam kim jesteśmy.

Wolność jest... gdy nigdy nie musisz mówić „przepraszam”.

Ekhmm

: Co się dzieje z samobójcami po śmierci?

Postautor: Ekhmm » 21 grudnia 2010, o 22:48

Gdyby zalozyc, ze smierc jest stanem podobnym do snu, to istnieje duze prawdopodobienstwo, ze koszmary za zycia takiego samobojcy towazyszyly by mu rowniez po smierci, czyli znalazlby sie w stanie koszmaru, ktory przezywal za zycia, prawdopodobnie nie zdajac sobie sprawy z tego, ze umarl. Jednak to tylko moje domysly, bo nie wiem co jest po smierci.

Awatar użytkownika
SAM

Re: Co się dzieje z samobójcami po śmierci?

Postautor: SAM » 22 grudnia 2010, o 18:01

1. Tak i nie. Są różne rozwiązania. Jednym z nich jest wrócenie ponowne, lecz do innego ciała a z tą samą strukturą energetyczno-informacyjną. czyli doświadczanie-->zrozumienie-->poszerzenie dalsze swych struktur boskości(duszy). Gdy się rozwija własną Kreacje, czyli własną część duszy, która jest częścią całości Kreacji. Samobójstwo to strzelenie Sobie samobója, choć można było strzelić bramkę zwycięską, a tak trzeba grać dalej...
2. Gdy twoje wierzenia, a co za tym idzie utrzymywanie intensywnych impulsów swej świadomości swego postrzegania na schematach wzorów myślowych (np.: piekło), może być czynnikiem utworzenia iluzoyrycznego planu doświadczania swych wierzeń, aż do ponownego zrozumienia iż to jest własny twór.
3. W czasie kolejnego wyboru, gdy się już nie posiada ciała cielesnego gęstości 3 wymiaru, są możliwe różnorakie atrakcje odpoczynkowe tworzone przez was samych... W skrócie robicie co chcecie :)
All Right
http://all-right-creation.tumblr.com/

Awatar użytkownika
zapachyspodpachy

Postautor: zapachyspodpachy » 22 grudnia 2010, o 20:18

Dzięki :-)
Nie da się zmienić ludzi, nie niszcząc im życia.

Więc dlaczego tu jesteśmy? Bo wierzymy. Wierzymy w dobro i zło.

Wszyscy potrzebujemy wspomnień, bo one przypominają nam kim jesteśmy.

Wolność jest... gdy nigdy nie musisz mówić „przepraszam”.

icaro

Postautor: icaro » 11 lutego 2011, o 13:30

A ja bym jednak chciała wiedzieć więcej...
Co jest kiedy ktoś podejdzie do ciała jak do samochodu ktory nie spełania już swojego zadania ich chcesz go wymienić na sprawniejszy l model...a( taka historia o mnichu który nie mógł już uprawiać jogi wydajniej bo jego ciało było stare i postanowił odrodzić się w młodszym ciele )Bo normy kulturowe ograniczają twoją ekspresje...a nie masz dość mocy i nie jesteś doś wkurzony na rewolucje kulturowo społeczne, i masz jedynie do wyboru samobójstwo albo kłamstwo...
Co jeśli twoje pragnienie śmierći to pragnienie pełniejszczego życia...
ziarno obumiera by stać kiełkiem.
Jakie znaczenie ma czas?....w końcu umieramy w kazdej chwili.
Nigdy nie byłam zwolennikiem półśrodków.
Wiem że Samobójcy często utożsamiani z desperacją...ale może to szukanie rozwiązania.
Ja cały czas mam w głowie mnicha z '' Małego buddy'' ktory wchodzi w stan śmierci świadomie. Jeśli umiera się w malinie , cierpieniu, w bólu...w okolicznościach które na świadomość nie pozwalają to przecież nie może być dobre...choć nie przecze jest w tym element zaufania.
Liczę na więcej wypowiedzi. Co sądzicie ?

Ekhmm

: Co się dzieje z samobójcami po śmierci?

Postautor: Ekhmm » 11 lutego 2011, o 20:38

Ludzie kiedy coś piszą, to zwykle dotyczy to ich osobiście, więc może odpowiedz najpierw, dlaczego o to pytasz?

villah

Postautor: villah » 14 lutego 2011, o 19:01

jestem tego pewny, w głębi duszy o tym wiem, że gdziesz na szczycie góry wszyscy spotkamy sieee.

Ciekawy

Postautor: Ciekawy » 20 lutego 2011, o 16:48

To slowo w Kainie to byla "różyczka" :) . Bardzo mistyczne podejscie. intymna sprawa kazdy powinien sam o tym zadecydowac i samo potepianie owego aktu jest "dziwne"i egoistyczne (nie jestem tez za propagowaniem). Bac sie czegos, czego sie nie doswiadczylo - tajemnica zycia i smierci zarazem. Bo czym jest smierc tylko wyobrazeniem, obrazem bezwolnosci, zamkniecia, odizolowania - z naszej perspektywy oczywiscie. Wobrazeniem, ze siedzisz sam w zamknietym pokoju.... zupelnie sam?

Wielu bylo takich, którzy chcieli ją pokonać. Spekulowali ze sami zadecydują (Kirylow w Biesach Dostojewskieg). I skonczylo sie farsą, wielką kompromitacją - w momencie podjecia decyzji... przewazył instynkt samozachowaczy. Zwirzecy i ludzki mechanizm, moze to jest wlasnie wskazowka? Ze jednak nie wolno w ten sposob? Przynajmniej dla Europejczyka. Jak wiadomo ludzie ze Wschodu praktykowali, to juz - przypomina mi sie scena z "Wiosna, lato, jesien, wiosna..." I cala ta dziwna tradycja harakiri itd. Sam nie wiem... Ale to inna kultura... Zagadnienie niezwykle subtelne i indywidalne..

ps Co do tych calych historii, ze w natepnym zyciu bedzie tak jak w momencie smierci... to jestem bardzo sceptyczny.
"Iść za marzeniem i znowu iść za marzeniem, i tak zawsze aż do końca."

Joseph Conrad

Awatar użytkownika
Tao-Universum

Postautor: Tao-Universum » 6 marca 2011, o 10:36

Bardzo trudne pytanie.. Wszystko zależy od tego w co i jak mocno wierzysz. Nie da się określić gdzi etrafiają samobójcy po śmierci,możemy się tylko domyślać i wysnuwać pochopne wnioski.
Jasność - 12 AntyCzakr

Ta książka przeznaczona jest dla niezwykłych czytelników - dla tych, którzy są w pełni odpowiedzialni za siebie i swoje życie, którzy przestali rozglądać się naokoło, szukając przyczyn swoich niepowodzeń.

www.Tao-Universum.pl

Wróć do „Pytania i Pomoc”