Eckhart Tolle - Videos

Dyskusje odnośnie duchowych mistrzów.
Drogi rozwoju, autorskie metody, filozofie...
Sidd
Administrator
Reputacja: 0

Eckhart Tolle - Videos

Postautor: Sidd » 16 października 2009, o 16:33

Wykłady Autora Potęgi Teraźniejszości :)

Eckhart Tolle - The Flowering of Human Consciousness CD1 - 1:48:09

Eckhart Tolle - The Flowering of Human Consciousness CD2 - 1:46:35

Eckhart Tolle - The Deepest Truth in Human Existance - 1:24:21

Nie są to najnowsze filmy, jednak warto je obejrzeć. Jedyny minus to to, że sa po angielksu.

Jeśli ktoś ma tłumaczenie (lub chciałby zrobić tłumaczenie), to proszę o kontakt.

Oczywiście można wklejać do tego tematu inne filmy/wykłady Eckharta...

szeik

Re: Eckhart Tolle - Videos

Postautor: szeik » 18 października 2009, o 22:42

Udało mi się znaleźć film z polskimi napisami

http://video.google.co.uk/videosearch?q ... =en&emb=0#

pozdrawiam
tak jak na górze, tak i na dole

Ciekawy

Postautor: Ciekawy » 26 października 2009, o 20:47

Tolle mówi na złączonym przez filmie szeika o stanie świadomości epoki, ktory przestał być efektywny i musi ulec transformacji inaczej grozi nam zagłada ludzkości. W takim razie kiedy był efektywny? Czy istniała kiedykolwiek epoka sprzyjająca rozwojowi duchowemu czlowieka? Z wiadomych wzgledow nie pytam o przeswiadczenie tolle'a dotyczące checi przeksztalcenia przez ludzkosc obecnego stanu świadomości, wszak to przeciez mistyk :-)
"Iść za marzeniem i znowu iść za marzeniem, i tak zawsze aż do końca."

Joseph Conrad

Ciekawy

Postautor: Ciekawy » 26 października 2009, o 20:52

oczywiście ;-) *załączonym przez Szeika filmie

Joseph Conrad

Ekhmm

: Eckhart Tolle - Videos

Postautor: Ekhmm » 26 października 2009, o 20:58

Tolle nie jest alfa i omega, tak sobie powiedzial i tyle, zeby bylo bardziej dramatycznie. Nadeszla wiekopomna chwila na wielkie zmiany na ziemi. Moze nadeszla, a moze nie, Tolle niech sobie mowi co chce.
Mistykiem jest na pewno, ale świetnego pióra nie ma, ktos kiedys stwierdzil, ze "Potęgę Teraźniejszości" czyta się, jakby się jadło karton :D a ja do chwili gdy to przeczytalem bylem przeswiadczony, ze tylko mi tak ciezko szlo ta ksiazke czytac -2x razy (chociaz informacje w niej zawarte byly baaardzo interesujace i glebokie).
Stan swiadomosci ludzkosci jako takiej nie byl chyba nigdy efektywny, jednak obecnie:
- jest nas coraz wiecej
- coraz wiecej zuzywamy zasobow, ktore sie w koncu skoncza, a to prowadzi do konfliktow.
- rozwoj technologi, to bardziej efektywne metody prowadzenia wojny
- ogolnie to bedzie zapewne nie wesolo, a garstka ludzi Tollo podobnych nie ma takiej sily przebicia zeby cos zmienic.

Ciekawy

Postautor: Ciekawy » 26 października 2009, o 21:40

Mnie niestety nie udało sie dobrnąć do końca "Potęgi terażniejszości" - stwierdziłem (moze za wcześnie), ze to kolejna kompilacja krishnamurtiego, osho i de mello. Stąd pytanie.

Joseph Conrad

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 27 października 2009, o 08:46

na złączonym przez filmie szeika o stanie świadomości epoki, ktory przestał być efektywny i musi ulec transformacji inaczej grozi nam zagłada ludzkości.

A ja bym się nie zgodził z Tollem. Poziom świadomości i rozwój umysłu jest na dużo wyższym poziomie niż nawet 50 lat temu. Chodzi tylko i wyłącznie o to, że w obecnych czasach nasze ciała migdałowate szaleją, są na nieustającym alarmie, co utrudnia dojście do potencjału jaki kryje się w naszych zdolnościach poznawczych. Dzieję się tak dlatego, że nasz tryb funkcjonowania diametralnie się zmienił, a poziom stresu gwałtownie wzrósł, ciężko jest go rozładować.

Przeczytałem tą książkę, metody w niej zawarte są ściągnięte prosto z Gestalt, tylko cała ich otoczka jest zrobiona na mistycyzm, tak by dotrzeć jeszcze do ludzi, którzy bardziej uwierzą kiedy powoła się na świętych niż na to co było sprawdzone empirycznie.

Ekhmm

Postautor: Ekhmm » 27 października 2009, o 10:03

Przeczytałem tą książkę, metody w niej zawarte są ściągnięte prosto z Gestalt, tylko cała ich otoczka jest zrobiona na mistycyzm, tak by dotrzeć jeszcze do ludzi, którzy bardziej uwierzą kiedy powoła się na świętych niż na to co było sprawdzone empirycznie.

A "swieci" (lepiej brzmi mistycy) to jak wedlug ciebie sprawdzali, teoretycznie?

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 27 października 2009, o 10:44

A "swieci" (lepiej brzmi mistycy) to jak wedlug ciebie sprawdzali, teoretycznie?

To zależy o kim mówimy. "Sprawdzanie teoretyczne" jest dziwnym sformułowaniem, lepszym byłoby "wysnuwanie teoretyczne".

Po za tym chodziło mi o to, że święci opierali swoją wiedzę na bazie ubogich informacji i swoich przeczuciach. A wszystko ubierali w symbolikę, która potem awansowała (albo zdegradowała się - zależy jak na to patrzeć :-P) do rangi mitologii. Potem powstawały kolejne interpretacje tych mitologi i w ten sposób wyszedł jeden wielki kogielmogiel. Słuchać tych słów był obiektywny sens kiedy znało się takiego człowieka, który je wypowiadał, bo było wiadomo do czego je odnieś, a w razie czego zawsze można było zapytać - licząc na to że on odpowie odwołując się do wiedzy która jest nam dostępna.

Nie które rzeczy miały kiedyś rangę wiedzy tajemnej tylko dlatego, że nie były wystarczająco dobrze poznane. Wiedzę tajemną utożsamiano z wiedzą mistyczną i tak powstawał kult ciemnoty ;-).

Dużo mistyków było naprawdę wielkimi myślicielami, a z kolei niektórzy tylko wydawali się takimi być. Jak było naprawdę tego nie wie nikt, ważne jest natomiast do czego my możemy się odnieść i uważam, że najlepiej się opierać na rzeczach, które możemy sami sprawdzić.

Ekhmm

Postautor: Ekhmm » 27 października 2009, o 13:03

To jest proste, byli sobie mistycy, ktorzy doswiadczyli czegos nieprzecietnego empirycznie(doswiadczalnie), bo inaczej sie nie da i musieli nadac swoim doswiadczeniom jakies nazwy, a ze poslugiwali sie roznymi jezykami i zyli w roznych epokach, to i mowili inaczej, pozniej ludzie zamiast dazyc do tego, zeby pojac na co taki mistyk wskazywal zajeli sie czczeniem jego "nauk", zamiast patrzec na ksiezyc, patrza na palec wskazujacy na ksiezyc.
Ty jestes doskonalym przykladem tego, jak patrzec na palec, a pozniej na ziemie, na kwiatki, drzewa, domy......... a ksiezyc ciebie wogole nie interesuje. Co zreszta nieraz sam on - wszechmogacy ci sugerowal. :lol:

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 27 października 2009, o 15:15

Ekhmm: Powiedziałeś to co ja innymi słowami, w trochę innym ujęciu.
Czemu trzymasz się kurczowo metafory palca i księżyca? (swoja drogą ja jako jeden z pierwszych zacząłem jej używać na tym forum)

Ty jestes[...]

Proponuje popracowanie nad formą komunikacji.
Ty jestes doskonalym przykladem tego, jak patrzec na palec, a pozniej na ziemie, na kwiatki, drzewa, domy......... a ksiezyc ciebie wogole nie interesuje.

Zamiast pisać tak - naruszając moją przestrzeń osobistą, mógłbyś napisać:
Z twoich zdań [tu piszesz zdania] , wnioskuję odwołując się do metafory palca i księżyca, że jesteś zainteresowany wszystkim a nie księżycem.

Wtedy mógłbym z tobą polemizować.

Jednak zdanie zaczynające się "ty jesteś" można odbierać jedynie jako atak i formę agresji. Nie będę z tobą rozmawiał i odpisywał na twoje posty, jeśli będziesz naruszał moją przestrzeń osobistą.
o zreszta nieraz sam on - wszechmogacy ci sugerowal.

Dlaczego odwołujesz się do zdania osoby, która nie jest dla mnie żadnym autorytetem? Co chcesz osiągnąć powołując się na jego zdanie? Wzmocnić siłę swojego zdania na mój temat? Myślę, że to kiepski pomysł.

gracekrist

Postautor: gracekrist » 16 grudnia 2009, o 00:13

gracekrist

Postautor: gracekrist » 16 grudnia 2009, o 00:20

Awatar użytkownika
NIKE

Postautor: NIKE » 16 grudnia 2009, o 10:03

o E Tolla wrzucił -jak fajnie
bo ja tylko 1-szą częśc oglądałam w tłumaczeniu
NIE JESTEM NIKE ...

magia to umiejętne wykorzystanie siły umysłu - to zdolność czerpania mocy z własnego wnętrza ...

xxxxxxx

Postautor: xxxxxxx » 17 grudnia 2009, o 13:50

Jedyny warty uwagi dział na całym portalu "Regres Duchowy"
:ok

Wróć do „Sylwetki Mistrzów i Drogi Duchowe”