Problemy z otoczeniem i zmianą zachowania, brak celów.

Pytania i Pomoc Duchowa - Masz jakikolwiek problem, napisz tu.
Kocur
Reputacja: 0

Re: Jak znaleźć cele?

Postautor: Kocur » 3 maja 2015, o 19:46

Wydałeś 4 stówki na to żeby na chwilę poczuć się lepiej i złapać większego doła :ok To już piwo tańsze ;)

Byczek pisze:Najbardziej boli mnie to, że inni nie rozumią moich problemów :( Jak już rozumią to przyznają mi rację i nie wiedzą jak pomóc

Rozumieją, a przynajmniej ja rozumiem i wiem jak pomóc. Ale już wszystko co trzeba napisałem w poprzednich postach, za darmo.
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.

Kocur

Postautor: Kocur » 3 maja 2015, o 22:38

Tak jeszcze mi się wydaje, że pragnienia i preferencje powinny się same modyfikować pod wpływem zmiany światopoglądu. Czyli podoba Ci się kobieta, która nie powinna się podobać, czytasz sobie takie info: http://kopalniawiedzy.pl/otylosc-dopami ... owane,5961 i stwierdzasz "aha, to od teraz takie laski mi się nie podobają". No ale tak nie jest bo pragnienia i preferencje nie są elastyczne. Tutaj tkwi jakiś problem i on w pewnym momencie uiemożliwia realne spojrzenie na świat bo ono jest niekorzystne dla takiego pragnienia. Przez to pojawia się strach związany z religią bo boisz się, że wszystko czego chcesz to coś czego musisz się pozbyć bo Bóg zaplanował dla Ciebie inny świat, na którym nic Ci się nie podoba, a musisz się godzić z rezygnacją z pragnień, które co prawda Ci się podobają, ale wiesz, że są złe. I jeszcze wjeżdża tu psychologia ze stwierdzeniami, że tworzysz jakieś mechanizmy obronne itd i potem nie wiesz, która myśl jest Twoja, a która jest mechanizmem obronnym - tu dobrze chłop Ci powiedział żebyś przestał myśleć kategoriami psychologii. Wygląda na to, że faktycznie to co ja zrobiłem jest jedynym wyjściem, a jedyne rozwiązanie to przestać słuchać rady ludzi, którzy mówią, że nie ma w tym nic złego bo to robi Ci złudną nadzieję, że może Cię do tego przekonają skoro tak twierdzą. Myślisz, że może oni mają rację, a nie Ty i jesteś niepewny siebie. Patrz ile kłopotów bierze się stąd, że ludzie chcąc pomóc mówią takie rzeczy, a Ty łudzisz się, że mają rację, mimo że nie podają argumentów. Jutro idź i pobiegaj do maksymalnego zmęczenia, spróbuj medytacji, jogi. Nie rób niczego na siłe, ale jeśli pojawi się myśl mówiąca, że nic się nie opłaca bo nie spełnisz swoich pragnień to ją ignoruj. Musisz się nauczyć ignorować myśli i odcinać od nich emocjonalnie.

Kocur

Postautor: Kocur » 10 maja 2015, o 13:44

Jak rozwiązałeś? Pogodziłeś się z samotnością czy udało Ci się coś innego?: )

Kocur

Postautor: Kocur » 14 maja 2015, o 23:07

No wiadomo, że lepiej się do takich rzeczy nie przyznawać, a brata masz naprawdę udanego :ok :D Nie powinieneś się przejmować tym co mówią inni. Źle, że całe osiedle się śmieje, ale zdanie ludzi ma wartość jeśli jest mądre. Takie śmianie się jest typową reakcją, co nie znaczy, że wartościową. W końcu to nie Twoja wina tylko Twój wielki problem :roll:

Byczek

Re: Problemy z otoczeniem i zmianą zachowania, brak celów.

Postautor: Byczek » 16 maja 2015, o 01:01

Dzięki za usunięcie postów! :) Czemu zmieniłeś nazwę? A ludzie są fałszywi... w cztery oczy mówią żeby się nie przejmować bo w tym nie ma nic złego... w innej sytuacji się naśmiewają :roll: Ale już sobie z nimi poradzę :D

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 17 maja 2015, o 00:22

Zmieniłem na precyzyjniejszą i by wiadomo było o co chodzi.

Kocur

Postautor: Kocur » 17 maja 2015, o 13:23

Ja tu widzę głównie problem ze zboczeniem seksualnym i samotnością, a przy okazji faktycznie brak celu, który wynika z tego problemu.

Wróć do „Pytania i Pomoc”