Używasz prawą czy lewą półkulę mózgu podczas myślenia?

Miejsce gdzie nauka i duchowość stają się jednym.
Ekhmm

Re: Używasz prawą czy lewą półkulę mózgu podczas myślenia?

Postautor: Ekhmm » 28 października 2010, o 20:11

Kurvik, a widziales na TED babke ktora opisywala swoj wylew? ona sie znala na funkcjonowaniu mozgu i twierdzila, ze podczas, gdy lewa polkula przestawala prawidlowo funkcjonowac, a dzialala tylko prawa, to byla w stanie jednosci ze wszystkim......a zreszta sam sobie obejrzyj.

Kurvik
Reputacja: 0

Postautor: Kurvik » 28 października 2010, o 23:12

Widziałem, zajebisty filmik. Ale to ma się nijak do gifa z obracającą się babką, który wikipedia określa jako "mylnie interpretowany jako test na dominującą półkulę".

Wrzuć tu gdzieś linka, to jest coś co warto by było pokazać forumowej gawiedzi. Zastanawiałem się po tym co by było gdyby wylew nastąpił odwrotnie, działała tylko lewa. Zostałaby robotem?:D
I to jebnięte uczucie, że wszystko co piszę to straszna bzdura, wcale nie tak ale muszę to przecież JAKOŚ napisać, bo tak to bym się w ogóle nie odzywał. Not so wiesz.

Ekhmm

: Używasz prawą czy lewą półkulę mózgu podczas myślenia?

Postautor: Ekhmm » 29 października 2010, o 15:26

Nowego tematu tworzyć mi się nie chce, linka szukać też.
wpiszcie w google: Jill Bolte Taylor ted stroke
video jest tylko po angielsku

Co do tego gifa, to myslalem, ze to jasne, ze nie ma on nic wspolnego z polkulami, a jest zwyklym zludzeniem optycznym, ale same zludzenia optyczne maja juz zwiazek z tym, jak mozg interpretuje otrzymywany obraz. Jesli obraz nie jest jednoznaczny, to wychodza takie cuda, jak z tym gifem.

Ten gif to jeszcze nic, jak kolejny raz slysze, ze: "naulukowcy amerykanscy stwierdzili, ze czlowiek uzywa tylko 5% swojego mozgu", to mnie szlak trafia.

Kurvik
Reputacja: 0

Postautor: Kurvik » 29 października 2010, o 16:01

Szlag. Ale właśnie amerykańscy naukowcy stwierdzili, że to bzdura. Z Amerykhanami jest ten problem, że tych "naukowców" mają dużo więc jest cała gama od patałachów po geniuszy.
I to jebnięte uczucie, że wszystko co piszę to straszna bzdura, wcale nie tak ale muszę to przecież JAKOŚ napisać, bo tak to bym się w ogóle nie odzywał. Not so wiesz.

Ekhmm

: Używasz prawą czy lewą półkulę mózgu podczas myślenia?

Postautor: Ekhmm » 29 października 2010, o 16:07

niech to szlag...

Wróć do „Nauka i Duchowość”