Świadome sny a świadoma jawa

Pytania i Pomoc Duchowa - Masz jakikolwiek problem, napisz tu.
Awatar użytkownika
coolfon
Reputacja: 0

Świadome sny a świadoma jawa

Postautor: coolfon » 1 grudnia 2009, o 19:38

Witam.
Mam kolejną sprawę, która mnie dręczy i proszę o pomoc, żeby mnie nie dręczyła :-> .
Otóż będąc coraz bardziej świadomy siebie i tego co się dzieje wokół mnie, staje się też coraz bardziej świadomy tego co dzieje się w moich snach. Ostatnio miewam tzw. "świadome sny", czyli wiem, że śnię.
Przeczytałem dawno temu, że sen i jawa są utkane praktycznie z tej samej energii, tylko jawa jest bardziej "zagęszczona" i przyjmuje to do wiadomości jako fakt, często już nie wiem nawet czy to jawa czy sen.
Kiedy wiem że śnię, to dzieje się to, co chcę żeby się działo, np. lecę sobie (nota bene: wczoraj w czasie takiego wyśnionego lotu spotkałem V.D. Coste, jak jechał po niebie na rowerze :lol: ). Dlaczego na jawie nie lecę, chociaż chcę?
Kocham Wieśka

Niewinny

Re: Świadome sny a świadoma jawa

Postautor: Niewinny » 1 grudnia 2009, o 19:42

Bo nie chcesz.
Myśli przesłaniają ci rzeczywistość, one cię ograniczają, ty walcząc z tym ograniczeniem zamieniasz je na inne zamiast pozbyć się ich co uczyniło by cie wolnym.

Awatar użytkownika
coolfon

Postautor: coolfon » 1 grudnia 2009, o 19:55

A dlaczego we śnie jestem bardziej wolny niż na jawie? Przecież chcenie mam takie samo tu i tu.
Kocham Wieśka

Niewinny

Postautor: Niewinny » 1 grudnia 2009, o 19:56

w ŚWIADOMYM ŚNIE, W KTÓRYM MASZ PEŁNĄ ŚWIADOMOŚĆ, o zwykłym śnie nie wspominaj.

W LD twoje myśli są takie że to jest LD i że możesz w nim więcej, dlatego nie masz tych ograniczeń.

Awatar użytkownika
coolfon

Postautor: coolfon » 1 grudnia 2009, o 20:07

Mówisz, żeby pozbyć się myśli. A za ich pomocą steruję swoim światem, na jawie i podczas LD. Mówisz więc że mam się pozbyć myśli w ogóle, czy tylko tych, które ograniczają (tzn ograniczają mnie wszystkie myśli czy tylko niektóre)?
Kocham Wieśka

Niewinny

Postautor: Niewinny » 1 grudnia 2009, o 20:27

Nie sterujesz za ich pomocą, one po prostu ci towarzyszą i przysłaniają rzeczywistość dlatego wiążesz je z czymś co robisz.

Awatar użytkownika
SAM

Postautor: SAM » 1 grudnia 2009, o 21:28

Doskonala rzeczywiaszosc nie posiada wyboru... ;-)
Bo gdy by go miala to nie byla by podwarzalna jej doskonalosc :)
All Right
http://all-right-creation.tumblr.com/

Awatar użytkownika
NIKE

Postautor: NIKE » 1 grudnia 2009, o 22:23

zasadnicze pytanie rolmops
czy świadoma jawa naprawdę jest świadoma
przecież jawa to też sen (lub iluzja jak kto woli)
:-P
NIE JESTEM NIKE ...

magia to umiejętne wykorzystanie siły umysłu - to zdolność czerpania mocy z własnego wnętrza ...

Sidd
Administrator

Postautor: Sidd » 1 grudnia 2009, o 23:26

rolmops - ponieważ w astralu obowiązują inne "prawa". Nie ma tam praw fizyki, które zostały ustalone przez umysł postrzegający materię.

Materia ma pewne prawa wg. których się zachowuje. Prawa te istnieją o ile umysł zwraca na nie uwagę, interpretuje. Zatem Twój światopogląd zakłada, że w materii nie można latać. To może stworzyć potencjalny problem, ponieważ możesz wzbudzić pragnienie, że jednak chcesz latać. Pragnienie nie zostanie zaspokojone i tym samym stworzy się doświadczenie "niezaspokojonego pragnienia". Bardzo fajne doświadczenie, trudno osiągalne w innych wymiarach. :) (Jak inaczej doświadczyłbyś tego stanu w świecie, gdzie wszystko jest możliwe?).

Umysł, który nie ogląda świata przez pryzmat praw i możliwości, jest wolny od ograniczeń. Nie tworzy pragnień opartych na strukturach mentalnych (prawach, założeniach, przekonaniach). Nie potrzebuje latać w materii (szczególnie, że może latać w astralu lub nawet w materii przy pomocy urządzeń :) ). Oczywiście jeśli zapragnie doświadczyć czegoś, co wcześniej zinterpretował jako niemożliwe, to stworzy doświadczenie "niespełnienia". Wolny wybór.

Wiem, że moja odpowiedź jest nieco "wymijająca" i nieciekawa dla umysłu. Mówię aby porzucić pragnienia. Nic emocjonującego. Umysł by chciał, abym napisał jakąś magiczną metodę zmieniającą postrzeganie i umożliwiającą łamanie praw materii. Jakąś technikę starożytnych joginów, którzy lewitując za nic mają prawa grawitacji... cóż, chyba nic z tego... ;)

Niewinny

Postautor: Niewinny » 2 grudnia 2009, o 14:48

Człowiek jest ponad wszystkimi tak zwanymi prawami, jeśli będzie chciał będzie latał.

Sidd
Administrator

Postautor: Sidd » 2 grudnia 2009, o 15:20

W. to spekulacja Twego umyslu czy rzecz dająca się udowodnić? :)

Niewinny

Postautor: Niewinny » 2 grudnia 2009, o 15:55

To że można latać jest faktem.

Udowodnić nie da się nic, to od człowieka zależy czy coś przyjmuje czy nie.

Awatar użytkownika
SAM

Postautor: SAM » 2 grudnia 2009, o 18:22

Najpierw trzeba zaczac od tego iz nie ma faktow!

FAKT nie jest FAKTEM !

Podpowiedz:
Nie zmieniasz tego co jest dookola, lecz Siebie, a dzieki temu zmieniasz to do okola, prawde ze nielogiczne?:D
Dlatego JEST :D
All Right
http://all-right-creation.tumblr.com/

Niewinny

Postautor: Niewinny » 2 grudnia 2009, o 19:11

Wszystkie mądre słowa są tak naprawdę warte tyle co głupie słowa, bo każde słowa są g*wno warte.

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

: Świadome sny a świadoma jawa

Postautor: Prometeusz » 3 grudnia 2009, o 08:39

Ogólnie same słowa są mało warte, porady i mądrości też, choć do czegoś służą.

Jednak język jakim każdy się posługuje (różny) ma duże znaczenie, znaczenie zarówno dla osoby, która się nim posługuje jak i osób obok.

Zauważcie, każdy na forum ma swój indywidualny sposób wypowiadania się, zarówno inaczej ma poukładane w głowach jak i inaczej jest odbierany.

Zdania są zabawą umysłu w układaniu konstrukcji myślowych. Pytanie : czy człowiek może latać samemu na jawie? Jest przykładem takiej zabawy, konstrukcja myślowa jest, ale nie ma ona połączenia z doświadczeniem i działaniem. Tzw abstrakcja, a rozwój duchowy jest bardzo konkretny moim zdaniem.

Wróć do „Pytania i Pomoc”