Jak rozmawiać z ludźmi zamkniętymi?
Re: Jak rozmawiać z ludźmi zamkniętymi?
Tego się spodziewałem. Cóż, zostałem nauczony przez bardzo mądrych ludzi, że kiedy rozmówcy kończą się argumenty, a sposoby manipulacji zostają wytknięte, to taka osoba ma wtedy dysonans poznawczy i jej ego projektuje wtedy swoje negatywne cechy na rozmówcę, który ten dysonans merytorycznymi argumentami wywołał. Cechą charakterystyczną jest też wtedy hiperbola i rozszerzanie wypowiedzi do postaci "wszystko", "nic". Wtedy wiem, że jest koniec rozmowy, ale druga osoba za wszelką cenę stara się wybielić poprzez atak - to robi teraz aartefax. W zasadzie wszystko jasne, "dyskusja" skończona. Kto czyta ten wyciągnie swoje wnioski i tyle 

Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.
Ależ Kocur dawno poszczególni forumowicze wyciągnęli już w nioski w poszczególnych dyskusjach z Tobą,ale Ty zdajesz się niczego nie zauważać.
No i nie jesteś jednak wstanie jednak odpowiedzieć na moje konkretne pytania:
A jak sobie wybrać dobry fundusz?W jaki sposób?
Fundusz obowiązkowy = straty. Dlaczego?
Masz tu złodziejskie fundusze emerytalne z obowiązkowego wybory ZUS albo OFE:
http://www.money.pl/emerytury/porownani ... opy/pro=0/
Jak widać same straty
A dlaczego fundusz miałby najwięcej zarabiać właśnie na kryzysie?''
A jakbyś odpowiedział na te pytania to może inni by skorzystali i sami zaczęli inwestować bo to takie proste przecież jest.
No i dlaczego dzieci miałyby wspierać swoich rodziców jakby jakiś dyktator Kocur zlikwidował emerytury?

No i nie jesteś jednak wstanie jednak odpowiedzieć na moje konkretne pytania:
A jak sobie wybrać dobry fundusz?W jaki sposób?
Fundusz obowiązkowy = straty. Dlaczego?
Masz tu złodziejskie fundusze emerytalne z obowiązkowego wybory ZUS albo OFE:
http://www.money.pl/emerytury/porownani ... opy/pro=0/
Jak widać same straty
A dlaczego fundusz miałby najwięcej zarabiać właśnie na kryzysie?''
A jakbyś odpowiedział na te pytania to może inni by skorzystali i sami zaczęli inwestować bo to takie proste przecież jest.
No i dlaczego dzieci miałyby wspierać swoich rodziców jakby jakiś dyktator Kocur zlikwidował emerytury?

Klamsto wielokrotnie powtarzane staje sie prawda.
aartefax
odpowiedziałem Ci już na to pytanie - jeśli kogoś to zainteresuje to niech je zada, a Tobie nie będę odpowiadał, bo cokolwiek nie napiszę Ty już masz wyrobione zdanie na temat moich wpisów
I ten wątek to potwierdza. Jeżeli zechcesz logicznie to przeanalizować, to przyznasz mi rację, ale najpierw ochłoń, pooddychaj i idź na spacer, bo jest ładna pogoda
odpowiedziałem Ci już na to pytanie - jeśli kogoś to zainteresuje to niech je zada, a Tobie nie będę odpowiadał, bo cokolwiek nie napiszę Ty już masz wyrobione zdanie na temat moich wpisów
I ten wątek to potwierdza. Jeżeli zechcesz logicznie to przeanalizować, to przyznasz mi rację, ale najpierw ochłoń, pooddychaj i idź na spacer, bo jest ładna pogoda

Kocur
Owszem przeanalizowałem i pełno tu tez bez pokrycia,ewidentnie wyczuwalny brak realizmu i naiwne myślenie.
Owszem zawsze będziesz mieć rację według swojego mniemania.
Jest bardzo trudno wybrać ten dobry fundusz i renowowane firmy też tracą,a wyniki z przeszłości nie muszą przekładać się na przyszłość.Na kryzysie mało kto zarabia a jeśli już to głównie heddingi operujące derywatami. Na kryzysie z 2007 to tak naprawdę żaden z naszych funduszy nie skorzystał.Wig i wszystkie jego pochodne dalej są mocno poniżej szczytu i to pomimo tego że indeksy zachodnie mocno wzrosły.
A obowiązkowe OFE jednak od poczatku swej działalności przyniosły zyski a nie straty tak jak Ty to twierdzisz.Bo takie są dane i tyle.

Owszem przeanalizowałem i pełno tu tez bez pokrycia,ewidentnie wyczuwalny brak realizmu i naiwne myślenie.
Owszem zawsze będziesz mieć rację według swojego mniemania.
Jest bardzo trudno wybrać ten dobry fundusz i renowowane firmy też tracą,a wyniki z przeszłości nie muszą przekładać się na przyszłość.Na kryzysie mało kto zarabia a jeśli już to głównie heddingi operujące derywatami. Na kryzysie z 2007 to tak naprawdę żaden z naszych funduszy nie skorzystał.Wig i wszystkie jego pochodne dalej są mocno poniżej szczytu i to pomimo tego że indeksy zachodnie mocno wzrosły.
A obowiązkowe OFE jednak od poczatku swej działalności przyniosły zyski a nie straty tak jak Ty to twierdzisz.Bo takie są dane i tyle.

-
JamesonWithApple
- Reputacja: 0
jeśli mowa o systemach emerytalnych to Kocur ma rację.. obecnie Polska ma prawie każdą dziedzinę życia prawnie zarządzaną w nieefektywny sposób.. aartefax ma napisane w podpisie u siebie ''Klamsto wielokrotnie powtarzane staje sie prawda.'' Jak widać na przykładzie tego forumowicza sprawdza się..
JamesonWithApple
już mu to kiedyś napisałem
aartefax
ma tutaj bardzo mainstreamowe poglądy. Zdecydowanie za dużo TVN ;)
Ekhm... pisałem coś o tym sposobie dyskusji, potwierdza się to.
aartefax Twoje strzępki informacji wynajdywane na potrzeby dyskusji to za mało. Trzeba mieć jakąś wiedzę i głębsze przemyślenia na dany temat.
Trzeba wiedzieć coś o funduszach żeby się wypowiadać, a ja nie będę tłumaczył podstaw laikowi, który podpiera się nieistotnymi statystykami (już nie pierwszy raz) i potem i tak napisze, że nie mam racji i że
To takie typowe zdanie dla kogoś kto nie ma racji i nie chce się przyznać do pomyłki. A szkoda, bo właśnie takie przyznawanie się jest cenione, a ośli upór wbrew faktom to dowód niskiej samooceny.
Chciałbym jeszcze przypomnieć, że pisząc o funduszach należy porównać je z ZUS i zrozumieć mechanizm, na podstawie którego fundusze przynoszą zysk, okres czasu brany pod uwagę, procent składany, okres wpłat i okres, na który szykujemy oszczędności, przechodzenie funduszu w spadku, odroczenie podatku Belki i wiele innych czynników.
No, ale aartefax ma gotową tezę, w którą wierzy i szuka w 2 minuty tabelki w google, która pozornie potwierdza jego zdanie i już nie ma dyskusji.
Jak rozmawiać z ludźmi zamkniętymi? Na przykładzie aartefax'a widać, że najlepiej nie rozmawiać. JamesonWithApple podejrzewam, że dyskutując ze znajomą natknąłeś się na ten sam problem. A mnie wczoraj załamała moja mama twierdząc, że powinniśmy przyjąć imigrantów. Próba wytłumaczenia sytuacji spotkała się z podobną reakcją. Po prostu trzeba się otaczać świadomie ludźmi, którzy są otwarci i tyle.
już mu to kiedyś napisałem

aartefax
ma tutaj bardzo mainstreamowe poglądy. Zdecydowanie za dużo TVN ;)
aartefax pisze:Owszem zawsze będziesz mieć rację według swojego mniemania.
Ekhm... pisałem coś o tym sposobie dyskusji, potwierdza się to.
aartefax Twoje strzępki informacji wynajdywane na potrzeby dyskusji to za mało. Trzeba mieć jakąś wiedzę i głębsze przemyślenia na dany temat.
Trzeba wiedzieć coś o funduszach żeby się wypowiadać, a ja nie będę tłumaczył podstaw laikowi, który podpiera się nieistotnymi statystykami (już nie pierwszy raz) i potem i tak napisze, że nie mam racji i że
aartefax pisze:Owszem zawsze będziesz mieć rację według swojego mniemania.
To takie typowe zdanie dla kogoś kto nie ma racji i nie chce się przyznać do pomyłki. A szkoda, bo właśnie takie przyznawanie się jest cenione, a ośli upór wbrew faktom to dowód niskiej samooceny.
Chciałbym jeszcze przypomnieć, że pisząc o funduszach należy porównać je z ZUS i zrozumieć mechanizm, na podstawie którego fundusze przynoszą zysk, okres czasu brany pod uwagę, procent składany, okres wpłat i okres, na który szykujemy oszczędności, przechodzenie funduszu w spadku, odroczenie podatku Belki i wiele innych czynników.
No, ale aartefax ma gotową tezę, w którą wierzy i szuka w 2 minuty tabelki w google, która pozornie potwierdza jego zdanie i już nie ma dyskusji.
Jak rozmawiać z ludźmi zamkniętymi? Na przykładzie aartefax'a widać, że najlepiej nie rozmawiać. JamesonWithApple podejrzewam, że dyskutując ze znajomą natknąłeś się na ten sam problem. A mnie wczoraj załamała moja mama twierdząc, że powinniśmy przyjąć imigrantów. Próba wytłumaczenia sytuacji spotkała się z podobną reakcją. Po prostu trzeba się otaczać świadomie ludźmi, którzy są otwarci i tyle.
-
JamesonWithApple
Kocur pisze:Jak rozmawiać z ludźmi zamkniętymi? Na przykładzie aartefax'a widać, że najlepiej nie rozmawiać. JamesonWithApple podejrzewam, że dyskutując ze znajomą natknąłeś się na ten sam problem. A mnie wczoraj załamała moja mama twierdząc, że powinniśmy przyjąć imigrantów. Próba wytłumaczenia sytuacji spotkała się z podobną reakcją. Po prostu trzeba się otaczać świadomie ludźmi, którzy są otwarci i tyle.
tak, na ten sam problem.. w dodatku potrafi wymyślać bezsensowne argumenty na obronę swoich zabobonnych wierzeń.. najlepiej nie rozmawiać, to jest odpowiedź na to pytanie ;) ja tłumaczyłem ostatnio kumplowi ten problem.. jestem otwarty na nowe kultury, nie jestem rasistą oraz nie mam nic przeciwko religii x lub y o ile nie nawołuje do konfliktów, przemocy, nienawiści mimo, że są błędne.. problem z imigrantami jest złożony i można wymienić pokaźną listę dlaczego nie..
Ja jestem mocno cięty na kilka rzeczy i przez to niektóre osoby mają mnie za konfliktowego. Ja po prostu nie pozwalam ludziom bezkarnie tkwić w błędzie i jeśli się mylą, to normalnie tłumaczę, ale potem zaczyna się odwracanie kota ogonem, a ja wtedy nie ustępuję, co denerwuje drugą stronę i w zasadzie cały czas powtarza się ten sam schemat. Można to prześledzić choćby na tym forum - chodzi mi tylko o przyznanie się drugiej strony do błędu. To taki niewielki gest, a jak wiele znaczy.I irytuje mnie fakt, że zdecydowana większość zostaje przy swoich głupich poglądach, podczas gdy ja muszę się męczyć z niewiedzą - bo przecież nie przyjmę zdania kogoś kto chamsko mi je narzuca. Najlepsze pomysły powstają w grupach.
Ja zazwyczaj wykazuję ludziom błędy w myśleniu, co dla otwartych osób jest wartościowe, bo dzięki temu udoskonalają swoje poglądy, a dla zamkniętych jest powodem do ataków ad personam (podświadomość większości ludzi woli żeby mówić im to co chcą słyszeć, a osoby mówiące nieprzyjemną prawdę są gorzej postrzegane - np ktoś kto przekazuje informację o czyjejś śmierci jest kojarzony z nieprzyjemnymi uczuciami, które wtedy powstają).
Najgorzej jest rozmawiać z ludźmi, którzy mają wszystko poszufladkowane w głowie i nic nie może wymknąć się i pozostać bez etykietki. Sam taki byłem do pewnego wieku, bo etykietkowanie jest potrzebne do rozwoju na pewnym etapie (dzieciństwo). Następnym etapem rozwoju jest odszufladkowywanie i otwartość. Wyzwalając się z tego wpadłem w następną pułapkę - stanie w opozycji do ludzi, którzy sobie wszystko szufladkują. Hejterzy też nas czegoś uczą, ale tak myślę, że lepiej wiedzieć kiedy przestać rozmawiać.
A w realu jest jeszcze inaczej - jestem bezkonfliktowy i czasem niestety mówię ludziom to co chcą usłyszeć, po to żeby uniknąć niepotrzebnej dyskusji.
Ja zazwyczaj wykazuję ludziom błędy w myśleniu, co dla otwartych osób jest wartościowe, bo dzięki temu udoskonalają swoje poglądy, a dla zamkniętych jest powodem do ataków ad personam (podświadomość większości ludzi woli żeby mówić im to co chcą słyszeć, a osoby mówiące nieprzyjemną prawdę są gorzej postrzegane - np ktoś kto przekazuje informację o czyjejś śmierci jest kojarzony z nieprzyjemnymi uczuciami, które wtedy powstają).
Najgorzej jest rozmawiać z ludźmi, którzy mają wszystko poszufladkowane w głowie i nic nie może wymknąć się i pozostać bez etykietki. Sam taki byłem do pewnego wieku, bo etykietkowanie jest potrzebne do rozwoju na pewnym etapie (dzieciństwo). Następnym etapem rozwoju jest odszufladkowywanie i otwartość. Wyzwalając się z tego wpadłem w następną pułapkę - stanie w opozycji do ludzi, którzy sobie wszystko szufladkują. Hejterzy też nas czegoś uczą, ale tak myślę, że lepiej wiedzieć kiedy przestać rozmawiać.
A w realu jest jeszcze inaczej - jestem bezkonfliktowy i czasem niestety mówię ludziom to co chcą usłyszeć, po to żeby uniknąć niepotrzebnej dyskusji.
JamesonWithApple pisze:tak, na ten sam problem.. w dodatku potrafi wymyślać bezsensowne argumenty na obronę swoich zabobonnych wierzeń.. najlepiej nie rozmawiać, to jest odpowiedź na to pytanie ;) ja tłumaczyłem ostatnio kumplowi ten problem.. jestem otwarty na nowe kultury, nie jestem rasistą oraz nie mam nic przeciwko religii x lub y o ile nie nawołuje do konfliktów, przemocy, nienawiści mimo, że są błędne.. problem z imigrantami jest złożony i można wymienić pokaźną listę dlaczego nie..
Jakże trafnie o Kocurze
JamesonWithApple pisze:Badania w odnośniku znajdują się. Ty nie napisałeś nic, nie licząc pustych słów, braku odnośników do badań oraz przekręcania moich słów.
A Ty mi pokazałeś, że nie stosujesz się do swoich zasad:
- przekręcasz moje słowa
- nie podajesz argumentów
- nie podajesz źródeł badań
- atakujesz bezpodstawnie
- bronisz się przed opinią inną od Twojej mniejszym lub większym obrażaniem mnie, takie odniosłem wrażenie.
2 link mówi o Twoim problemie https://pl.wikipedia.org/wiki/Fiksacja
viewtopic.php?f=43&t=3029&start=15
A tak sobie wyobrażam aartefax'a:
https://youtu.be/K0MaB0Xud04?t=2m46s
Nie wiem czy odpali się od tej minuty, którą dałem więc 2:46 żeby było jasne ;)
To akurat Ty sam.
Także masz problem do rozwiązania :
Także masz problem do rozwiązania :
JamesonWithApple pisze:2 link mówi o Twoim problemie https://pl.wikipedia.org/wiki/Fiksacja
-
JamesonWithApple
aartefax
dzięki za link,.. już wszyscy wiem, że to Twój problem więc się nie ośmieszaj.. ja w przeciwieństwie do Ciebie razem z Kocur oceniam system przez wydajność, wyniki, inne kraje i publikacje ekonomistów.. Ty strzelasz pusto i podajesz zabawne argumenty, do małżeństwa też pojawil się z Twojej strony wysyp dziwnych złotych myśli..
dzięki za link,.. już wszyscy wiem, że to Twój problem więc się nie ośmieszaj.. ja w przeciwieństwie do Ciebie razem z Kocur oceniam system przez wydajność, wyniki, inne kraje i publikacje ekonomistów.. Ty strzelasz pusto i podajesz zabawne argumenty, do małżeństwa też pojawil się z Twojej strony wysyp dziwnych złotych myśli..
JamesonWithApple pisze:aartefax
No tak pełno tu było wyników i publikacji ekonomistów potwierdzających to że demokracja jest do d*** a najlepsza jest dyktatura.
No to teraz potwierdzasz,że strzelałeś na pusto w tamtej Twojej dyskusji z Kocurem i te zarzuty wobec niego były na pałę,a Twoje argumenty nic nie warte zapewne.
Teraz to wypada Ci mu już tylko kadzić.
A fiksację Kocurowi przypisałeś ponieważ FM mu to wcześniej zdiagnozował bo inaczej byś na to sam nie wpadł.
viewtopic.php?f=43&t=3029&start=15
aartefax
jak chcesz to sobie trolluj, ale nie przekręcaj argumentów, bo to świadczy tylko o problemie z Tobą. Powinieneś się honorowo wycofać z dyskusji w momencie obalenia Twoich "argumentów", a Ty dalej w to brniesz. Najgorsze jest to, że próbujesz jątrzyć wynajdując starą nieaktualną sprzeczkę.
jak chcesz to sobie trolluj, ale nie przekręcaj argumentów, bo to świadczy tylko o problemie z Tobą. Powinieneś się honorowo wycofać z dyskusji w momencie obalenia Twoich "argumentów", a Ty dalej w to brniesz. Najgorsze jest to, że próbujesz jątrzyć wynajdując starą nieaktualną sprzeczkę.
-
JamesonWithApple
aartefax
nic już nie piszę bo z Tobą się nie da wymieniać poglądów.. trollowanie i nic więcej..
nic już nie piszę bo z Tobą się nie da wymieniać poglądów.. trollowanie i nic więcej..