"Rozwój musi być ciężki"
Nieprawda, ale jeśli ktoś przyjmuje na starcie takie założenie to faktycznie jest mu dużo ciężej.
"Jestem bardziej uduchowiony niż większość"
Nieprawda, bo nie istnieje obiektywna miara rozwoju duchowego, ale rożnej maści guru wprowadzają takie pojęcia jak ERD żeby się dowartościować.
"Człowiek uduchowiony ma zawsze rację i nie popełnia błędów"
Nieprawda, a jeśli ktoś sprawia takie wrażenie idealnej osoby to coś tu może być nie tak (ale nie musi), bo to znaczy, że może ukrywać swoje wady i stworzył sobie maskę - wizerunek, z którego korzysta.
"Rozwój duchowy to wiedza ezoteryczna"
Nieprawda, ezoteryka to system wierzeń tak jak religia i nie ma to nic wspólnego z duchowością.
"Rozwój duchowy to medytacja"
Medytacja to jeden z elementów rozwoju, ale psychopata też może medytować.
"Rozwój duchowy to łagodność i uległość - pozbycie się mechanizmów obronnych ego"
Nieprawda. System obronny jest potrzebny, ale nie powinniśmy mieć go odpalonego non stop w każdej sytuacji.
"Rozwój duchowy to bieda, a bogactwo to zło"
Nieprawda, ale taki mit powstał przez to, że wiele osób dorabia się nieuczciwie. To nie znaczy, że każdy i nie znaczy nawet, że większość.
"Człowiek rozwinięty duchowo nie przeklina"
Całkowita bzdura. Człowiek rozwinięty duchowo wie, że to tylko ludzkie ustalenie, że dane słowo jest uważane za brzydkie. Ale taka osoba nie przeklina w towarzystwie osób, które sobie tego nie życzą, jeśli nie trafia do nich logiczne tłumaczenie.
"Rozwój duchowy to tolerancja"
Nieprawda. Np mordowania się nie toleruje.
Może temat się przyjmie. Ciekaw jestem z jakimi jeszcze mitami na ten temat się zetknęliście.
Stereotypy na temat rozwoju
Stereotypy na temat rozwoju
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.
: Stereotypy na temat rozwoju
"Rozwój duchowy to tolerancja"
A co z zabijaniem?
A co z zabijaniem?
Akceptacja bramą miłości
Re: Stereotypy na temat rozwoju
Jest to synonim mordowania, ale podejrzewam, że rozumiem o co Ci chodzi.
Jeśli mowa o karze śmierci, zabójstwie w obronie własnej to jestem za.
Jeśli mowa o karze śmierci, zabójstwie w obronie własnej to jestem za.
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.