Postautor: Kocur » 23 kwietnia 2015, o 01:59
Najgorsze są wierzenia. Ja to nie iluzja tylko coś czego realnie doświadczasz. Możesz doświadczać tylko dwóch rzeczy - JA, które jest prawdziwe oraz iluzji na temat ja czyli WSZYSTKICH myśli. Nie da się opisać JA. Można opisać wyobrażenie o sobie zaczynając od czysto materialnego poprzez etykietki charakteru a kończąc na wierzeniach, rasie, przynależności do jakiejś grupy, idei. Jak do czegoś przynależysz z przymusu to albo jest to neutralne (jak np to, że jesteś Polakiem) albo negatywne (jak narzucone przez innych role, których nie chcemy pełnić). Ważne tylko żeby buntując się nie czynić innym zła i nie wyzbywać się empatii i logicznego myślenia. Ważne także żeby nie wypierać pewnych cech ego jak np seksualność. Mamy prawdziwe JA, obraz JA czyli "MNIE" i opis MNIE czyli moralność albo system wierzeń, głupot wepchanych do głowy przez społeczeństwo, do którego MNIE często nie pasuje. Ludzie często nie potrafią stworzyć spójnego obrazu swojej osobowości bo boją się, że obiektywna ocena ich osoby jest zła. Tymczasem obiektywna ocena nie istnieje i jest iluzją. Bóg reprezentuje w umyśle tę iluzję i tworzy się system wierzeń, który staje się dla świadomości światem realnym (zaburzenia odróżniania wyobrażeń od rzeczywistości). Każdy z nas popełnia błędy poznawcze ale wiara w Boga wręcz je wywołuje. Wiara w cokolwiek to robi. Dlatego warto podważać swoje przekonania i zadawać sobie pytanie o ich źródło. W ten sposób dochodzi się do naturalnej potrzeby dążenia do przyjemności jako źródła. Wiara w to, że coś nam przeszkadza jest destrukcyjna a religia zamiast rozwiązania naturalnych problemów wprowadza duchowy komunizm. Ludzki mózg niestety często tworzy w głowie komunistyczny raj, który nie przystaje do realnego świata. Przecież wiara w to jest niekorzystna. Lepiej stworzyć sobie własny raj w oparciu o to co jest tutaj na świecie i do tego wykorzystać tę funkcję umysłu. Nie narzucać niczego innym tylko informować ich, że sami tworzą swoją rzeczywistość.
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.