Jak odkrywać prawdę?
Jak odkrywać prawdę?
Pomóżcie bo już nie wiem w co mam wierzyć i jak odróżnić Boga od przekonań. Kiedy chcę coś odkryć sam dochodzę wtedy do momentu, w którym nie wiem czy wolę wybrać szczęście czy prawdę. Wolałbym nie dokonywać tego samego wyboru, przed którym stanął Neo w filmie Matrix... tylko mieć jedno i drugie. To tylko marzenie a nie prawda... nie wiem skąd mam ją brać!!! Nie umiem bronić się przed religią ale nie chciałbym w to wierzyć a najbardziej boję się UFO :( Zaczęło się od oglądania filmów na youtube i potem już czytałem wszystko na ten temat i sam budowałem swoje teorie na zasadzie hipotez i ciekawostek. To wszystko mnie przeraża, czytałem i oglądałem o teoriach spiskowych i to mnie przekonuje :( Pomóżcie mi to jakoś uporządkować bo już nie wiem co mam robić!! :(
: Jak odkrywać prawdę?
jasiek93 pisze:Pomóżcie bo już nie wiem w co mam wierzyć i jak odróżnić Boga od przekonań. Kiedy chcę coś odkryć sam dochodzę wtedy do momentu, w którym nie wiem czy wolę wybrać szczęście czy prawdę. Wolałbym nie dokonywać tego samego wyboru, przed którym stanął Neo w filmie Matrix... tylko mieć jedno i drugie. To tylko marzenie a nie prawda... nie wiem skąd mam ją brać!!! Nie umiem bronić się przed religią ale nie chciałbym w to wierzyć a najbardziej boję się UFO :( Zaczęło się od oglądania filmów na youtube i potem już czytałem wszystko na ten temat i sam budowałem swoje teorie na zasadzie hipotez i ciekawostek. To wszystko mnie przeraża, czytałem i oglądałem o teoriach spiskowych i to mnie przekonuje :( Pomóżcie mi to jakoś uporządkować bo już nie wiem co mam robić!! :(
Boga nie ma (a już na pewno boga w postaci linearnej, tz. stwórca wszystkiego).
Jest określenie "bóg", to słowo może być głęboko wryte w podświadomość.
Skoro dochodzisz do momentu gdy nie wiesz co wybrać to znaczy że jest coś co daje tobie wybór, wybierz odejście od tego czegoś, prawda, szczęście to tylko określenia.
Ufo się nie bój, to przecież tylko niezidentyfikowany obiekt latający, a jeśli chodzi ci o inne cywilizacje to jaki jest sens ich się bać? Uwierz mi na słowo, gorszej cywilizacji od naszej nie ma.
Re: Jak odkrywać prawdę?
Niewinny pisze:
Boga nie ma (a już na pewno boga w postaci linearnej, tz. stwórca wszystkiego).
Jest określenie "bóg", to słowo może być głęboko wryte w podświadomość.
Też tak myślę i to powoduje obawy, że zamykam sobie koronę... a jak się z tobą zgadzam to czuję, że jakiś szatan przemawia przez ciebie w tym momencie a ja mu ulegam.
Niewinny pisze:Skoro dochodzisz do momentu gdy nie wiesz co wybrać to znaczy że jest coś co daje tobie wybór, wybierz odejście od tego czegoś, prawda, szczęście to tylko określenia.
I co one określają? Są przekonaniami niezależnymi od realnej prawdy...
Niewinny pisze:Ufo się nie bój, to przecież tylko niezidentyfikowany obiekt latający, a jeśli chodzi ci o inne cywilizacje to jaki jest sens ich się bać? Uwierz mi na słowo, gorszej cywilizacji od naszej nie ma.
Kombinuję, że to UFO to nasi stwórcy albo coś czym docelowo będizemy w przyszłości ale to kojarzy mi się z wyrzekaniem się ziemskich przyjemności bo one faktycznie są złe jak ta cała cywilizacja! :(
Te teorie naprawdę są okropne ale z tą obcą cywilizacją, która nas stworzyła to nawet nie jest takie głupie. Dużo logiczniejsze niż istnienie Boga, który na nas patrzy i ocenia ;) Tylko, że to przecież w efekcie zdejmuje presję z Ciebie, jeśli w to wierzysz to nie musisz się oświecać ani wiedzieć wszystkiego tylko żyć bez wyrzeczeń. Skąd brać prawdę to ciężka rozkmina bo do tego nie dotrzesz czytając internet i oglądając filmiki. Analiza tego jest zgubna, lepiej przyjąć pogląd, że wierzenie, na które nie ma dowodów może być odrzucone bez dowodów i analizy. W internecie jest dużo osób chorych psychicznie, skrzywdzonych przez życie, którzy przez ten pryzmat tworzą teorie oraz guru robiących biznes i w tym celu wymyślających manipulacyjne i propagandowe teksty.
Prawdą jest to co sobie uznasz za prawdę. Modele opisujące rzeczywistość są ideami, które nie przystają w pełni lub w ogóle do realnego życia. Niektóre można wcielić w rzeczywistość a inne trafnie ją opisują ale z drugiej strony masz pełno modeli, które są tylko manipulacją.
W ogóle najlepiej popatrz sobie na moje posty w innych tematach bo miałem w zasadzie podobne problemy.
Prawdą jest to co sobie uznasz za prawdę. Modele opisujące rzeczywistość są ideami, które nie przystają w pełni lub w ogóle do realnego życia. Niektóre można wcielić w rzeczywistość a inne trafnie ją opisują ale z drugiej strony masz pełno modeli, które są tylko manipulacją.
W ogóle najlepiej popatrz sobie na moje posty w innych tematach bo miałem w zasadzie podobne problemy.
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.
- AranelElbereth
- Reputacja: 0
- Kontaktowanie:
Pojęcie prawdy jest niestałe i zmienne,to tylko określony sposób myślenia dzięki któremu możesz wprowadzić zmiany w swoim życiu.
To jest twoja wyobraźnia,sam sobie powinieneś z nią poradzić.Daj sobie czas aby ogarnąć ten wewnętrzny burdel.
Dodam jeszcze że jest tyle prawd ilu jest ludzi na świecie.Każdy ma jakąś swoją.Ty też znajdź swoją,wcale nie musi być prawdziwa ^^".
To jest twoja wyobraźnia,sam sobie powinieneś z nią poradzić.Daj sobie czas aby ogarnąć ten wewnętrzny burdel.
Dodam jeszcze że jest tyle prawd ilu jest ludzi na świecie.Każdy ma jakąś swoją.Ty też znajdź swoją,wcale nie musi być prawdziwa ^^".
Znalazłam sens życia,ten się zmienił.
zenbudda.blogspot.com
Moje prace: aranelelbereth.tumblr.com
Bóg istnieje dla tych którzy w niego wierzą,bóg nie istnieje dla tych którzy w niego nie wierzą.
zenbudda.blogspot.com
Bóg istnieje dla tych którzy w niego wierzą,bóg nie istnieje dla tych którzy w niego nie wierzą.
- Prometeusz
- Kontaktowanie:
Człowiek jest sam dla siebie sterem i okrętem. Skoro czujesz, że Ci to szkodzi i zżera czas i nerwy, to rzuć to w cholerę, w końcu nikt Cię oceniać nie będzie.
Ja kiedyś jako nastolatek miałem okres, że wkręcałem sobie te myślenie życzeniowe i łykałem w pewnym sensie te wszystkie sofizmaty. Jak np. teoria roku 2012
Na szczęście dużo wcześniej pojawiło się w tym wszystkim pęknięcie i przejrzałem na oczy, co wywołało autoironiczny kompulsywny śmiech
Potem jakby moja intelektualna immunologia wróciła do normy, a ja rozwinąłem to co było dla mnie najlepsze, czyli refleksyjne krytyczne myślenie.
Ja kiedyś jako nastolatek miałem okres, że wkręcałem sobie te myślenie życzeniowe i łykałem w pewnym sensie te wszystkie sofizmaty. Jak np. teoria roku 2012

Na szczęście dużo wcześniej pojawiło się w tym wszystkim pęknięcie i przejrzałem na oczy, co wywołało autoironiczny kompulsywny śmiech
Przepraszam, że musiałem założyć nowe konto ale nie pamiętam hasła. Odpisaliście mi tak, że mam jeszcze większy mętlik w głowie i nie wiem co myśleć. Chcę wiedzieć po co żyjemy i czy jest coś po śmierci. Ja bez tej wiedzy zwariuję, nie mogę myśleć bo nie wiem czy dobrze. Czym jest dusza i po co się wciela i czy moja sytuacja jest moją winą... :( Nawet nie mogę nienawidzić boga bo może to nie jego wina tylko moja :( Czytam mądre książki ale nie umiem niczego zastosować. Boję się, że moja dusza pragnie różnych rzeczy a ja nie wiem jak się tego pozbyć żeby nie musieć się więcej wcielać...
- AranelElbereth
- Kontaktowanie:
Przepraszam, że musiałem założyć nowe konto ale nie pamiętam hasła. Odpisaliście mi tak, że mam jeszcze większy mętlik w głowie i nie wiem co myśleć.
To nie myśl.
Jedyny twój problem to myśli których nie potrafisz ułożyć tak aby całość miała ręce i nogi.
Chcę wiedzieć po co żyjemy i czy jest coś po śmierci.
Jeśli chcesz wiedzieć co jest po śmierci musisz teraz umrzeć.Nie mam pojęcia po co żyję,na to pytanie mogą ci sprzedać odpowiedź jacyś guru lub kapłani.
Ja bez tej wiedzy zwariuję, nie mogę myśleć bo nie wiem czy dobrze. Czym jest dusza i po co się wciela i czy moja sytuacja jest moją winą... :( Nawet nie mogę nienawidzić boga bo może to nie jego wina tylko moja :( Czytam mądre książki ale nie umiem niczego zastosować. Boję się, że moja dusza pragnie różnych rzeczy a ja nie wiem jak się tego pozbyć żeby nie musieć się więcej wcielać
Wierzysz w reinkarnację ?
Znalazłam sens życia,ten się zmienił.
zenbudda.blogspot.com
zenbudda.blogspot.com
janek93 pisze:nie wiem co myśleć
To myśl tak jak Ci pasuje.
janek93 pisze:Chcę wiedzieć po co żyjemy i czy jest coś po śmierci.
Żyjemy po nic, po to żeby przetrwać a co jest po śmierci i czy w ogóle coś jest tego nie wiadomo. Jak ktoś mówi, że wie to jest dyletantem albo oszustem.
janek93 pisze:Ja bez tej wiedzy zwariuję, nie mogę myśleć bo nie wiem czy dobrze.
Przerabiałem to całkiem niedawno. Tej wiedzy nie ma, ona nie istnieje. Gdyby była wiedzą nie byłoby tylu hipotez i teorii na ten temat. Wszystkie wynikają ze strachu, jeśli zlikwidujesz ten strach przestaniesz potrzebować teorii o tym co jest po śmierci, o Bogu. Bać można się tego co realnie nam grozi i w sytuacji realnego zagrożenia. Strach kiedy siedzisz w ciepłym domu i pijesz kawę to nieuzasadniony lęk, który jest reakcją patologiczną na przekonania jakie masz w głowie.
janek93 pisze:Czym jest dusza i po co się wciela i czy moja sytuacja jest moją winą... :( Nawet nie mogę nienawidzić boga bo może to nie jego wina tylko moja :(
Duszę potraktuj jako koncept filozoficzny, nie zajmuj się tym na poważnie bo można ześwirować. Człowiek jest na tyle złożoną istotą, że tworzenie takich modeli jak rozdzielenie na duszę, ego, osobowość, ducha, świadome ja, obciążenia duchowe itd prowadzi do coraz słabszego zrozumienia i rozmycia. To mogą być modele pomocne w różnych przypadkach ale na pewno nie do budowania sobie światopoglądu.
Boga olej
To tylko koncept robiący wodę z mózgu.janek93 pisze:. Boję się, że moja dusza pragnie różnych rzeczy a ja nie wiem jak się tego pozbyć żeby nie musieć się więcej wcielać...
Zakładając, że reinkarnacja i oświecenie jest prawdą to dlaczego nie chcesz się wcielać?
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.
jasiek93 pisze:Pomóżcie bo już nie wiem w co mam wierzyć i jak odróżnić Boga od przekonań. Kiedy chcę coś odkryć sam dochodzę wtedy do momentu, w którym nie wiem czy wolę wybrać szczęście czy prawdę. Wolałbym nie dokonywać tego samego wyboru, przed którym stanął Neo w filmie Matrix... tylko mieć jedno i drugie. To tylko marzenie a nie prawda... nie wiem skąd mam ją brać!!! Nie umiem bronić się przed religią ale nie chciałbym w to wierzyć a najbardziej boję się UFO :( Zaczęło się od oglądania filmów na youtube i potem już czytałem wszystko na ten temat i sam budowałem swoje teorie na zasadzie hipotez i ciekawostek. To wszystko mnie przeraża, czytałem i oglądałem o teoriach spiskowych i to mnie przekonuje :( Pomóżcie mi to jakoś uporządkować bo już nie wiem co mam robić!! :(
szukaj światła jasiek
w ciemności wszystko straszyNIE JESTEM NIKE ...
magia to umiejętne wykorzystanie siły umysłu - to zdolność czerpania mocy z własnego wnętrza ...
magia to umiejętne wykorzystanie siły umysłu - to zdolność czerpania mocy z własnego wnętrza ...
Jak odkrywać prawdę?
Zastanawialiście się kiedyś, czy klasyczna reklama zewnętrzna ma jeszcze sens w czasach cyfrowych? Ja też byłem sceptyczny, ale po przeczytaniu tego artykułu: https://aeen.pl/2022/08/09/reklama-zewn ... ngu-firmy/ zmieniłem zdanie. Okazuje się, że dobrze zaplanowane billboardy i banery nadal świetnie budują świadomość marki, zwłaszcza lokalnie. Ciekawe spojrzenie – polecam każdemu, kto myśli o rozszerzeniu działań marketingowych.