Richard Dawkins - interpretacje.

Tu można wpisywać wszystko, co nie mieści się w innych kategoriach. :)
Awatar użytkownika
Prometeusz
Reputacja: 0
Kontaktowanie:

Re: Richard Dawkins - interpretacje.

Postautor: Prometeusz » 9 września 2014, o 02:28

Zdecydowana większość ateistów tego nie popiera.

Zgadza się. Też nie popieram uszczęśliwiania na siłę. Dlatego jestem przeciwny indoktrynacji dzieci religią. Jak wytłumaczysz wierzącym rodzicom, że manipulowanie dzieckiem, by przyjęło jego poglądy jest złe? Dzieci nie mają wyrobionego myślenia abstrakcyjnego, jeśli rodzić im wmówi, że bóg istnieje to one w to mimowolnie uwierzą. Tak samo jak wierzą w świętego mikołaja. Jak można tak oszukiwać i podawać fałszywe dane?

Często ludzie mają tę brzydką cechę że na siłę próbują kogoś do czegoś przekonać i na forach to widać. Pełno jakichś propagandowych filmików,kolorowych wklejek i różnych innych sposobów.Byleby coś zaszczepić.

Tak, te wszystkie filmiki o Jezusie jakie się puszcza dzieciom, religia w szkołach. A wszystko po to by zaszczepić swoją ideologię. A to wszystko na umysłach, które nie potrafią krytycznie spojrzeć na sprawę. Co za fanatyzm!

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 9 września 2014, o 02:39

Kocur pisze:No właśnie nie wiemy co dla ludzi jest dobre. Może dla nich dobrze jest wierzyć a ich umysły nie ogarniają świata bez Boga. Co by zrobiły niektóre stare babcie poznając teraz taką prawdę i dostając twarde argumenty? Pewnie i tak by nie zrozumiały :P

Coś tam chyba wiemy... http://pl.wikipedia.org/wiki/Hierarchia_potrzeb

@Kocur zwróćmy uwagę, że mamy tu osoby zmanipulowane, wprowadzone w błąd. Przez to właśnie, że nie mają pewnego obrazu sytuacji działają na swoją niekorzyść, a czasem na niekorzyść innych. Wszystkich pewnie nie da się przekonać, ale część odetchnie z ulgą.

Spójrzmy obiektywnie co zrobi fundamentalistyczny-fanatyczny ateista? Najwyżej zaczerwienie się, opluje się przed widownią. Co zrobi fanatyczny teista - wysadzi się w miejscu publicznym, zlinczuje kogoś. Jest różnica.... A to, że w debacie komuś podniesie się ciśnienie to nie z powodu słów ateisty, lecz z powodu wewnętrznych przekonań, które uruchomią mechanizmy obronne psychiki. Cena wliczona w grę, szczególnie, że w wielu społecznościach łamie się taboo.

aartefax

Postautor: aartefax » 9 września 2014, o 03:25

Full Moon pisze:[ A to wszystko na umysłach, które nie potrafią krytycznie spojrzeć na sprawę. Co za fanatyzm!

No właśnie co za fanatyzm,żeby wypisywać po różnych forach takie brednie.

Tylko jaki sens walczyć z religią za pomocą tak ewidentnych kłamstw.

To odnośnie takich przypadków jak ten:

http://www.ateista.pl/showthread.php?t=1814&page=9

Twierdzi że Papież wydał dekret że Żyd nie jest człowiekiem i można i ich mordować.

:shock: :shock: :shock:

Tak sobie zmyślił bo mu tak pasowało a w dodatku podał książkę w której tego nie znajdziemy.
Jaki to ma związek z krytycznym myśleniem?
Taka krytyka religii jest chora.

Dlatego nie dziwi taki komentarz najlepiej ocenianego ateisty Wilka:

Cyt:

Proponuję żeby gar_owsa p......ł się młotem w ten pusty gar, w którym nie ma ani owsa, ani mózgu.

Nie wiem w ogóle po co z tym bezmóżdżem sie dyskutuje? Przecież nowiny które tutaj przedstawia - w stylu i treści - nasuwają jednoznaczne skojarzenia z nowinami "proroków" od reptilian, annunaki, jaszczurów z Oriona, i podobnych...

Ale można go podziwiać za niesamowity bezgraniczny upór w obronie tych swoich bredni,tworzenie ''faktów'' na poczekaniu i kolorystykę swoich postów.

Oczywiście warto jeszcze dużo mówić o racjonalności,logicznym rozumowaniu i metodologii naukowej,czy gdzieś indziej o krytycznym myśleniu.

[b] Takie hasełka mogą mieć jakąś moc dla tych słabych umysłów.

Oj czemóż to nie zadziałało wśród wykształconych ateistów?

gar_owsa:
Cyt:

''a uważam że ateista to te 13% co kieruje się sceptycyzmem do wszelkiego rodzaju magicznego myślenia. Szuka racjonalnego wytłumaczenia, naturalistycznego zazwyczaj. Opartego na logicznym rozumowaniu i metodologi naukowej. Taki świadomy ateista poznający religie i psychologiczne przycyzny wierzeń to inny niż człowiek kopiujący tylko modne zachowania w społeczeństwie.''

Właśnie takich fanatyków myślący ateiści nie popierają gdyż Ci fanatycy ośmieszają nie tylko siebie ale i ateizm.
Dlatego dostał sporo minusów lecz skorzystał niedawno z opcji ukrycia czerwonych kartoników.

Choć trzeba mu przyznać,że ma wiedzę na temat medytacji.

Dlatego nie można ślepo ufać w to co ktoś napisał nawet pomimo zgrabnego języka i częstym mówieniem o merytoryczności,krytycznym myśleniu czy logicznym rozumowaniu.

Manipulant osiąga swój cel i osiąga sukces jak komuś coś sprzeda a przegrany jest ten
co łyknie fałszywą wiedzę.
Manipulant ma satysfakcję lecz nie poważa swej ofiary.

Ale ten przypadek na szczęście nie przejdzie wśród inteligentnych,wykształconych ateistów. :)

Dlatego wśród myślących ateistów się nie odnalazł i zakończył swoją karierę na wiodącym dla ateistów forum. :mrgreen:
Klamsto wielokrotnie powtarzane staje sie prawda.

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 9 września 2014, o 10:52

Nie wykluczam, że niektóre dzieci są bystrzejsze i nie kupią tej historyjki o bogu. Jednak większość dzieci nie potrafi myśleć krytycznie, przynajmniej tak jak dorośli. Są bezbronne wobec prania mózgu jakie im się robi. Też byłem indoktrynowany i wiem jak ciężko mi potem było się uwolnić od tych zabobonów. Masz jakieś inne zdanie na ten temat? Czy po prostu dla Ciebie aktywny ateista to już fanatyk, a katolicy masowo narzucający swoje ideologie młodszemu pokoleniu to co? Takie to są podwójne standardy osób wierzących.

Po co dzieci na siłę uszczęśliwiać? Może im jest dobrze z ateizmem w którym się rodzą!

aartefax

Postautor: aartefax » 12 września 2014, o 00:15

Full Moon pisze:Jaki to wszystko ma związek z Dawkinsem?

A gzie się podziała dalsza treść tej wypowiedzi?
A gdzie się podział Twój post napisany 7 września w nocy?
Między moim nocnym z 6.09 a rannym z 07.09

No widzę że znowu doszło do obcięcia swoich wypowiedzi a nawet likwidacji swoich własnych postów.
W takim przypadku rzeczywiście moje posty już zupełnie nie odnoszą się już do wcześniejszych wypowiedzi mojego rozmówcy.
Chodzi o wywołanie wrażenia tak jakbym rozmawiał z samym sobą i zupełnie wyskoczył z czymś nie w temacie,a moje posty przecież odnosiły się do wcześniejszych wypowiedzi FM.

Zabawna ta dziecinada. :lol:

aartefax

Postautor: aartefax » 12 września 2014, o 00:32

Full Moon pisze:Twoje argumenty mnie nie przekonały. Dalej nie widzę związku Dawkinsa z Kopciuszkiem :shock:

Ten post(08.09) był taki:
Cyt:

Full Moon pisze:Kościół nie powstrzymuje żadnej ideologii, no chyba że na poziomie moherów. On tylko tworzy kolejne bzdury jak "gender", aby odwrócić uwagę od pedofili, których produkuje. To, że socjalizm w sferze obyczajowej jest u nas cofnięty to tylko wynik tego, że propaganda zaczęła do nas trafiać później, bo był skostniały system sowiecki. ( filmik o wyjaśniający na czym polega propaganda http://www.youtube.com/watch?v=-exPJdU4_kU )

Lecz ja już nie chcę o tym gadać, bo nie jest to meritum tematu. A twoje argumenty mnie nie przekonały. Dalej nie widzę związku Dawkinsa z Kopciuszkiem :shock:

I pózniej taki post:

Full Moon pisze:Zatem mówię oficjalnie. Koniec z offtopem. Załóż sobie temat np. "prawica vs. lewica - w kontekście kościoła" i tam możesz swoje przekonania wypisać. Ja nie widzę w tym nic wspólnego z ateizmem.

A ja odpisałem odpisałem do tej pierwszej wypowiedzi Full Moona.

Podziwiam że komuś się tak chce kombinować aż do tego stopnia.

Szkoda że i tu nie da się zmoderować:

I zadbać o reputację.

I przepraszam za tę wypowiedz naszego forumowego kolegi Wilka:

Proponuję żeby gar_owsa p......ł się młotem w ten pusty gar, w którym nie ma ani owsa, ani mózgu.

Nie wiem w ogóle po co z tym bezmóżdżem sie dyskutuje? Przecież nowiny które tutaj przedstawia - w stylu i treści - nasuwają jednoznaczne skojarzenia z nowinami "proroków" od reptilian, annunaki, jaszczurów z Oriona, i podobnych...

No nie pomogło.
:)

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 12 września 2014, o 01:00

Nie jestem żadnym Gar_owsa. Wyciąłem ze swoich wypowiedzi, wszystko co było po za meritum. Nie ma co skupiać się na mnie. Mylisz mnie z kimś, ale jakie to ma znaczenie kim jestem, skoro przez cały temat uciekasz od zasadniczych pytań.

Odpowiedz na nie:

Jaki to wszystko ma związek z Dawkinsem?

Czy po prostu dla Ciebie aktywny ateista to już fanatyk?
Katolicy masowo narzucający swoje ideologie młodszemu pokoleniu to co? Po co dzieci na siłę uszczęśliwiać? Może im jest dobrze z ateizmem w którym się rodzą!

aartefax

Postautor: aartefax » 12 września 2014, o 01:42

Trudno żebyś się do czegokolwiek przyznał:
To oczywiste.
Zacytuje wcześniejszą swoją wypowiedz:
Cyt:

Zbyt wiele na to wskazuje że to Ty.
Tak charakterystyczne że nie do podrobienia.
Stylistyka,tematy z medytacji, także reklamowanie Harrisa,oraz główny motyw uczestnictwa w forum to zacięta walka z religią. Stosowanie kolorów na dużą skalę(rzecz praktycznie niespotykana) za co poszła uwaga.
A najważniejsze to podawanie jakichś wymyślonych na poczekaniu niby faktów
zupełnie niezgodnych z rzeczywistością i obrona ich za wszelką cenę do upadłego.(niespotykane i w połączeniu z fałszywymi zródlami)

A także tego typu tekściki w których zawarte są sformułowania typu logiczne myslenie,racjonalność,krytyczne myślenie.
Kto się tak nachalnie z tym obnosi?

Nawet dla dla przeciętnie inteligentnej osoby to nie problem na to wpaść.
Do tego podawanie literatury w której nie znajdziemy tych ,,faktów''
(Fajnie się łączy w tym przypadku forum ''ateista'' z forum ,,rozwój duchowy''
Dla mnie to szok robić coś takiego. :shock:

Twierdzi że Papież wydał dekret że Żyd nie jest człowiekiem i można i ich mordować.

:shock: :shock: :shock:

I wiele innych tego typu sensacyjek więc cóż się dziwić reakcji Wilka.

A jaki to miały związek moje wcześniejsze wypowiedzi z Dawkinsem?

Ano odnosiły się do wcześniejszy Twoich wypowiedzi,lecz teraz po moderacji nie odnoszą się już zupełnie do niczego.

Na resztę Twoich pytań to szkoda mi odpowiadać, za mało uczciwości w tych dyskusjach.

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 12 września 2014, o 02:09

No tak tutaj zgoda. Jak się wytnie twoje prowokacje i odpowiedzi na nie to nie zostanie NIC. A jak przychodzi odpowiedzieć na konkretne pytania dotyczące tematu to uciekasz.

:kwiatek

aartefax

Postautor: aartefax » 12 września 2014, o 02:31

Bardzo chętnie ale nie na tym forum,gdzie będąc moderatorem można zmieniać swoje przyklepane posty,czy też likwidować swoje przyklepane posty.
:kwiatek

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 12 września 2014, o 08:06

W zasadzie większość zostało powiedziane. Bo wierzący nie mają dobrych argumentów. Ci fanatyczni jak Ty uczestniczą w dyskusjach tylko po to by trollować.
- zmienianie tematów i przemilczanie niewygodnych argumentów
- stosowanie "mowy nienawiści" i używanie prowokacji
- atak na rozmówcę, próba jego zdyskredytowania
- "efekt zakrzyczania" poprzez wklejanie po 50 razy cytatów z całkowicie fałszywymi twierdzeniami
- używanie fałszywych lub nieweryfikowalnych danych
- zasłanianie się autorytetami
- wybiórcze traktowanie materiałów plus efekt zdartej płyty
- zadawanie pytań sugerujących
To wszystko jest w twoich wypowiedziach. Natomiast to czego tam nie ma to rzetelnego trzymanie się tematu, uczciwości intelektualnej i kultury wypowiedzi. Dałeś niezłą wizytówkę. Więcej już nie musisz dodawać.

Wróć do „Rozmowy o wszystkim”