Prawidłowe vs nieprawidłowe

Droga świadomości - Inspiracje, teksty i artykuły.
Kocur
Reputacja: 0

Prawidłowe vs nieprawidłowe

Postautor: Kocur » 19 sierpnia 2014, o 16:38

Czytając strony, artykuły i książki o rozwoju duchowym widzę pewną wielką sprzeczność, niekonsekwencję i coś co przekreśla większość nauk. To podział na prawidłowe i nieprawidłowe, który nigdzie indziej jak w duchowości nie występuje aż tak. Każą Ci się wyrzec siebie ale potem mówią żebyś tego nie robił i wyszedł z dualnego postrzegania. Skoro nie ma prawidłowego i nieprawidłowego i każdy ma pogodzić się z tym, że jest sobą to już nie można powiedzieć, że jedzenie mięsa jest nieprawidłowe i należy je odstawić żeby rozwijać się duchowo.
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.

Niewinny

: Prawidłowe vs nieprawidłowe

Postautor: Niewinny » 19 sierpnia 2014, o 17:05

Kocur pisze:Skoro nie ma prawidłowego i nieprawidłowego i każdy ma pogodzić się z tym, że jest sobą to już nie można powiedzieć, że jedzenie mięsa jest nieprawidłowe i należy je odstawić żeby rozwijać się duchowo.

Ale życie nie kończy się na rozwoju duchowym.
Można powiedzieć że rozwijasz się cały czas, ale ten rozwój może przebiegać w różnym tempie i na to już mają wpływ różne czynniki niż tylko rozkminy na temat dualnośći, ego, świadomości itp.

Zresztą w tej myśl zasady (tej twojej którą cytuje) można powiedzieć że nic nie należy robić aby rozwijać się duchowo.

Kocur

Re: Prawidłowe vs nieprawidłowe

Postautor: Kocur » 19 sierpnia 2014, o 17:09

Wg tej zasady należy zwiększać akceptację i pozbywać się oceniania i to jest rozwojem duchowym.

Awatar użytkownika
czajldofbodom

Postautor: czajldofbodom » 19 sierpnia 2014, o 18:31

Kocur pisze:Wg tej zasady należy zwiększać akceptację i pozbywać się oceniania i to jest rozwojem duchowym.

Ja tak właśnie uważam :)
Zapraszam na mój blog: http://znajdzwsobieswiatlo.blogspot.com/

Kocur

Postautor: Kocur » 19 sierpnia 2014, o 18:40

Ale wtedy jak zaakceptować cechy, które są nieprawidłowe i pokojarzone z chorobami?

Niewinny

Postautor: Niewinny » 19 sierpnia 2014, o 20:16

Kocur pisze:Ale wtedy jak zaakceptować cechy, które są nieprawidłowe i pokojarzone z chorobami?

Tak samo jak akceptujesz jedzenie mięsa, z jakiś powodów jest dla ciebie prawidłowe.
Zrób to samo z chorobami
:D :D

Pzdr

Kocur

Postautor: Kocur » 20 sierpnia 2014, o 14:46

To nie jest ani mądre ani śmieszne.

villah

Postautor: villah » 27 sierpnia 2014, o 18:00

Jedzenie mięsa jest nieprawidłowe jeżeli robisz to wbrem samej sobie, jezeli jest to sprzeczne z twoimi wewnetrznymi potrzebami.

Nie wiem jakie chcesz wyciagnac korzysci z RD, chcesz lepiej, umiejetniej naginac rzeczywistosc własnej woli? czy szukasz oświecenia? celem oswiecenie nie jest akceptacja, to idzie głębiej, gdzie nie ma juz potrzeby czegokolwiek akcpetować. oczywscie nie wierze w taki stan, stan permanentegno "nic", choc wierze ze paru ludziom udało sie zlbizyc do tego stanu. Ja zmieniłem podejscie, od raykalnego do drogi środka, mozna praktykowac jednoczesnie ciszyc sie zyciem ;-)

Kocur

Postautor: Kocur » 3 września 2014, o 13:59

Jedzenie mięsa nie może być złe bo wchodzę do sklepu i kupuję. Jeśli tego nie zrobię to zrobią to inni albo się zmarnuje. Zastanawiam się jak to jest z ludźmi, którzy pracują przy tym zabijaniu i zarabiają na tym - w końcu oni sami dzięki temu żyją. Moralność ma zawsze 2 strony dlatego musimy zawsze być niemoralni i nieprawidłowi bo to skutek uboczny życia.

villah

Postautor: villah » 7 września 2014, o 23:01

morderca nie jest zły, bo idzie i morduje.

Kocur

Postautor: Kocur » 8 września 2014, o 13:16

Porównywanie kupowania z mordowaniem jest takie nie za bardzo... żeby nie powiedzieć głupie :)

villah

Postautor: villah » 8 września 2014, o 19:47

Kupując mięso dajesz pretekst do mordowania zwierząt, jesteś głównym prowodyrem tego procederu. Są filmy na którym pokazane jest z jaką brutalnością jest to czynione.

Kocur

Postautor: Kocur » 8 września 2014, o 21:53

Nieprawda, to nie ma wpływu na produkcję mięsa. Jak nie kupię to kupi kto inny albo się zmarnuje a mięso jest mi potrzebne do prawidłowego działania organizmu. Zresztą na żywność eko mnie nie stać bo i tak więcej się wydaje niż zarabia. A co do tych filmów to myślę, że raczej są propagandowe. W dzisiejszych czasach dbają o to żeby zwierzęta nie cierpiały chociaż sam fakt hodowli na niskim metrażu jest dla zwierząt męczarnią.

villah

Postautor: villah » 9 września 2014, o 06:53

no i znowu wracamy do tej samej argumentacji co wcześniej, nie bede przytaczał przykładu mordercy, bo widze ze to do Ciebie nie trafia, i nie chodzi tu o samego morderce tylko o Twój sposób myślenia.

"Jak nie kupię, to kupi kto inny", "Jedzenie mięsa nie może być złe bo wchodzę do sklepu i kupuję"

Kocur

Postautor: Kocur » 9 września 2014, o 11:48

Tak i nie głosuję w wyborach bo mój głos nic nie znaczy. Zresztą o czym my mówimy skoro mięso jest niezbędne do poprawnego funkcjonowania organizmu.

Wróć do „Świadomość”