Plany po życiu pośmiertnym

Pytania i Pomoc Duchowa - Masz jakikolwiek problem, napisz tu.
Awatar użytkownika
Prometeusz
Reputacja: 0
Kontaktowanie:

Re: Plany po życiu pośmiertnym

Postautor: Prometeusz » 16 sierpnia 2014, o 15:24

@Kocur problem w tym, że ja na studiach miałem psychologie, miałem też inne przedmioty związane ze związkami kobieta-mężczyzna, ale nic takiego na tych studiach nie było. W psychologicznych artykułach na internecie jest wiele pseudo-naukowych treści.

Moim zdaniem nie ma ścisłej relacji między tymi dwoma rzeczami, bo reakcje na brak seksu mogą być różne niekoniecznie agresja. Agresje może wywołać przerwanie stosunku, lub brak dawki seksu, która była zwykle dawana (np. kłótnia małżonków i odmowa współżycia) choć to też nie musi się kończyć agresją.

Agresja (łac. aggresio – napaść) – w psychologii określenie zachowania ukierunkowanego i intencjonalnego[1] na zewnątrz lub do wewnątrz, mającego na celu spowodowanie szkody fizycznej lub psychicznej.

Wyróżniana jest m.in.:

agresja wroga – agresja, która ma na celu zranienie lub zadanie bólu
agresja instrumentalna – agresja służąca innemu celowi niż zranienie lub zadanie bólu, np. zastraszenie, usunięcie konkurencji itp.
agresja prospołeczna – chroniąca interesy społeczne, obrona (służąca interesom jednostki i społeczeństwa)
agresja indukowana – powstająca w efekcie psychomanipulacji
agresja odroczona
autoagresja – agresja skierowana na własną osobę

W psychologii nie ma zgody co do przyczyn i mechanizmów powstawania zachowań agresywnych.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Agresja_%28psychologia%29

Tutaj trochę szerzej: http://www.rzekazdrowia.pl/agresja.php

Nie ma ścisłej korelacji między agresją, a brakiem współżycia. Ja dopuszczam, że w pewnych sytuacjach może to zwiększać "gotowość na agresje", ale nie musi do niej ostatecznie doprowadzić.

Natomiast księża katoliccy uprawiają seks pozamałżeński, po prostu nie jest to nagłaśniane. Może nie robią tego tak często jak w małżeństwach, ale przykładowo stać ich na płatne usługi. Takie sygnały dochodzą z obserwacji życia, relacji znajomych, oraz od osób, które dobrze znają środowisko klerykalne. W kościele tak jak w społeczeństwie nie uprawianie seksu to raczej rzadkość niż reguła (przynajmniej tak twierdzą osoby, które wyszły z tego środowiska).

Kocur

: Plany po życiu pośmiertnym

Postautor: Kocur » 16 sierpnia 2014, o 15:52

Ups wygląda na to, że źle zinterpretowałem to co piszesz. Faktycznie nie miałem na myśli agresji tylko bardziej szczęście, lepsze zdrowie, poczucie sensu itp. Bardziej oparłem się na tym, że wcześniej w tym wątku była mowa o "wariowaniu" bez seksu, a to że powstają wtedy różne problemy jest już faktem potwierdzonym przez psychologię :P
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 16 sierpnia 2014, o 17:08

Tak to mogę potwierdzić. Więcej oksytocyny, hormonów szczęścia, lepsze krążenie ;-) (serducho szybciej wali i się relaksuje). Im bardziej jesteśmy prospołeczni tym jesteśmy zdrowsi. Można powiedzieć, że natura nas w ten sposób wynagradza. Tylko pomyśl @Kocur że taki Ksiądz ma przeważnie kółko adoracji w postaci wiernych pobożnych gospodyń domowych, po prostu niesfinalizowany wystrzałem :-P (choć czasem sfinalizowanych, aż za bardzo, bo alimentami z tacy :D ).

Kocur

Postautor: Kocur » 16 sierpnia 2014, o 17:14

:D No co do księży i burdeli to znam kilka historii. Jeszcze lepsze są z alkoholem :D To co znajomy pracujący jako ochroniarz mówił mi o księżach to aż nie chciałem wierzyć mimo, że nie jestem katolikiem :D
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 16 sierpnia 2014, o 18:43

Też znam kilka pikantnych historii. ;-)

Awatar użytkownika
Praktyk
Kontaktowanie:

Postautor: Praktyk » 18 sierpnia 2014, o 09:06

Odpowiadając na ostatnie kwestie, jakie się pojawiły, zacznę od związku emocjonalności mężczyzny z popędem seksualnym: Po pierwsze, pisałem na podstawie obserwacji swojego zachowania, jak i rozmów z innymi mężczyznami. Po drugie, jak poszukasz w literaturze psychologicznej, to bez problemu znajdziesz odpowiednie opracowania na ten temat. W swoich książkach znalazłem np. odnośnik do artykułu D.A.Edwardsa z roku 1971, który prowadził badania na poruszany przez nas temat. Jego tytuł jest następujący: "Neonatonal administration of androstenedione, testosterone, or testosterone propionate: Effect on ovulation, sexual receptivity, and aggressive bahavior in female mice". Został on opublikowany w czasopiśmie naukowym "Physiological Behavior" (1971,6, 223-28).

Warto tu jeszcze tylko zaznaczyć dla osób z mniejszą wiedzą psychologiczną, czy doświadczeniem, że mówiąc, że "mężczyzna bez kobiety wariuje", nie należy tego odczytywać jako nabywanie choroby psychicznej, tylko jako właśnie wpływ negatywnej emocjonalności na jego życiowe zachowanie, co też łatwo potwierdzić w obserwacji.

Jeżeli chodzi o św. Jana od Krzyża z własnych doświadczeń duchowych, jak i czytając dzienniki świętych, mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że wszystko co on pisze jest prawdą.

Na koniec pozdrawiam wszystkich samotnych panów i panie, życząc im odnalezienie swojej drugiej połówki. Przy wyborze swoich partnerów miejcie zawsze oczy szeroko otwarte... Od tego w końcu zależy wasze życie.

Pozdrawiam
http://jakzmnienicswojezycie.blox.pl/ - Blog poświęcony rozwojowi osobistemu, duchowemu i religijnemu pisany przez wieloletniego Praktyka.

http://wiedza-jest-super.blogspot.com/ - Blog o szeroko rozumianej wiedzy.

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 18 sierpnia 2014, o 12:24

@Praktyk może zamiast zmuszać nas do szukania artykułu z przed 40lat to wkleisz cytat lub wyjaśnisz na jakiej zasadzie miało to się dziać? Bo z tytułu wynika, że sprawa dotyczy kobiet, a ogólnie dotyczy poziomu testosteronu i androgenów, a ten może być na normalnym poziomie bez uprawiania seksu. Może też być podwyższony bez względu na to czy ktoś ten seks uprawia czy nie. Tak jak napisałem nagła deprywacja emocjonalna, czy deprywacja nawyków może prowadzić do nerwowości, ale to dotyczy nie tylko seksualności.

W sprawie Jana od Krzyża subiektywne doświadczenie raczej nie może być dowodem, bo ono może być efektem placebo, albo dopasowywaniem sobie treści. Ja kiedyś za młodu naczytałem się o Energii Kundalini i miałem wszystkie objawy jej wznoszenia!

Chociaż chętnie poczytam co konkretnie Ci się sprawdziło. :)

Awatar użytkownika
Praktyk
Kontaktowanie:

Postautor: Praktyk » 19 sierpnia 2014, o 10:13

Artykuł jest sprzed 40 lat, ale nie w tym rzecz. Rzecz jest w tym, że takie badania były i są prowadzone. Sorry, ale nie będę za ciebie szukał odpowiednich opracowań w literaturze. Informację o podanym artykule znalazłem w książce znanego psychologa Zimbardo ("Psychologia a życie"). Badania dotyczyły rzeczywiście kobiet, którym podawano męskie hormony. Zmiana ich emocjonalności i agresywności na męską była ewidentna, nawet w przypadku kobiet, które w ogóle nie były do tej pory agresywne i pobudzone emocjonalnie.

Jeżeli chodzi o moje doznania duchowe zbieżne z tym co pisze św. Jan od Krzyża, to obserwuję u siebie po kolei wszystkie etapy zbliżania się do Pana Boga, o których pisze odnośnie ciemnej nocy zmysłów. Zaznaczę tylko, że pierwsze objawy doświadczałem zanim jeszcze zapoznałem się z jego pismami. Trudno więc tu mówić o efekcie placebo.

Jeszcze raz przypominam, że to, o czym pisze św. Jan od Krzyża obserwujemy także u innych świętych, a on sam nie ukrywa przecież, że swoje traktaty pisze na podstawie doświadczeń wielu osób, nie tylko swoich. W zasadzie to nie przypominam sobie nawet, aby w którymś miejscu pisał, że opisuje te stany na podstawie swoich doświadczeń.

Pozdrawiam
http://jakzmnienicswojezycie.blox.pl/ - Blog poświęcony rozwojowi osobistemu, duchowemu i religijnemu pisany przez wieloletniego Praktyka.

http://wiedza-jest-super.blogspot.com/ - Blog o szeroko rozumianej wiedzy.

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 19 sierpnia 2014, o 11:54

No dobra, ale nie zapominajmy jakie było pytanie. Twierdzisz, że:

Wystarczy zwrócić tylko uwagę na podwyższony poziom agresji u mężczyzny, który długo "tego" nie robił, oraz na fakt, jak ten poziom nagle zostaje rozładowany i zmienia się w czułość tuż po stosunku.

Chciałem poznać uzasadniony sposób działania tego o czym mówisz. Ja wychodzę, z założenia, że udowodnić swoją tezę musi osoba, która z nią wychodzi, a nie ta, która się o niej dowiaduje.

Mężczyzna po stosunku traci zainteresowanie płciowe, więc jeśli kobieta liczy na czułość to lepiej żeby sobie wzięła ją przed stosunkiem. Inną sprawą jest czułość w związku jako relacją partnerską, ale to ma więcej wspólnego z empatią niż popędem płciowym.

Ogólnie odebrałem twoją wypowiedź tak, że ludzie co nie uprawiają seksu są z miejsca bardziej nerwowi i agresywni, ale wyjątkiem są uduchowieni księża co mają "kontakt z bogiem". Dla mnie jest to trochę zbyt duża generalizacja, w dodatku zawierająca kilka niejasnych założeń i nie do końca potwierdzonych. Nie wiem co czytałeś i gdzie, ale wypowiadając się w ten sposób wygląda to tak jakbyś zakładał swoją nieomylność, a mi zależy po prostu na dotarciu w rozmowie do faktów i prawdy.

aartefax

: : Plany po życiu pośmiertnym

Postautor: aartefax » 22 sierpnia 2014, o 10:13

Praktyk pisze:Odpowiadając na ostatnie kwestie, jakie się pojawiły, zacznę od związku emocjonalności mężczyzny z popędem seksualnym: Po pierwsze, pisałem na podstawie obserwacji swojego zachowania, jak i rozmów z innymi mężczyznami.

Masz dużo racji w tym co napisałeś.Też znam trochę takich osób jak i też mam własne doświadczenia.
Taka wewnętrzna miłość to powoduje.
Klamsto wielokrotnie powtarzane staje sie prawda.

daga

Plany po życiu pośmiertnym

Postautor: daga » 17 września 2025, o 12:54

Odwiedzając Poznań, zależało mi na tym, żeby mieszkać blisko centrum i nie tracić czasu na dojazdy. Apartamenty Browar Old Town - Noclegi Poznań blisko Targów sprawdziły się idealnie. Kilka minut spacerem do Starego Rynku, w okolicy kawiarnie, restauracje, a mimo to miejsce spokojne i bardzo przytulne.

Wróć do „Pytania i Pomoc”