Dowody na istnienie innych świadomości poza własną

Pytania i Pomoc Duchowa - Masz jakikolwiek problem, napisz tu.
Kocur
Reputacja: 0

Dowody na istnienie innych świadomości poza własną

Postautor: Kocur » 14 lipca 2014, o 12:48

USUNIĘTE NA PROŚBĘ /FM
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.

Ksenia

Re: Dowody na istnienie innych świadomości poza własną

Postautor: Ksenia » 14 lipca 2014, o 15:17

Jestem soliptystką :-)

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 14 lipca 2014, o 15:58

Po za tym, że ta filozofia w życiu codziennym jest całkowicie niepraktyczna. To jednak w kontemplacjach bardzo dobrze się sprawa jako taki filozoficzny koan ;-).

Można wtedy przez chwilę spojrzeć na to co jest dookoła w inny sposób. :->

:kwiatek

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 14 lipca 2014, o 19:50

To co w nas najpiękniejszego się dzieje jest zawsze poza słowami, dogmatami, koncepcjami, religiami i filozofiami.

:ok

Ja oceniam filozofie i modele rozumowe pod kątem użyteczności i trafności. Chociaż wiem, że niektórym zależy bardziej na treści emocjonalnej niesionej przez dany przekaz. To też może być fajne :kwiatek

Dla każdego coś miłego :aniol

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 17 lipca 2014, o 17:13

W sumie, dla mnie świat już jest jasny i przejrzysty, chociaż stare nawyki czasem się odzywają :) To nie znaczy, że świat stał się dla mnie zrozumiały. Im więcej myślę, że wiem tym bardziej mi się wydaje, że nie wiem. Lecz to jest w zasadzie przyjemne, zawsze jest coś do odkrycia, zawsze coś do sprecyzowania, a ja czuję się bardziej żywy poznając to wszystko, doświadczając różnych rzeczy od nowa. Zasadnicza różnica to akceptacja, równowaga i spokój. Wcześniej człowiek czuł się ściśnięty, a teraz otwierają się przestrzenie w percepcji.

Czasem tak jest, że człowiek musi powalczyć, aby potem uświadomić sobie, że walka jest zbędna. Wprawiło w zdumienie, że zaczynam poznawać co raz więcej ludzi, którzy sobie radzą. Kiedyś takich nie spotykałem. A może po prostu nie chciałem dostrzec, pewnie nie byłem w stanie dostrzec. Ciężko powiedzieć, co się stało i co miało rzeczywiście wpływ. Tak samo jak dylemat czy my sterujemy czy nami sterują.... W zasadzie obie odpowiedzi mogą być poprawne, albo obie mogą być fałszywe i chodzi o coś jeszcze innego. W sumie to nie ma znaczenia. Prawda po prostu jest i działa (a jak to już inna sprawa), a to co mamy w głowach to tylko wyobrażenia, które w jakiś sposób nam służą lub wręcz przeciwnie, dlatego dobrze się do nich zdystansować.

Ksenia

Postautor: Ksenia » 17 lipca 2014, o 17:43

Pięknie to wyraziłeś FM :ok :kwiatek
Jakoś czuję to podobnie. :-) :aniol

Ksenia

Postautor: Ksenia » 17 lipca 2014, o 19:19

Kocur, zacznij robić 10 pompek i o 1 codziennie zwiększaj. Weź psa i zacznij z nim biegać.
Postaw fundamenty, bo zbudowałeś dom bez nich i na mieliźnie Ci się obsunął.
Jak zmęczysz ciało to Twój mózg odpocznie i tematy egzystencjalne przestaną mieć aż tak duże znaczenie.

Jak to rzekł De Mello:
,,Im bardziej walczysz z mrokiem, tym bardziej staje się on prawdziwy dla ciebie i bardziej wykańczasz siebie."

Awatar użytkownika
Praktyk
Kontaktowanie:

: Dowody na istnienie innych świadomości poza własną

Postautor: Praktyk » 14 sierpnia 2014, o 09:44

Samoświadomość jest bardzo ważna. Bez niej trudno prowadzić życie na bardziej zaawansowanym poziomie. Ja jestem na średniozaawansowanym poziomie duchowości (chrześcijańskiej) i w zasadzie nie interesują już mnie inne świadomości. Zagłębiłem się w bliskości z Bogiem i wszystko co nie jest Nim, jest dla mnie nie godne uwagi. Szkoda rozmieniać się na drobne.

Ludzie często popełniają błąd w samorozwoju, szukając wrażeń lub doznań duchowym, kiedy zamiast tego powinni skupić się na swoim rzeczywistym rozwoju. Zamiast rozglądać się dookoła za jakimiś świecidełkami, warto zagłębić się w siebie i zacząć się realnie zmieniać na lepsze.

Pozdrawiam
http://jakzmnienicswojezycie.blox.pl/ - Blog poświęcony rozwojowi osobistemu, duchowemu i religijnemu pisany przez wieloletniego Praktyka.

http://wiedza-jest-super.blogspot.com/ - Blog o szeroko rozumianej wiedzy.

Wróć do „Pytania i Pomoc”