ZŁO XXI WIEKU

Droga świadomości - Inspiracje, teksty i artykuły.
Awatar użytkownika
Prometeusz
Reputacja: 0
Kontaktowanie:

Re: ZŁO XXI WIEKU

Postautor: Prometeusz » 10 lipca 2014, o 02:37

Kocur pisze:Psychiatria to antynauka. Ktoś ma jakiś problem to zamiast go rozwiązać dają trujące leki, które niszczą duszę i całego człowieka. Dodatkowo legalnie i zgodnie z prawem stosują przymusy wobec tych, których uznali za chorych wg swojego widzimisię. Ok jak ktoś cierpi to leczenie jest dobre ale skrajnie niemoralne jest poddawanie przymusowemu leczeniu ludzi, którzy tego nie chcą i czują się dobrze a mają po prostu inne poglądy. Nie ma czegoś takiego jak prawda, właściwe odżywianie itd. Jak ktoś w to uwierzy to ma przerąbane.

Na płaszczyźnie indywidualnej dostajesz to o czym myślisz.

Po za tą płaszczyzną świat wygląda trochę inaczej.... No ale się nie przekonasz jeśli nie zechcesz :roll:

Kocur

Postautor: Kocur » 10 lipca 2014, o 23:56

Nie zrozumiałem co masz na myśli. Piszę o tym co obiektywnie wiadomo, że leki psychiatryczne to substancje psychoaktywne czyli narkotyki, które niszczą ludzki mózg i zaburzają równowagę hormonalną i pracę neuronów. Każda choroba psychiczna ma swoje podłoże w myślach czyli można to leczyć stosując psychoterapię. Leki działają pozytywnie raczej jako placebo. Psychiatria to antynauka, koniec kropka :) Służy jedynie do nabijania portfelów firmom farmaceutycznym i umożliwia manipulację wobec inteligentnych ludzi, którzy są niebezpieczni dla obecnego porządku politycznego a cierpią na tym zwykli ludzie, którzy potrzebują raczej pomocy a nie leczenia farmaceutykami.
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 11 lipca 2014, o 12:24

Nie zrozumiałem co masz na myśli.

Nom. Widzisz świat w czarnobiałych barwach. Po za tym spektrum są jeszcze inne kolory i odcienie. ;-)

Czasem to może być nawet neurologicznie podyktowane, tak jak przykład o którym kiedyś czytałem, że facet utracił zdolności widzenia na prawej część swojego pola widzenia, ale był tego całkowicie nieświadomy. Nie wiedział o tym, że nie widzi prawej strony, a jak przez to wynikały systematycznie różne pomyłki, to sobie to zawsze racjonalizował. Gdyby nie psychiatria nie wiedzielibyśmy o takich ciekawych przypadłościach jakie mózg może nam sprawić, a przynajmniej nie znalibyśmy ich mechanizmu działania. :->

Kocur

Postautor: Kocur » 12 lipca 2014, o 01:09

To akurat nie jest zasługa psychiatrii tylko skutek uboczny, że odkrywają czasem pojedyncze przypadki ale to pewnie dobry neurolog mógłby się zająć badaniem tego. A większości ludzi psychiatria szkodzi.

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 12 lipca 2014, o 08:49

To akurat jest zasługa psychiatrii. :kwiatek.

Ja tylko mówię, że na sprawy można patrzeć z kilku stron, z jednej jest ograniczone postrzeganie.

Awatar użytkownika
Praktyk
Kontaktowanie:

Postautor: Praktyk » 18 lipca 2014, o 08:00

Kocur pisze:Nie zrozumiałem co masz na myśli. Piszę o tym co obiektywnie wiadomo, że leki psychiatryczne to substancje psychoaktywne czyli narkotyki, które niszczą ludzki mózg i zaburzają równowagę hormonalną i pracę neuronów. Każda choroba psychiczna ma swoje podłoże w myślach czyli można to leczyć stosując psychoterapię. Leki działają pozytywnie raczej jako placebo. Psychiatria to antynauka, koniec kropka :) Służy jedynie do nabijania portfelów firmom farmaceutycznym i umożliwia manipulację wobec inteligentnych ludzi, którzy są niebezpieczni dla obecnego porządku politycznego a cierpią na tym zwykli ludzie, którzy potrzebują raczej pomocy a nie leczenia farmaceutykami.

Nie zgadzam się, że substancje psychoaktywne to narkotyki. Narkotyki mają właściwość uzależniającą i służą głównie do osiągnięcia stanów euforycznych. Leki psychiatryczne rzeczywiście wpływają na działanie mózgu, m.in. regulując jego aktywność hormonalną, ale w tym sensie, że są ich regulatorami: Jeżeli dany hormon jest za bardzo aktywny, odpowiedni lek hamuje go, a jeżeli jest za mało aktywny, to go pobudza. Mówić, że jest to niszczenie mózgu to lekka przesada, choć oczywiście trzeba zdawać sobie sprawę z ograniczających właściwości leków, zwłaszcza leków psychotropowych.

Rzeczywiście, ja też jestem zwolennikiem psychoterapii, niż leczenia farmakologicznego, ale czasami bez użycia leków się nie obejdzie, kiedy np. człowiek jest za bardzo pobudzony, agresywny lub rozłożony przez depresję na łopatki. Psychoterapia jest dobra dla tych, którzy mają kontrolę nad swoją świadomością. Trudno przekonać np. pacjenta z halucynacjami, że coś nie istnieje, skoro on to realnie widzi...

Wmawianie ludziom potrzeby zażywania leków i nabijanie kabzy firmom farmakologicznym to osobny temat. Mądry człowiek nie da się zwieść.

Pozdrawiam
http://jakzmnienicswojezycie.blox.pl/ - Blog poświęcony rozwojowi osobistemu, duchowemu i religijnemu pisany przez wieloletniego Praktyka.

http://wiedza-jest-super.blogspot.com/ - Blog o szeroko rozumianej wiedzy.

Kocur

Postautor: Kocur » 18 lipca 2014, o 11:33

Praktyk pisze:Nie zgadzam się, że substancje psychoaktywne to narkotyki. Narkotyki mają właściwość uzależniającą i służą głównie do osiągnięcia stanów euforycznych

Nie zgadzam się :) Już Ci tłumaczę czemu. Wg mnie marihuana to nie narkotyk tylko używka, podobnie kawa, herbata. Ciężko mi gdzieś sklasyfikować DMT, LSD i grzyby. Ale co zrobisz np z amfetaminą? Fizycznie uzależnia raczej słabo, uzależnienie psychiczne powstaje często od razu. Niszczy organizm i psychikę więc to narkotyk. Ta, super tylko, że ktoś może to samo powiedzieć o marihuanie jeśli kieruje się potoczną opinią. Alkohol to narkotyk? Niby tak ale większość ludzi korzysta z umiarem i się nie uzależnia, a niektórzy mają melanż co piątek i też nie wpadają w nałóg mimo, że są pijakami.

A leki psychiatryczne to już wg mnie najgorszy kaliber narkotyków. Silnie uzależniają i powodują trwałe zmiany w biochemii mózgu. Pewnie wolałbym zażyć heroine niż niektóre z tych leków, serio :) Chociaż ani z jednym ani drugim wolałbym nie mieć styczności. Zerknij sobie: http://hipokrates2012.wordpress.com/201 ... konane-pr/

Praktyk pisze:Psychoterapia jest dobra dla tych, którzy mają kontrolę nad swoją świadomością. Trudno przekonać np. pacjenta z halucynacjami, że coś nie istnieje, skoro on to realnie widzi...

Wystarczy powiedzieć mu, że on to widzi ale tego nie ma :) Jeśli ktoś ma taki ciężki kaliber choroby, że coś widzi ale myśli, że to jakieś widzenie mistyczne to przecież leki mu nie pomogą bo on mimo, że tego nie będzie widział będzie dalej myślał, że to jest. A może nie myślał tylko wiedział? Nie mamy pewności, że to co oni widzą rzeczywiście nie żyje koło nas tylko normalnym ludziom nie jest to dane zobaczyć. Dla schizofreników np leki są gwoździem do trumny. Z wybitnie inteligentnych ludzi z paranojami robią się wybitnie przymuleni i znudzeni życiem ludzie bez popędu seksualnego i chęci do życia.

Awatar użytkownika
Praktyk
Kontaktowanie:

Postautor: Praktyk » 18 lipca 2014, o 17:23

Kompletnie się z tobą nie zgadzam. Mam podejrzenie, że chyba niewiele wiesz o biochemii mózgu i farmakologii (uprzedzając pytanie: ja wiem i miałem wielokrotnie kontakt z osobami z zaburzeniami psychiatrycznymi, i widziałem ich przed terapią i po terapii). O żadnym niszczeniu psychiki nie ma mowy. To prawda, że w trakcie leczenia, leki psychiatryczne bardzo zamulają człowieka, ale po ich odstawieniu, lub ustaleniu dawki profilaktycznej żyje on w miarę normalnie. Nawrót choroby wynika bardzo często właśnie z odstawienia w domu leków. Choroba psychiczna ma często podłoże w nieprawidłowym działaniu biochemii mózgu, a leki przywracają tę pracę do normalnego poziomu. Stąd też po zaniechaniu brania leków w domu, chociaż pacjent powinien brać, pojawia się nawrót choroby.

Na tym kończę ten temat

Pozdrawiam
http://jakzmnienicswojezycie.blox.pl/ - Blog poświęcony rozwojowi osobistemu, duchowemu i religijnemu pisany przez wieloletniego Praktyka.

http://wiedza-jest-super.blogspot.com/ - Blog o szeroko rozumianej wiedzy.

Ksenia

Postautor: Ksenia » 18 lipca 2014, o 17:29

Psychotropy w ostrych stanach psychotycznych to właściwie najlepsza pomoc, ale na dłuższą metę robią z ludzi rośliny.
Podobno tylko 2% schizofreników pracuje zawodowo i 10% żyje w związkach.
Jakże smutne jest to, że ludzie idą na łatwiznę i myślą, że ,,cudowna" tabletka za nich wszystko załatwi. Całkowita wiara w służbę zdrowia jest błędem.
http://www.vismaya-maitreya.pl/teorie_s ... zny_biznes

Kocur

Postautor: Kocur » 18 lipca 2014, o 18:21

Praktyk przeczytaj link, który wkleiłem bo on właśnie zaprzecza temu co piszesz.

Tak, w ostrych stanach psychotycznych może rzeczywiście to doraźnie najlepsze rozwiązanie ale nie można mówić wtedy o terapii tylko doraźnym uspokojeniu psychozy. Stałe branie takich leków robi z człowieka roślinę i ja znam takie osoby więc nikt mi nie wmówi, że jest inaczej. Leki nie pozostawiają schizofrenikowi niczego z jego inteligencji, która nieraz bywa wybitna dopóki nie zacznie się ingerować w działanie mózgu. Na dodatek ci ludzie nie otrzymują od psychiatrów żadnej pomocy terapeutycznej tylko to takie podejście "żryj leki i sie nie odzywaj, i tak nie masz prawa głosu bo jesteś chory". I mało tego ktoś kto nie jest chory na schizofrenie może być w ten sposób manipulowany. Wystarczy opowiedzieć o OOBE i podróżach astralnych i już masz schizofrenię wg definicji :D

Ksenia

Postautor: Ksenia » 18 lipca 2014, o 18:34

Kocur, masz rację, a to udowadnia poniższy eksperyment:
http://www.schizofrenicy.info/cms/pages ... nikiem.php

daga

ZŁO XXI WIEKU

Postautor: daga » 13 sierpnia 2025, o 10:49

Możecie sobie sprawdzić stronę https://medium.com/@mbialy.m/jak-reklam ... 3f377ba1aa , na której znajdziecie bardzo interesujący artykuł na temat reklamy zewnętrznej oraz jej możliwościach. Wybierając reklamę zewnętrzną, tworzysz stały punkt kontaktu z klientem w przestrzeni publicznej.

Wróć do „Świadomość”