'ja' jest iluzją

Droga świadomości - Inspiracje, teksty i artykuły.
robert
Reputacja: 0

: 'ja' jest iluzją

Postautor: robert » 3 maja 2011, o 21:07

NIKE pisze:jak wyjśc poza umysł

Nike, a kto ma wyjsc poza ten umysl? Tylko juz bez wskaznikow, ktore na nic nie wskazuja.

Pomysl wyjscia poza umysl.
NIKE pisze: baju baju kotek w raju nananaa na :lol:

dokładnie.

NIKE pisze:co oznacza doświadczenie w 100% pełne ?

Powiedz mi jak i ile na wartosci straciloby doswiadczenie, gdyby nie istnial doswiadczajacy tylko samo doswiadczenie.

NIKE pisze:koncepcja JA - stworzona w wyniku ciągłego poszukiwania umysłu i także na potrzeby zrozumienia podlega tej samej dyskusji - jest aktualna dla twórcy tylko chwilę , choć istnieje wiecznie ( jak każda inna myśl , idea, teoria )
może zostać użyta albo w wyniku nowych teorii zapomniana za jakis czas

Zaraz, zaraz. Wiec rozumiesz fakt, ze 'ja' to z czym sie utozsamiasz jest tylko KONCEPCJĄ i pomimo to nadal sie z nia utozsamiasz??

Gdzie szukasz umyslu? Dlaczego nie mozesz go znalezc? Czyzby sie schowal? Slaba musialas byc w chowanego. Po co chcesz znalesc umysł?

Co chcesz zrozumiec? Na podstawie czego opierasz swoja teorie ze mysl istnieje wiecznie. Gdzie ta mysl istnieje? Skad wiesz ze istnieje wiecznie? Ile masz lat?

SAM pisze:Ja Jestem

Ok, kim/czym jestes? Opisz mi 'ja'. Konkrety.

villah pisze:wszyscy tu wiem ze nas nie ma, ze ciagle utozsamiamy sie z koncepcjami, schematami, które powstały w naszej głowie, nawiek jak przyjdzie te wielkie zrozumienie, jeden raz sie oprzesz drugi trzeci a za czwatym wpadasz.

Zakladam, ze piszac "wszyscy tu wiem" miales na mysli "wszyscy tu wiedza".

Ahaaaaaaa, a wiec wy wszyscy wiecie jak sie rzeczy maja, wiecie ze jedyne co istnieje to wszechswiat, i koncepcja 'ja' to z czym wiekszosc sie utozsamia jest zludzeniem. Wy po prostu swiadomie wybieraliscie dalsze zycie w iluzji. Trzeba bylo tak od razu. To bym nawet czasu nie marnowal na zalozenie tego tematu.

SAM pisze:Wszystko jest ekspresją świadomości, tworzy to film, a ja sobie odgrywam role doświadczając siebie, czyli bawiąc sie w role, gdyż JA TO Rozdający karty w grze gdzie nikt nie wygrywa i nie przegrywa...

kto sobie odgrywa role? kto rozdaje karty?
p.s. powinienes zostac poetą. Gra gdzie nikt nie wygrywa i nie przegrywa. Piekne.

villah

Re: 'ja' jest iluzją

Postautor: villah » 3 maja 2011, o 22:54

nie wiemy kto rozdaje karty i kto gra role i za zycia tego sie nie dowiemy

robert

Postautor: robert » 3 maja 2011, o 23:05

villah pisze:nie wiemy kto rozdaje karty i kto gra role i za zycia tego sie nie dowiemy

a kto ma sie dowiedziec kto rozdaje karty? kto tego nie wie?

villah

Postautor: villah » 3 maja 2011, o 23:06

mów do słupa a słup stoi jak d***

robert

Postautor: robert » 3 maja 2011, o 23:15

villah pisze:nie wiemy kto rozdaje karty i kto gra role i za zycia tego sie nie dowiemy

a po smierci sie dowiesz? :mrgreen:
a kto umrze? :mrgreen:

nie istniales przed swoimi narodzinami, wiec zycie nie zostalo 'Ci' wreczone, to kto ma umrzec?

villah pisze:mów do słupa a słup stoi jak d***

nigdy sie nie dowiesz kto rozdaje karty bo nie ma nikogo kto moglby je rozdawac.
Karty sie po prostu rozdają.

Wierz w co chcesz. "Twoje" życie :lol:

villah

Postautor: villah » 3 maja 2011, o 23:20

jezeli karty same sie rozdaje to tutaj nie ma nic do zrozumienia
zawsze tak uwzalaem

Awatar użytkownika
NIKE

Postautor: NIKE » 3 maja 2011, o 23:23

jestem wszystkim i jestem niczym
jestem więc wszystkimi koncepcjami i nie jestem żadną z nich, jestem wszystkim co było i co będzie
jestem czym tylko chcę .spontanicznym działaniem i przemyślonym ruchem
jestem jednością ze swoim umysłem i innymi umysłami lub oddzielną jednostką

błędem jest przyjmowanie rozumowania ,że jestem wyłacznie jedną koncepcją - w tym przypadku samym doświadczeniem jak proponujesz , ponieważ jest to właśnie uwięzienie się w umyśle w doświadczeniu i patrzenie tylko przez pryzmat jednego filtra, programu zwanego - doświadczenie
robercie
jeśli wyjdziesz poza umysł jesteś niczym i wszystkim pustką i absolutem czy czym tam sobie nazwiesz ( w umyśle jesteś czyms konkretnym - formą a raczej formami ograniczonymi do których nie wepchniesz całej rzeczywistości), poza umysłem jesteś wszystkim co nie mieści się w kanonach umysłowego rozumowania ale JESTEŚ i to jest podstawą BYĆ - JA JESTEM i tu nie ma już żadnej teorii
"być" lub "istnieć" nie jest teorią
teorią jest ubieranie to "być" w doświadczenia ,łączniki typu JA wyższe ja, niższe ja , tworzenie bóstw , świadomośći , podświadomości doświadczeń i innych cudów
ale ubieranie jest fajne dlatego z Tobą rozmawiam bo zaproponowałeś nowe ubranko dla "BYĆ" - takie deko przezroczyste - to metafora rzecza jasna

podchodzisz do tematu emocjonalnie i z misją ( a tak robi ego- sztuczny twór )
samo "być" nie ma żadnej misji - misję i cel ma tylko umysł

kto rozdaje karty - ty jako jednostka i jako całość
fraktale są dobrym przykładem obrazującym istotę rzeczy
NIE JESTEM NIKE ...

magia to umiejętne wykorzystanie siły umysłu - to zdolność czerpania mocy z własnego wnętrza ...

villah

Postautor: villah » 3 maja 2011, o 23:28

dokładnie, nie ma koncepcji, nie ma dróg, nie ma niczego, a jednak trzeba cos z tym zyciem robic.

ja osobiscie bede sie bawił ilzuja na swój wygodny mi sposób, mam kilka pomysłów, a ty dalej mozesz szukac boga.

nie znaczy ze nie bede medytował, meytacja składa do kupy doswiadczenia mojego dnia, co daje mi wieksze zrozumienie.

czyn swoje zycie lepszejszym, to moja dewiza :mrgreen:

moze jak bede starym prykiem to całkiem mnie pochłonie ta pustka, nie wiadomo co zycie przyniesie.

robert

Postautor: robert » 3 maja 2011, o 23:43

villah pisze:jezeli karty same sie rozdaje to tutaj nie ma nic do zrozumienia
zawsze tak uwzalaem

dokladnie. rzeczywistosc sie po prostu toczy, zawsze tak bylo i tak bedzie. Wiec po prostu żyj. Pamietaj tylko, ze wszystko jest nietrwale wiec nie staraj sie do niczego przyczepiac, oszczedzisz sobie i innym cierpienia.

edit:
O! i zauwaz tylko, ze 'ja' istnieje zawsze w zwiazku z czyms. Emocja, myślą, doswiadczeniem. Samo w sobie jest puste. I bynajmniej nie mam na myśli pustki w senscie nihilizmu egzystencjalnego.

Awatar użytkownika
NIKE

Postautor: NIKE » 3 maja 2011, o 23:50

robert pisze:
zawsze tak uwzalaem

dokladnie. rzeczywistosc sie po prostu toczy, zawsze tak bylo i tak bedzie. Wiec po prostu żyj. Pamietaj tylko, ze wszystko jest nietrwale wiec nie staraj sie do niczego przyczepiac, oszczedzisz sobie i innym cierpienia.

edit:
O! i zauwaz tylko, ze 'ja' istnieje zawsze w zwiazku z czyms. Emocja, myślą, doswiadczeniem. Samo w sobie jest puste. I bynajmniej nie mam na myśli pustki w senscie nihilizmu egzystencjalnego.

ja istnieje w związku z doświadczeniem ?
więc czym jest doświadczenie samo w sobie jak nie JA ? :lol:
oj zamiąchałeś się robert
NIE JESTEM NIKE ...

magia to umiejętne wykorzystanie siły umysłu - to zdolność czerpania mocy z własnego wnętrza ...

robert

Postautor: robert » 3 maja 2011, o 23:55

NIKE pisze:ja istnieje w związku z doświadczeniem ?
więc czym jest doświadczenie samo w sobie jak nie JA ?
oj zamiąchałeś się robert

niech Ci będzie, pozwól sparafrazować :)

'Ja' jest tylko koncepcją, ktora potrzebuje czegos realnego, do czego musi sie przyczepic zeby miec jakiekolwiek prawo bytu: do mysli, do wspomnien, do doswiadczen, emocji (moje mysli, ja mysle, moje wspomnienia, ja wspominam, ja odczuwam emocje). Gdy 'ja' nie ma sie do czego przyczepic, nie ma prawa bytu.

EDIT:
patrzcie co mi znajomy wysłał:
http://dotsub.com/view/da616f91-3b7b-4e ... abf4c1e03f :lol:

Awatar użytkownika
NIKE

: : 'ja' jest iluzją

Postautor: NIKE » 4 maja 2011, o 00:15

robert pisze: Gdy 'ja' nie ma sie do czego przyczepic, nie ma prawa bytu

ma prawo bytu tyle ,że nie patrzy już z perspektywy jednostki tylko z perspektywy całośći
ale utrzymanie tego stanu w naszym systemie na dłuższy czas graniczy z cudem czego Ci Robercie życzę :)
NIE JESTEM NIKE ...

Awatar użytkownika
NIKE

: : 'ja' jest iluzją

Postautor: NIKE » 4 maja 2011, o 00:18

robert pisze:
EDIT:
patrzcie co mi znajomy wysłał:
http://dotsub.com/view/da616f91-3b7b-4e ... abf4c1e03f :lol:

rzekłabym ,że porównianie człowieka do małpy obraźliwe jest dla małp :lol:
NIE JESTEM NIKE ...

Niewinny

Postautor: Niewinny » 4 maja 2011, o 01:33

Nie będę odnosił się do poszczególnych postów bo mi się nie chce.

Piszecie o uświadomieniu sobie czegoś, a jak to uświadomienie ma wyglądać ?

Przecież coś co sobie uświadamiacie jest już wam znane inaczej nie zastanawialibyście się nad tym jebanym uświadamianiem, więc można powiedzieć że ktoś/coś was uświadomiło w momencie gdy się z tym spotkaliście.

Robicie błąd bo chcecie odnaleźć coś nowego w starym.
Przecież dla kogoś kto nie jest wolnym pojęcie wolności jest fikcyjną koncepcją a ktoś kto jest wolny nie interesuje się czymś takim jak wolność.

Tak więc ktoś kto szuka w życiu wartości duchowych to g*wno znajdzie bo tutaj definicja nie ma żadnego odzwierciedlenia w rzeczywistości.

villah

Postautor: villah » 4 maja 2011, o 05:45

robert pisze:
zawsze tak uwzalaem

edit:

jezu, jakim On jest mądrym człowiekiem :ok bóg nam go vtu zesłał
ps. to ty juz sobie przylepiłes łatę wybawiciela świata :przytul

Wróć do „Świadomość”