'ja' jest iluzją

Droga świadomości - Inspiracje, teksty i artykuły.
villah
Reputacja: 0

Re: 'ja' jest iluzją

Postautor: villah » 2 maja 2011, o 12:05

alleluja!

Awatar użytkownika
NIKE

Postautor: NIKE » 2 maja 2011, o 12:07

amen...
NIE JESTEM NIKE ...

magia to umiejętne wykorzystanie siły umysłu - to zdolność czerpania mocy z własnego wnętrza ...

villah

Postautor: villah » 2 maja 2011, o 12:09

no to co, jeszcze po krzyzu na droge?

Awatar użytkownika
NIKE

Postautor: NIKE » 2 maja 2011, o 12:11

no i po kielichu :lol:
NIE JESTEM NIKE ...

magia to umiejętne wykorzystanie siły umysłu - to zdolność czerpania mocy z własnego wnętrza ...

villah

Postautor: villah » 2 maja 2011, o 12:11

a jak :-D

robert

: 'ja' jest iluzją

Postautor: robert » 2 maja 2011, o 12:31

villah pisze:pan robert sie podjarał ze zrozumiał cos do zrozumienia, a kiedy umysł już sie tym przeje bedzie szukał kolejnej teorii, kolejne ksiazki bedzie duchowe czytał, az wkoncu zrozumie ze tu nie ma nic do zrozumienia i moze wkoncu zancze sie cofać bo kazdy znas jest osłem

nie zrozumialem tylko zobaczylem, nazywaj to oswieceniem, uwolnieniem jakkolwiek chcesz, wiem co widze i nie potrzebuje juz szukac dalej. Teraz kiedy czytam Shobogenzo Dogena, kiedy czytam ksiazki o zen (a z zen mialem dosyc dluga przygode) widze dokladnie co oni probuja przekazac i widze jak nieumiejetnie to robia. Buddyzm istnieje od ponad 2500 lat, siedzi od tak dawna na prawdzie a tak malo zrobil. Tak jak powiedzial jeden madry czlowiek: nieoswiecony buddysta siedzi na poduszce, oswiecony buddysta nadal siedzi na poduszce. Bez sensu. Znajac prawde trzeba sie nia dzielic!

villah pisze:no chyba ze przystanie na swoim jak wielu tutaj, to będzie kompletnym osłem

Wykazalbys chociaz troche inicjatywy ze swojej nieomylnej strony i sprobowal chociaz zastanowic sie nad tym o czym mowie.

Na razie rzucasz tylko nic nie wnoszacymi do dyskusji gownopostami jakbys pozjadal wszystkie rozumy. Ja staram sie przedstawic swoj tok rozumowania, ktory mozesz zweryfikowac, wytknalbys mi przynajmniej jakies bledy logiczne.

NIKE pisze:ok idę twoim tokiem rozumowania ( choć to także i moj tylko z innej perspektywy)
więc jeśli to ja zawieram się w rzeczywistości to czym jestem?
czym jest to co zawiera się w rzeczywistości? czy aby nie rzeczywistością?

Brawo. To jest to co probuje pokazac od samego poczatku. Jezeli rzeczywistosc jest wszystkim co istnieje to jak moze istniec cokolwiek poza nia. Jak moze istniec cokolwiek odrebnego od rzeczywistosci. To jest tak latwe do zrozumienia. Nie ma mojej rzeczywistosci, twojej rzeczywistosci, jego rzeczywistosci jest jedna rzeczywistosc, ktorej kazdy jest częścią. Nie kreujemy swoich odrebnych rzeczywistosci, jedyne co mozemy wykreowac to mysli, bledne zalozenia (np ze jestesmy odrebni od rzeczywistosci, bo skoro jest doswiadczenie to przeciez ktos odrebny musi go doswiadczac, doswiadczenie w samo w sobie nie moze istniec - logiczne ale bledne zalozenie).

NIKE pisze:umysł , który zawiera się w mojej rzeczywistości też jest rzeczywistością

umysł nie zawiera sie w Twojej rzeczywistosci tylko w rzeczywistosci takiej jaka jest. I tak, jest czescia tej rzeczywistosci.

NIKE pisze:roślina , która zawiera się w rzeczywistości też jest rzeczywistością i tworzy swoją rzeczywistość i tak ze wszystkim

Roslina tez zawiera sie w rzeczywistosci i jest jej czescia tak samo jak ty. Roslina nie tworzy swojej odrebnej rzeczywistosci.

NIKE pisze:ale patrząc z pozycji umysłu zawsze bedziesz stał a boku

Do niedawna wydawalo mi sie, ze jestem w centrum wszechswiata i rzeczywistosc kreci sie dookola mnie. Że stoje z boku. Teraz WIDZE, ze rzeczywistosc po prostu przeplywa, przez biezacą chwile i nie ma zadnego 'mnie' stojacego z boku.

NIKE pisze:odnajdź w tym siebie

Sek w tym, ze nie ma 'siebie' ktore da sie odnalezc. Kiedy prosilem o opisanie 'ja' nikt z was nie podal mi zadnego konkretu, tylko jakies bzdury o tym, ze nie mozna opisac czegos co istnieje poza umyslem. Skoro cos by nawet istnialo poza umyslem to skad bys o tym wiedziala? To jest juz zwykla wiara, kolejne zalozenie, ktorego nawet nie probujesz zweryfikowac tylko z gory przyjmujesz za prawdziwe.

Awatar użytkownika
SAM

Postautor: SAM » 2 maja 2011, o 14:11

Brawo. To jest to co probuje pokazac od samego poczatku. Jezeli rzeczywistosc jest wszystkim co istnieje to jak moze istniec cokolwiek poza nia. Jak moze istniec cokolwiek odrebnego od rzeczywistosci. To jest tak latwe do zrozumienia. Nie ma mojej rzeczywistosci, twojej rzeczywistosci, jego rzeczywistosci jest jedna rzeczywistosc, ktorej kazdy jest częścią. Nie kreujemy swoich odrebnych rzeczywistosci, jedyne co mozemy wykreowac to mysli, bledne zalozenia (np ze jestesmy odrebni od rzeczywistosci, bo skoro jest doswiadczenie to przeciez ktos odrebny musi go doswiadczac, doswiadczenie w samo w sobie nie moze istniec - logiczne ale bledne zalozenie).

A teraz ja Ci zadam pytanie...

Każdy jest częścią rzeczywistości, w całości jest tak jak piszesz, jednak jedno jest jeszcze nie jasne...
Kto kreuje potencjał przejawu rzeczywistości?
;-)

Miłego szperania w książkach :)

All Right
http://all-right-creation.tumblr.com/

robert

Postautor: robert » 2 maja 2011, o 15:23

SAM pisze:Kto kreuje potencjał przejawu rzeczywistości?

Miłego szperania w książkach

Nawet nie wiem o co mnie pytasz. Możesz jaśniej?

Evolution

Postautor: Evolution » 2 maja 2011, o 15:55

My czyli stworca.

villah

Postautor: villah » 2 maja 2011, o 15:55

d*** i cycki

Awatar użytkownika
NIKE

Postautor: NIKE » 2 maja 2011, o 16:23

Evolution pisze:My czyli stworca.

no i popsułeś zagadkę dla roberta ewolucjan :lol:
NIE JESTEM NIKE ...

icaro

Postautor: icaro » 2 maja 2011, o 16:33

A jak człowieku ty chcesz sie tym dzielić. Głosząc dobrą nowine? Przykleiłeś sie do tego oświecenia jak mucha i bzyczysz. Chcesz nauczać wrzeszczac ''Do roboty!'' No Boziiuuuuuuuu. Alleluja i amen.
Spróbój prześledzić co ci ludzie ci tu komunikuja -to też twoja rzeczywistość, nielokalna uniwersalna czy jaka tam chcesz.
Obudziłeś sie więc po co ci łożko, nikt ze śpiących tego nie zauważy nawed jak włożysz je sobie jak kapelusz na głowe...czadowy sen prawda.

Awatar użytkownika
NIKE

Postautor: NIKE » 2 maja 2011, o 16:37

:lol: no dałaś teraz czadu icaro
robert proponuje abyś zabrał się za nawracanie polityków na początek :lol:
NIE JESTEM NIKE ...

robert

Postautor: robert » 2 maja 2011, o 17:05

W takim razie słodkich snów.

icaro

Postautor: icaro » 2 maja 2011, o 17:21

robert pisze:W takim razie słodkich snów.

fu fu fuf :-D

Wróć do „Świadomość”