KLUB ATEISTÓW - KLUB ATEISTYCZNY

Powitania, pytania, informacje o użytkownikach.
Awatar użytkownika
Prometeusz
Reputacja: 0
Kontaktowanie:

Re: KLUB ATEISTÓW - KLUB ATEISTYCZNY

Postautor: Prometeusz » 22 czerwca 2014, o 11:09

Istnienie ruchów religijnych może być jedynie dowodem na to, że ludzie biologicznie mają skłonności do tworzenia różnych kultów. Ta skłonność z kolei wykształciła się jako mechanizm przetrwania w trudnym środowisku.

Dzisiaj już wiemy jak działa marihuana i że jej efekty nie mają nic wspólnego z połączeniem z bytem nieosobowym. :)

Inteligent zawsze z pobłażaniem mówi o przekonaniach. :-) Myśli, ze wszystko da się naukowo zakwestionować.

Osoba uczciwa intelektualnie, próbuje podważyć wszystkie przekonania, szczególnie swoje własne i skonfrontować je z doświadczeniem. W tym wypadku nauka jest tym doświadczeniem, sposobem na wiarygodne zderzenie przekonań z rzeczywistością. Lepszej metody dochodzenia do prawdy "jak to wszystko działa" człowiek jeszcze nie wymyślił. Ateiści zdają sobie sprawę, że są pytania, które prawdopodobnie zawsze pozostaną bez odpowiedzi. Natomiast nie próbujemy w miejsce odpowiedzi wkładać historii nie mających nic wspólnego z poznaniem, tym zajmuje się "święty biznes" - nie podoba nam się takie coś.

aartefax

: KLUB ATEISTÓW - KLUB ATEISTYCZNY

Postautor: aartefax » 22 czerwca 2014, o 19:28

Najbardziej oczywistym błędem Dawkinsa jest procentowe określenie prawdopodobieństwa istnienia Boga.Mógł co najwyżej powiedzieć że w jego przekonaniu prawdopodobieństwo istnienia Boga jest bardzo małe.
Dobór naturalny też ma w sobie cechy jakiegoś programu(choć bazuje na przypadku) i widać tu jakieś ukierunkowanie.
Może świat ma jednak nadany kierunek w podobnym charakterze jak np zarodek ludzki i to też jest jakaś ewolucja.
Kwestia istnienia Boga jest nie rozstrzygalna i nigdy nie odkryjemy tej podstawowej tajemnicy powstania świata.
Klamsto wielokrotnie powtarzane staje sie prawda.

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 22 czerwca 2014, o 21:42

Moim zdaniem tworzenie klubów i ruchów ateistycznych, do szerzenia światopoglądu/-ów jest zbędne. Zadaniem takiego klubu jest tylko pokazanie, że istnieje jeszcze inna droga, zgodna z rozwijającą się ludzką inteligencją i powiększającą się wiedzą. Że istnieje droga dla ludzi, których nie zadowala przyjmowanie bzdurnych odpowiedzi, wyobrażeń o świecie wyssanych z palca tylko dlatego, że nie ma na razie innych... Okłamywaliśmy i manipulowaliśmy się przez wieki, to nawet było wpisane w naszą ewolucje. Dziś już można inaczej.

:kwiatek

Kocur

Postautor: Kocur » 27 lipca 2014, o 00:49

Full Moon pisze:Dzisiaj już wiemy jak działa marihuana i że jej efekty nie mają nic wspólnego z połączeniem z bytem nieosobowym. :)

Tego się akurat nie da zbadać bo mówimy o sprawach duchowych. Są pewne szamanizmy i historie wskazujące na to, że jednak istnieje inny świat niż ten, który obserwujemy. Przede wszystkim żyjemy w czasie a Bóg jest poza czasem więc jakiekolwiek badania naukowe nigdy do niego nie dotrą co nie oznacza,że on nie istnieje. Gdybym ja miał szacować to powiedziałbym, że Bóg istnieje na 80% :D Te 20% zostawiam sobie na solipsyzm, który jest logiczną kontynuacją ateizmu.
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.

aartefax

Postautor: aartefax » 27 lipca 2014, o 01:04

Prosto i na temat bez uprzedzeń i manipulacji i ponad podziałami:

http://www.youtube.com/watch?v=6xRYkGqOuGk

Każdy to ma tylko musi odkryć.

W sobie.

I tego wszystkim szczerze życzę
Klamsto wielokrotnie powtarzane staje sie prawda.

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 27 lipca 2014, o 11:38

Kocur pisze:
Full Moon pisze:Dzisiaj już wiemy jak działa marihuana i że jej efekty nie mają nic wspólnego z połączeniem z bytem nieosobowym. :)

Tego się akurat nie da zbadać bo mówimy o sprawach duchowych. Są pewne szamanizmy i historie wskazujące na to, że jednak istnieje inny świat niż ten, który obserwujemy. Przede wszystkim żyjemy w czasie a Bóg jest poza czasem więc jakiekolwiek badania naukowe nigdy do niego nie dotrą co nie oznacza,że on nie istnieje. Gdybym ja miał szacować to powiedziałbym, że Bóg istnieje na 80% :D Te 20% zostawiam sobie na solipsyzm, który jest logiczną kontynuacją ateizmu.

Jej działanie wiąże się ze zmianami fizjologicznymi, te z kolei zmieniają percepcje.

Co do boga to temat zaczyna być nudny. Skoro nie można ocenić prawdziwości naukowo, to na jakiej podstawie szacujesz prawdopodobieństwo? Chcesz wierzyć naćpanemu szamanowi, twoja sprawa :)

Kocur

Postautor: Kocur » 27 lipca 2014, o 12:38

Ateizm jest nielogiczny, tak po prostu, po ludzku ;)

Full Moon pisze:Jej działanie wiąże się ze zmianami fizjologicznymi, te z kolei zmieniają percepcje.

Skąd wiesz, że ta zmiana percepcji jest negatywna? Wg mnie wręcz przeciwnie bo akurat marihuana nie powoduje nierealnych wizji tylko wzmacnia kreatywność i pomaga spojrzeć na sprawy z różnych perspektyw, które są nadal Twoją perspektywą. Nie zmienia to treści myślenia i pomaga dostrzec pewne absurdy tego świata, które dla ludzi są realem. Tak naprawdę wszystko co spożywamy zmienia nasz mózg. Jeśli chcesz mieć naturalną dla człowieka percepcję to musiałbyś przez długi czas odżywiać się bardzo zdrowo (już odpada taka możliwość bo dzisiaj zdrowe jedzenie jest jedynie zdrowsze od przeciętnego ale i tak złe), żyć zgodnie z naturą, z dala od internetu itd.

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 27 lipca 2014, o 13:18

Skąd wiesz, że ta zmiana percepcji jest negatywna?

Nie napisałem, że jest negatywna.

Wg mnie wręcz przeciwnie bo akurat marihuana nie powoduje nierealnych wizji tylko wzmacnia kreatywność i pomaga spojrzeć na sprawy z różnych perspektyw, które są nadal Twoją perspektywą.

Tak, w pewnych formach terapii, na razie w formie testów są podawane narkotyki z pozytywnym skutkiem.

Tak naprawdę wszystko co spożywamy zmienia nasz mózg. Jeśli chcesz mieć naturalną dla człowieka percepcję to musiałbyś przez długi czas odżywiać się bardzo zdrowo (już odpada taka możliwość bo dzisiaj zdrowe jedzenie jest jedynie zdrowsze od przeciętnego ale i tak złe), żyć zgodnie z naturą, z dala od internetu itd.

Tak.

Ateizm jest nielogiczny, tak po prostu, po ludzku ;)

To twoje zdanie. :)

Kocur

Postautor: Kocur » 27 lipca 2014, o 13:48

Full Moon pisze:To twoje zdanie. :)

Zgadza się ale nie potrafię mieć innego :P

Widzę to tak, że wszystkie poglądy opierają się na dwóch przeciwieństwach co tworzy błędne koło. Takie błędne koło jest zawsze dopóki nie uznamy, że istnieje Bóg, który jest idealną inteligencją i miłością. To nie jest mnożenie bytów ponad stan bo brak tego bytu powoduje błędne koło a wiara w Boga pozwala z niego wyjść.

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 27 lipca 2014, o 14:23

Myśl i rób tak, żeby było dla Ciebie dobrze. :przytul

Ja używać terminu "ateizm" z konieczności. Po za tym jest to tylko etykietka, która różnym ludziom się różnie kojarzy i różnie rozumieją ten termin. Natomiast przede wszystkim jesteśmy ludzi. Praktycznie jest spotkać się pośrodku i działać dla poprawy sytuacji, zamiast kłócić się o etykietki.

Kocur

Postautor: Kocur » 27 lipca 2014, o 14:27

No tak, równie dobrze ja też mógłbym powiedzieć, że jestem ateistą bo nie wierzę w osobowego Boga jak wyznawcy religii ateistycznych ;)

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 27 lipca 2014, o 14:37

W takim razie jeszcze raz - Witaj w Klubie! :D :aniol

Kocur

Postautor: Kocur » 27 lipca 2014, o 21:17

Napisałem ateistycznych a miało być monoteistycznych :P To był chyba podświadomy "błąd" ale ci ludzie tak naprawdę nie wierzą w Boga tylko boją się czy w niego wierzą :P

Cały temat postanowiłem opisać w osobnym temacie jako swoją wizję świata. Sam nie wiem czy jestem ateistą czy nie więc nie wiem czy mogę należeć do klubu :D viewtopic.php?f=34&t=2765

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 27 lipca 2014, o 23:06

Spoko. Możesz być gościem. Ogólnie zaproszenie jest do wszystkich osób które mają otwarty umysły, bez potrzeby odwoływania się do religii :czytaj :aniol

Awatar użytkownika
czajldofbodom

Postautor: czajldofbodom » 27 lipca 2014, o 23:51

Jeśli "ateizm" (jak ja nienawidzę etykietek :mrgreen: ) rozumiemy jako nie podpinanie się pod żaden vistniejący nurt religijny to ja się włączam ;-)
Zapraszam na mój blog: http://znajdzwsobieswiatlo.blogspot.com/

Wróć do „Użytkownicy”