Prawidłowe vs nieprawidłowe
Prawidłowe vs nieprawidłowe
Czytając strony, artykuły i książki o rozwoju duchowym widzę pewną wielką sprzeczność, niekonsekwencję i coś co przekreśla większość nauk. To podział na prawidłowe i nieprawidłowe, który nigdzie indziej jak w duchowości nie występuje aż tak. Każą Ci się wyrzec siebie ale potem mówią żebyś tego nie robił i wyszedł z dualnego postrzegania. Skoro nie ma prawidłowego i nieprawidłowego i każdy ma pogodzić się z tym, że jest sobą to już nie można powiedzieć, że jedzenie mięsa jest nieprawidłowe i należy je odstawić żeby rozwijać się duchowo.
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.
: Prawidłowe vs nieprawidłowe
Kocur pisze:Skoro nie ma prawidłowego i nieprawidłowego i każdy ma pogodzić się z tym, że jest sobą to już nie można powiedzieć, że jedzenie mięsa jest nieprawidłowe i należy je odstawić żeby rozwijać się duchowo.
Ale życie nie kończy się na rozwoju duchowym.
Można powiedzieć że rozwijasz się cały czas, ale ten rozwój może przebiegać w różnym tempie i na to już mają wpływ różne czynniki niż tylko rozkminy na temat dualnośći, ego, świadomości itp.
Zresztą w tej myśl zasady (tej twojej którą cytuje) można powiedzieć że nic nie należy robić aby rozwijać się duchowo.
Re: Prawidłowe vs nieprawidłowe
Wg tej zasady należy zwiększać akceptację i pozbywać się oceniania i to jest rozwojem duchowym.
- czajldofbodom
- Reputacja: 0
Kocur pisze:Wg tej zasady należy zwiększać akceptację i pozbywać się oceniania i to jest rozwojem duchowym.
Ja tak właśnie uważam

Zapraszam na mój blog: http://znajdzwsobieswiatlo.blogspot.com/
Ale wtedy jak zaakceptować cechy, które są nieprawidłowe i pokojarzone z chorobami?
Kocur pisze:Ale wtedy jak zaakceptować cechy, które są nieprawidłowe i pokojarzone z chorobami?
Tak samo jak akceptujesz jedzenie mięsa, z jakiś powodów jest dla ciebie prawidłowe.
Zrób to samo z chorobami
Pzdr
To nie jest ani mądre ani śmieszne.
Jedzenie mięsa jest nieprawidłowe jeżeli robisz to wbrem samej sobie, jezeli jest to sprzeczne z twoimi wewnetrznymi potrzebami.
Nie wiem jakie chcesz wyciagnac korzysci z RD, chcesz lepiej, umiejetniej naginac rzeczywistosc własnej woli? czy szukasz oświecenia? celem oswiecenie nie jest akceptacja, to idzie głębiej, gdzie nie ma juz potrzeby czegokolwiek akcpetować. oczywscie nie wierze w taki stan, stan permanentegno "nic", choc wierze ze paru ludziom udało sie zlbizyc do tego stanu. Ja zmieniłem podejscie, od raykalnego do drogi środka, mozna praktykowac jednoczesnie ciszyc sie zyciem
Nie wiem jakie chcesz wyciagnac korzysci z RD, chcesz lepiej, umiejetniej naginac rzeczywistosc własnej woli? czy szukasz oświecenia? celem oswiecenie nie jest akceptacja, to idzie głębiej, gdzie nie ma juz potrzeby czegokolwiek akcpetować. oczywscie nie wierze w taki stan, stan permanentegno "nic", choc wierze ze paru ludziom udało sie zlbizyc do tego stanu. Ja zmieniłem podejscie, od raykalnego do drogi środka, mozna praktykowac jednoczesnie ciszyc sie zyciem
Jedzenie mięsa nie może być złe bo wchodzę do sklepu i kupuję. Jeśli tego nie zrobię to zrobią to inni albo się zmarnuje. Zastanawiam się jak to jest z ludźmi, którzy pracują przy tym zabijaniu i zarabiają na tym - w końcu oni sami dzięki temu żyją. Moralność ma zawsze 2 strony dlatego musimy zawsze być niemoralni i nieprawidłowi bo to skutek uboczny życia.
morderca nie jest zły, bo idzie i morduje.
Porównywanie kupowania z mordowaniem jest takie nie za bardzo... żeby nie powiedzieć głupie 

Kupując mięso dajesz pretekst do mordowania zwierząt, jesteś głównym prowodyrem tego procederu. Są filmy na którym pokazane jest z jaką brutalnością jest to czynione.
Nieprawda, to nie ma wpływu na produkcję mięsa. Jak nie kupię to kupi kto inny albo się zmarnuje a mięso jest mi potrzebne do prawidłowego działania organizmu. Zresztą na żywność eko mnie nie stać bo i tak więcej się wydaje niż zarabia. A co do tych filmów to myślę, że raczej są propagandowe. W dzisiejszych czasach dbają o to żeby zwierzęta nie cierpiały chociaż sam fakt hodowli na niskim metrażu jest dla zwierząt męczarnią.
no i znowu wracamy do tej samej argumentacji co wcześniej, nie bede przytaczał przykładu mordercy, bo widze ze to do Ciebie nie trafia, i nie chodzi tu o samego morderce tylko o Twój sposób myślenia.
"Jak nie kupię, to kupi kto inny", "Jedzenie mięsa nie może być złe bo wchodzę do sklepu i kupuję"
"Jak nie kupię, to kupi kto inny", "Jedzenie mięsa nie może być złe bo wchodzę do sklepu i kupuję"
Tak i nie głosuję w wyborach bo mój głos nic nie znaczy. Zresztą o czym my mówimy skoro mięso jest niezbędne do poprawnego funkcjonowania organizmu.