'ja' jest iluzją

Droga świadomości - Inspiracje, teksty i artykuły.
JAR
Reputacja: 0

: 'ja' jest iluzją

Postautor: JAR » 20 maja 2011, o 13:52

Wszystko juz było...

"- Widzicie? To nasza święta jabłoń zasadzona ręką pramatki. Z takiego drzewa samiec zerwał w raju jabłko i skusił nim kobietę. Przez co straciłyśmy raj na zawsze. I właśnie dlatego dzisiaj... Ooo! Gdzie nasze święte jabłka?
- Zbeszcześcili rezerwat przyrody. Zeżarli nasze święte jabłka! "

"Ciemność, widzę ciemność ! Ciemność widzę !" :)

villah

Postautor: villah » 20 maja 2011, o 14:46

było i będzie sie powtarzało

robert

Postautor: robert » 20 maja 2011, o 18:58

Każdemu, kto zna angielski, interesuje się świadomością i nauką polecam niżej zamieszczony film. Przynajmniej pierwszą jego część dotyczącą najnowszych odkryć w dziedzinie neuronauki. Bardzo ciekawy film, dający do myślenia.

W opisie filmu jest również bezpośredni link do ściągnięcia pliku w bardzo dobrej jakości. :ok

Awatar użytkownika
NIKE

: : 'ja' jest iluzją

Postautor: NIKE » 20 maja 2011, o 21:53

JAR pisze:Wszystko juz było...

"- Widzicie? To nasza święta jabłoń zasadzona ręką pramatki. Z takiego drzewa samiec zerwał w raju jabłko i skusił nim kobietę. Przez co straciłyśmy raj na zawsze. I właśnie dlatego dzisiaj... Ooo! Gdzie nasze święte jabłka?
- Zbeszcześcili rezerwat przyrody. Zeżarli nasze święte jabłka! "

"Ciemność, widzę ciemność ! Ciemność widzę !" :)

:lol: :lol: :lol: a no właśnie wiedziałam ,że coś nie tak z tym obwinianiem rajskiej Ewy , że to Adaś niby taki niewinny ...
seksmisja - zjedz jabłko ujrzysz jasność :lol:
NIE JESTEM NIKE ...

magia to umiejętne wykorzystanie siły umysłu - to zdolność czerpania mocy z własnego wnętrza ...

Awatar użytkownika
NIKE

: : 'ja' jest iluzją

Postautor: NIKE » 20 maja 2011, o 22:01

robert pisze:
NIKE pisze:większośc ludzi będących na forum przeszła przez tę pustkę
oświecenie , które nie istnieje

Jeżeli utożsamiasz oświecenie z pustką, z niebytem, piszesz że oświecenie przynieść może jedynie depresję i znieczulicę to nie masz najmniejszego pojęcia czym ono jest. Masz jakąś koncepcje, idee oświecenia, nie wiem na podstawie czego ją stworzyłaś, ale nigdy go nie doświadczyłaś. Kompletnie nie rozumiesz czym jest anatta (bez-ja). Twoje rozumienie całkowicie rozmija się z rzeczywistością.

no i znów czytanie bez zrozumienia się kłania :lol:

jeśli moje rozumienie rozmija sie z rzeczywistością to gdzie jestem?
a może w tej samej rzeczywistości co Ty ?
NIE JESTEM NIKE ...

magia to umiejętne wykorzystanie siły umysłu - to zdolność czerpania mocy z własnego wnętrza ...

robert

Postautor: robert » 20 maja 2011, o 22:47

NIKE pisze:no i znów czytanie bez zrozumienia się kłania

jeśli moje rozumienie rozmija sie z rzeczywistością to gdzie jestem?
a może w tej samej rzeczywistości co Ty ?

Błędne rozumienie rzeczywistości nie implikuje niemożności istnienia w tej rzeczywistości. Gdzie byś miała być? Błędne postrzeganie to błędne postrzeganie, niewiedza to niewiedza, tylko tyle.

Kiedy dziecko wierzy, że prezenty które znajduje pod choinką przynosi Święty Mikołaj, który przylatuje saniami zaprzężonymi w latające renifery, to z jego perspektywy nie ma żadnych powodów żeby tak nie myśleć - z jego punktu widzenia to jest prawda.

Logika chyba nie jest Twoją najmocniejszą stroną, prawda?
Po drugie już nie po raz pierwszy wyrywasz moje wypowiedzi z kontekstu, zmieniając wydźwięk moich postów. Tym razem nie ma to tak dużego znaczenia, ale chociaż postaraj się tak nie robić. To tani i nieelegancki chwyt retoryczny.

JAR

Postautor: JAR » 20 maja 2011, o 23:31

robert pisze:Kiedy dziecko wierzy, że prezenty które znajduje pod choinką przynosi Święty Mikołaj, który przylatuje saniami zaprzężonymi w latające renifery, to z jego perspektywy nie ma żadnych powodów żeby tak nie myśleć - z jego punktu widzenia to jest prawda.

Dokładnie na tej samej zasadzie działają wszytkie "guru" od rozwoju duchowego.
A dzieci jedynie ufnie i z wiarą przyjmują... "prawdy" o oświeceniu, tej jedynej i właściwej ścieżce.
W ten sposób dziecko zapewnia sobie odpowiedni poziom komfortu - nie musi się martwić samo, jak poznawać "niewiadome" i stawia się w pozycji "lepszej i wyższej" od reszty dzieci w przedszkolu - bo ono jest tym, które "wie". A reszta to ciemniaki.

Awatar użytkownika
NIKE

Re: 'ja' jest iluzją

Postautor: NIKE » 20 maja 2011, o 23:33

zatem dziecko jest oświecone
a spróbuj teraz temu dziecku powiedzieć ,że jego pragnienia są niczym w obliczu całości , którą widzisz ( choc nie jest możliwym widzieć całość bo ona nieskończoną jest )

niewiedza to niewiedza ....
więc jak sie ma wiedza do oświecenia ?
a nie pomyślałeś ,że nie ma czegoś takiego jak błędne i poprawne postrzeganie - tu nie ma wyznaczników jak postrzegać rzeczywistośc właściwie - ty je narzucasz
Robercie właśnie Cie rozgryzłam - cały czas jesteś w Ja , wszystkie emocje zawarte w Twoich postach , wszystko co znajduje sie "miedzy wierszami " o tym właśnie świadczą
przekonałeś jedynie swój umysł do patrzenia w taki a nie inny sposób ale nie jesteś w stanie sie przez to przebić
czytasz bez zrozumienia , ponieważ masz cel ( Ja ma cel)
nie interesuje Cię zdanie innych a jedynie przekonanie ich do własnej myśli
odbijasz piłeczke za piłeczką -atakując - czy to ze strachu ?
nie ma w Tobie tolerancji dla inności - a takową mieć powinieneś będąc odkrywcą tej "zacnej prawdy"
kolejna rzecz -nie zauważyłeś ,że moje posty są dualne dla Twoich - poza Ja dualizm też istnieje ,
dostrzegłam również inne rzeczy (bo lubię wnikać w ludzi )
ale o nich nie napiszę bo mam tolerancję dla "innośći "

a na koniec dodam że każdy mój post był naładowany podtekstami i ukrytymi informacjami bardzo dużo mówiącymi o mnie Ty natomiast wychwyciłeś wyłącznie wyrazy co jeszcze bardziej pogłębia mnie w przekonaniu ,że nie dojrzałeś do misji "oświecania" ludzi a już na pewno nie jesteś poza JA
siedzisz w nim po same uszy otoczony ze wszech stron ego , które chroni twej prawdy

ps. logika jest domeną umysłu , a czym jest postrzeganie pozazmysłowe ?
myśleniem schematowym nie dostrzeżesz wszystkiego
wyrywanie zdań z kontekstu było celowe :lol:

dziękuje za fajną grę
NIE JESTEM NIKE ...

Awatar użytkownika
NIKE

Postautor: NIKE » 20 maja 2011, o 23:37

oj JAR wpakowałeś sie przede mnie :lol:
poprzedni post ściśle adresowany było do roberta :lol:
NIE JESTEM NIKE ...

robert

Postautor: robert » 21 maja 2011, o 00:24

Dyskusja z Tobą sprawia mi niezmierną przyjemność :)

NIKE pisze:a nie pomyślałeś ,że nie ma czegoś takiego jak błędne i poprawne postrzeganie - tu nie ma wyznaczników jak postrzegać rzeczywistośc właściwie - ty je narzucasz

Może troszeczkę źle się wyraziłem. Postrzeganie jest. Po prostu. Tylko niektórzy nie widzą wszystkiego. Tak jak wcześniej przytoczyłem metaforę o stereogramie.

NIKE pisze:Robercie właśnie Cie rozgryzłam - cały czas jesteś w Ja , wszystkie emocje zawarte w Twoich postach , wszystko co znajduje sie "miedzy wierszami " o tym właśnie świadczą
przekonałeś jedynie swój umysł do patrzenia w taki a nie inny sposób ale nie jesteś w stanie sie przez to przebić
czytasz bez zrozumienia , ponieważ masz cel ( Ja ma cel)
nie interesuje Cię zdanie innych a jedynie przekonanie ich do własnej myśli

Nie interesuje mnie PRZEKONYWANIE na siłę innych. Jak już mówiłem chciałem nakierować Waszą uwagę na pewną koncepcję, wartą przemyślenia.

Powiedz mi czy chociaż chwilkę się zastanowiłaś jak się ma do rzeczywistości to o czym piszę? Poświęciłaś na to chociaż jedną minutkę?

Możesz mieć na mój temat jakiekolwiek wyobrażenie, jakie sobie stworzysz. I wyobrażenie na temat wszystkiego dookoła też, nikt Ci tego nigdy nie zabroni.

NIKE pisze:odbijasz piłeczke za piłeczką -atakując - czy to ze strachu ?
nie ma w Tobie tolerancji dla inności - a takową mieć powinieneś będąc odkrywcą tej "zacnej prawdy"

nie jestem odkrywcą tej "zacnej prawdy" i nie jestem jedynym, który ją dostrzega. Ty też masz ją przed oczami, wystarczy się rozejrzeć ;-)

Skąd wiesz jak powinien zachowywać się ktoś kto widzi tę "zacną prawdę"? Cały czas piszesz mi jak powinienem się zachowywać i jaki powinienem być będąc wyzwolony. Stworzyłaś sobie jakieś wyobrażenie wyzwolenia i porównujesz do niego moje posty. Jeżeli coś nie zgadza się ze stworzonym przez Ciebie obrazem to negujesz to argumentując, że
człowiek wyzwolony nie napisałby czegoś takiego.

NIKE pisze:kolejna rzecz -nie zauważyłeś ,że moje posty są dualne dla Twoich - poza Ja dualizm też istnieje ,

OOoooo nareszcie coś ciekawego. Proszę wyjaśnij mi w jaki sposób, dualność istnieje poza Ja?

Tylko bardzo, bardzo Cię proszę, staraj się pisać na tyle jasno, żebym nie miał problemu z czytaniem ze zrozumieniem, którego brak mi zarzucasz.

NIKE pisze:a na koniec dodam że każdy mój post był naładowany podtekstami i ukrytymi informacjami bardzo dużo mówiącymi o mnie Ty natomiast wychwyciłeś wyłącznie wyrazy co jeszcze bardziej pogłębia mnie w przekonaniu ,że nie dojrzałeś do misji "oświecania" ludzi a już na pewno nie jesteś poza JA
siedzisz w nim po same uszy otoczony ze wszech stron ego , które chroni twej prawdy

Ale dlaczego zamiast pisać wprost o tym co myślisz, chowasz prawdziwe przesłanie swoich postów między wiersze. Dlaczego operujesz podtekstami i ukrytymi informacjami? Dlaczego? Masz coś do ukrycia? Boisz się pisać wprost? Czy może po prostu nie potrafisz? Taka rozmowa jest bez sensu. Grajmy w otwarte karty, bądźmy szczerzy do bólu.
Podczas internetowej dyskusji zarzucasz mi, że wychwytuje tylko słowa. Słowa są jedynym naszym narzędziem do porozumiewania. Podteksty? Żartujesz sobie? Ile ty masz w ogóle lat?

NIKE pisze:ps. logika jest domeną umysłu , a czym jest postrzeganie pozazmysłowe ?

Jakież znowu postrzeganie pozazmysłowe? Tzw co? Proszę też mi to jasno i treściwie wyjaśnij. Co chcesz postrzegać i czym?

Z tego co wiem to czym dysponujemy to 5 zmysłów + dyskursywny umysł. Jest coś więcej? Napisz mi proszę co, bo jestem ciekawy.

NIKE pisze:wyrywanie zdań z kontekstu było celowe

i po raz kolejny dziecinne. Serio, ile masz lat?

NIKE pisze:dziękuje za fajną grę

ja również, mam nadzieje że jeszcze jej nie kończymy :mrgreen:

icaro

Postautor: icaro » 21 maja 2011, o 11:19

:) A ja korzystając z wolnej chwili czytam te wasze posty i przyszedł mi przypomniał mi sie fragment. Dla roberta szczególnie i ambicji nauczania:

Młody poeta wysłał wiersz do Starego poety z prośbą o ocenę.
Mistrz przepisał go i odesłał mu.

villah

Postautor: villah » 21 maja 2011, o 11:20

jedząc tą zupkę nawet literki przetrawiłaś :-D

villah

Postautor: villah » 21 maja 2011, o 13:19

mój stosunek do tych wywodów i wielkich rozważań jest taki, jak obrazuje to zamieszczony poniżej film:

http://www.youtube.com/watch?v=665o4O3P83c

gdybym słuchał was w rl robiłbym dokłądnie to samo co ci panowie

robert

Postautor: robert » 21 maja 2011, o 16:55

villah pisze:mój stosunek do tych wywodów i wielkich rozważań jest taki, jak obrazuje to zamieszczony poniżej film:

http://www.youtube.com/watch?v=665o4O3P83c

gdybym słuchał was w rl robiłbym dokłądnie to samo co ci panowie

No to jak już wkleiłeś filmik Jeffa, to też dam coś od niego.

http://www.youtube.com/watch?v=sH8LJM5QdxU&feature=player_detailpage#t=396s

JAR

Postautor: JAR » 21 maja 2011, o 20:13

Czy to jakaś nowa sekta? Prowadzą nabór?

Wróć do „Świadomość”