Plany po życiu pośmiertnym

Pytania i Pomoc Duchowa - Masz jakikolwiek problem, napisz tu.
JAR
Reputacja: 0

Re: Plany po życiu pośmiertnym

Postautor: JAR » 13 lipca 2014, o 01:07

Emmeline pisze:Napiszę jeszcze raz o co mi chodzi, bo nadal mam wrażenie, że nie do końca niektórzy zrozumieli:

Nie wiem jak w ogóle zacząć te plany, bo mam duży natłok myśli na ich temat i chcę je jakoś uporządkować.

Więcej wyjaśniać tego nie będę.

Chłopa Ci potrzeba.

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 13 lipca 2014, o 11:16

Tysz prowdo :D

Baby to bez chłopów wariują.

Ksenia

Postautor: Ksenia » 13 lipca 2014, o 11:52

I vice versa panowie... :lol:

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 14 lipca 2014, o 09:10

Panowie mają klocki lego. ;-)

Awatar użytkownika
Praktyk
Kontaktowanie:

: Plany po życiu pośmiertnym

Postautor: Praktyk » 14 sierpnia 2014, o 09:52

Powiedzenie ludowe mówi, że "Kobieta bez mężczyzny więdnie, a mężczyzna bez kobiety wariuje", więc rzeczywiście coś w tym jest. Mężczyzna z kobietą doskonale się uzupełniają, więc nie dziwota, że pozbawieni swojej "drugiej połówki" wariują.

Jeżeli chodzi o plany, to zawsze najlepszym sposobem jest systematyka, czyli uporządkowane podejście do tematu. Z początku można zapisać w dowolnej kolejności wszystko to, co przychodzi nam do głowy, a w późniejszym czasie, spokojnie można te zapiski uporządkować i popracować nad nimi.

Pozdrawiam
http://jakzmnienicswojezycie.blox.pl/ - Blog poświęcony rozwojowi osobistemu, duchowemu i religijnemu pisany przez wieloletniego Praktyka.

http://wiedza-jest-super.blogspot.com/ - Blog o szeroko rozumianej wiedzy.

Kocur

Postautor: Kocur » 14 sierpnia 2014, o 14:33

Oj to skoro już teraz jestem wariatem to co będzie za kilka lat :P Praktyk
nie dołuj tutaj ludzi i kotów :mrgreen: Ale patrząc na księży to by się zgadzało. Protestancki pastor ma żonę, dzieci i odprawia wesołą mszę, na której śpiewają piosenki i rzeczywiście chwalą Boga a katolicki wyje jakieś lamenty i zagląda ministrantom pod sutanny.
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.

Awatar użytkownika
Emmeline
Kontaktowanie:

Postautor: Emmeline » 14 sierpnia 2014, o 20:22

Praktyk, tak też zaczęłam robić ;-)
Pat­rząc na ciem­ność lub śmierć boimy się niez­na­nego - nicze­go więcej...

Awatar użytkownika
Praktyk
Kontaktowanie:

Postautor: Praktyk » 15 sierpnia 2014, o 15:51

Nikogo nie chcę straszyć, ale nie jest przecież tajemnicą, że u mężczyzny, popęd seksualny wpływa bezpośrednio na jego psychikę i emocjonalność. Wystarczy zwrócić tylko uwagę na podwyższony poziom agresji u mężczyzny, który długo "tego" nie robił, oraz na fakt, jak ten poziom nagle zostaje rozładowany i zmienia się w czułość tuż po stosunku.

W przypadku księży, czy innych osób duchowych, bliskość z Panem Bogiem sprawia, że popęd seksualny zostaje wyeliminowany. Jest to normalne zjawisko w rozwoju duchowości chrześcijańskiej. Po tym też można między innymi poznać, czy ksiądz jest blisko Boga. Jeżeli używa agresji lub seksualności, to znaczy, że jego rozwój duchowy i bliskość z Bogiem jest na bardzo niskim poziomie.

Pozdrawiam
http://jakzmnienicswojezycie.blox.pl/ - Blog poświęcony rozwojowi osobistemu, duchowemu i religijnemu pisany przez wieloletniego Praktyka.

Kocur

Postautor: Kocur » 15 sierpnia 2014, o 16:25

Mówimy chyba o katolicyzmie a nie chrześcijaństwie. Celibat to wymysł z jakiegoś soboru po to żeby majątek szedł do KK a nie do rodzin księży. Odczucie bliskości z Bogiem może im to zaspokoić ale to jest tak jak z socjalizmem - tworzenie sobie problemów żeby bohatersko je zwalczyć.

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 15 sierpnia 2014, o 18:36

Praktyk pisze:Nikogo nie chcę straszyć, ale nie jest przecież tajemnicą, że u mężczyzny, popęd seksualny wpływa bezpośrednio na jego psychikę i emocjonalność. Wystarczy zwrócić tylko uwagę na podwyższony poziom agresji u mężczyzny, który długo "tego" nie robił, oraz na fakt, jak ten poziom nagle zostaje rozładowany i zmienia się w czułość tuż po stosunku.

W przypadku księży, czy innych osób duchowych, bliskość z Panem Bogiem sprawia, że popęd seksualny zostaje wyeliminowany. Jest to normalne zjawisko w rozwoju duchowości chrześcijańskiej. Po tym też można między innymi poznać, czy ksiądz jest blisko Boga. Jeżeli używa agresji lub seksualności, to znaczy, że jego rozwój duchowy i bliskość z Bogiem jest na bardzo niskim poziomie.

Pozdrawiam

No dobra, a skąd to wiesz? Skąd te wszystkie informacje?

Kocur

Postautor: Kocur » 16 sierpnia 2014, o 05:48

Pierwszy zacytowany akapit to akurat prawda potwierdzona naukowo. Ludzie żyjący w szczęśliwych związkach miłosnych mają zupełnie inny poziom pobudzenia receptorów w mózgu co wpływa ogólnie na zdrowie. Ponadto mężczyźni żonaci żyją dłużej od kawalerów bo ich organizm odczuwa biologiczny sens istnienia jakim jest związek i wychowywanie potomstwa. Homeostaza jest zachowana. Ludzie samotni szukają tych emocji gdzie indziej i wpadają w różne nałogi, pracoholizm, gromadzenie pieniędzy itd i spośród nich tylko oświeceni mają dobrze, a taki ksiądz pewnie jeśli mocno wierzy też odczuwa ten sens, hormony i ma spoko jazdę :D

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 16 sierpnia 2014, o 10:08

Pierwszy zacytowany akapit to akurat prawda potwierdzona naukowo.

Podaj jakieś opracowanie naukowe, które o tym mówi. :)

Moim zdaniem to nie ma prostego przełożenia między swędzącą kóźką, a agresją. Deprywacja jakiejkolwiek potrzeby ludzkiego organizmu, czy psychiki może prowadzić do większej agresji. W tym wypadku facet (i kobieta też) mają mechanizm zabezpieczający ;-)

Awatar użytkownika
Praktyk
Kontaktowanie:

: Plany po życiu pośmiertnym

Postautor: Praktyk » 16 sierpnia 2014, o 11:05

Jeżeli chodzi o związek emocjonalności mężczyzny z jego popędem seksualnym to wystarczy zwykła obserwacja. Postaram się poszukać w swoich 'mądrych' książkach odpowiedniego opracowania na ten temat.

Jeżeli chodzi o duchowość i wypieranie pożądania przez wartości duchowe, wiem to chociażby z własnego doświadczenia. Możesz także poczytać na ten temat np. u św. Jana od Krzyża, który opisuje w swoich traktatach różne poziomy duchowe, w zależności od poziomu zbliżenia się do Pana Boga. Poczytaj sobie jego "Drogę na Górę Karmel", oraz "Noc ciemną".

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 16 sierpnia 2014, o 13:05

Praktyk, pytasz się ludzi czy uprawiali seks i obserwujesz czy są agresywni? Bo nie rozumiem jak to z Twojej obserwacji może wynikać? I jak ta obserwacja ma się stać prawdą obiektywną?

Czytałem Jana od Krzyża, on daje subiektywny opis swojej "transcendencji". Ale skąd mamy widzieć że jest w tym jakieś przełożenie?

Kocur

Postautor: Kocur » 16 sierpnia 2014, o 14:22

Full Moon pisze:Podaj jakieś opracowanie naukowe, które o tym mówi. :)

Ciężko o to, są tylko artykuły mówiące o takich badaniach i opracowaniach i statystykach. Obserwacja psychologiczna też to potwierdza skoro uczą tego na studiach psychologicznych. A tu jest fajny wykład na temat chemii miłości i porównaniu jej do narkotycznych substancji tylko, że taki stan wywoływany naturalnie jest korzystny dla organizmu a wywoływanie go sztucznie narkotykami jest szkodliwe. Oto wykład: http://www.youtube.com/watch?v=uf7g7oriuXM&hd=1 tylko nie wiem czemu taki autorytet twierdzi, że kokaina jest opiatem :P

Praktyk pisze:Jeżeli chodzi o związek emocjonalności mężczyzny z jego popędem seksualnym to wystarczy zwykła obserwacja.

Sam u siebie coś takiego obserwuję :P

Wróć do „Pytania i Pomoc”