Odwrócona intuicja

Pytania i Pomoc Duchowa - Masz jakikolwiek problem, napisz tu.
Kocur
Reputacja: 0

Odwrócona intuicja

Postautor: Kocur » 9 sierpnia 2014, o 11:50

Czy podświadomość może odwrotnie interpretować wszystko? Zastanawiam się czy jeśli będę postępował odwrotnie niż mówi mi intuicja to czy nie okaże się, że to odniesie skutek skoro własna intuicja zawsze mnie myli? Można to jakoś ćwiczyć?
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.

Kocur

Re: Odwrócona intuicja

Postautor: Kocur » 9 sierpnia 2014, o 13:22

Za intuicję odpowiada podobno synchronizacja półkul mózgowych.

"Lewa półkula

Kontroluje prawą stronę ciała(prawą rękę, nogę) i była uważania m.in. dzięki temu za dominującą. Odpowiedzialna jest za funkcje językowe, tzn. dzięki niej możemy mówić, pisać i wiemy jak pisać poprawnie pod względem ortograficznym. Jest też miejscem gdzie odbywa się analiza( "rozbieranie rzeczy na części), a później poddaje zanalizowany materiał logicznej i racjonalnej ocenie. Lewą półkulę charakteryzuje dosłowność, dlatego że ona wszystko analizuje rozkłada na części pierwsze, więc dlatego osobom leftowym jest trudno zrozumieć przenośnie, związki frazeologiczne oraz zanalizować wiersze, w których jest ukryte znaczenie. Cechuje ją także matematyczność, to dzięki niej możemy dodawać, odejmować, dzielić, mnożyć odpowiada również za numery i liczby. Informacje trafiające do lewej półkuli są kodowane i przetwarzane sekwencyjnie.

Prawa półkula

Kontroluje lewą cześć ciała. Odpowiedzialna za obrazy, osoby używające tej półkuli gdy usłyszą np. "kot", widzą kota, a osoby z dominującą lewą półkulą widzą wyraz kot. Osoby z dominujące tą półkulą mają lepiej rozwinięte umiejętności przestrzenne, trudniej im się zgubić w lesie. Jest przeciwieństwem lewej, to dzięki niej słyszy się "Eureka!", ponieważ to ona jest odpowiedzialna za syntezą informacji, potrafi "zobaczyć" całość problemu. Dzięki niej możemy zrozumieć wyrazy typu "egipskie ciemności", rozumie ona język w przenośni. Odpowiedzialna również za uzdolnienia plastycznie, muzyczne oraz poczucie rytmu. Tutaj również pojawiają się uczucia i emocje, dlatego plastycy i muzycy są bardziej emocjonalni i uczuciowi. Jest też odpowiedzialna za nasze gusta, czy nam się podoba ta dziewczyna lub ten pies, to ona decyduje. "

No i teraz tak bo tu sprawa wygląda bardzo dziwnie. Analiza była zawsze moją mocną stroną czyli lewa półkula ale język sprawia mi trudności. W głowie mylą mi się wyrazy, gramatyka, kolejność słów. Kiedy wiem, że trzeba potrafię jednak mówić bardzo płynnie i używam trudnych wyrazów, których znaczenia nawet nie znam ale mi po prostu pasują do zdania. Ostatnio ta umiejętność zanikła bo zacząłem analizować co dane słowo znaczy i czy dobrze go używam i okazuje się, że nie wiem. Matematyka nigdy nie sprawiała mi problemów w zrozumieniu ale nie potrafię liczyć bez kalkulatora.

Z drugiej strony lewa półkula czyli twórczość i wyobraźnia jest u mnie bardzo rozwinięta (zatraciłem umiejętność pisania odkąd zacząłem rozkminiać znaczenie słów) ale w zły sposób bo różne rzeczy i ludzie aż za bardzo mi się z czymś kojarzą, skojarzenia mam zupełnie inne niż inni ludzie na dane tematy. Żeby się czegoś nauczyć muszę usłyszeć, słowo pisane zapamiętuję trudniej. Nie mam w ogóle orientacji w terenie, potrafię się zgubić u siebie w mieście na rynku (serio) :D Ciężko mi odtworzyć w pamięci czyjąś twarz ale rozpoznaję z imienia niektórych ludzi, których widziałem raz w życiu. Mój mózg porównuje wszystko ze wszystkim i wszystkich i wystawia oceny. Mam złe upodobania jeśli chodzi o kobiety mimo, że byłem zawsze przekonany co do nieomylności mojej intuicji i większość przewidywań się sprawdzała ale głównie to były negatywy więc raczej zadziałało prawo przyciągania. Jestem dość nieudolny ruchowo ale to nie wynika z kondycji fizycznej tylko nie jestem w stanie nauczyć się niektórych najprostszych czynności (krojenie nożem, wiązanie czegoś).

No i nie wiem co teraz z tym zrobić, jak można zwiększyć intuicję czy tam w ogóle ją w sobie otworzyć skoro jej nie mam. Synchronizacja półkul nie za bardzo mi się widzi bo te wydają się być w jakiś sposób zsynchronizowane tylko, że negatywnie. Jakieś pomysły?
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.

Awatar użytkownika
Praktyk
Kontaktowanie:

: Odwrócona intuicja

Postautor: Praktyk » 14 sierpnia 2014, o 09:26

Też mam ten problem z intuicją: prawie nigdy nie ma racji. Mając to w pamięci, staram się nie polegać na tym co mi podpowiada, tylko kierować się rozumem i przewidywaniem konsekwencji swojego działania.

Podobno kobiety mają dobrą intuicję, ale moje obserwacje wskazują, że i w ich przypadku nie zawsze dobrze im radzi.

Nie wiem czy można ćwiczyć intuicję. Ja bym postawił jednak na pogłębianie wiedzy i doświadczenia życiowego i na zastanawianie się nad tym co mam zamiar zrobić, czy będzie to dla mnie korzystne.

Pozdrawiam
http://jakzmnienicswojezycie.blox.pl/ - Blog poświęcony rozwojowi osobistemu, duchowemu i religijnemu pisany przez wieloletniego Praktyka.

http://wiedza-jest-super.blogspot.com/ - Blog o szeroko rozumianej wiedzy.

Wróć do „Pytania i Pomoc”