No kiedyś może i tak było ale obecnie jakoś nie widzę żeby tu kocur miał tutaj specjalną taryfę ulgową,a także widać to ewidentnie że staramy się myśleć niezależnie, samodzielnie.
Czasami jednak tak bywa że jakieś poglądy się zazębiają.
Niech każdy głosi swoje ale dyskusja będzie miała większy sens i możemy dojść do wspólnych konkluzji jeśli będziemy potrafili uargumentować swoje wypowiedzi.
Ja tam nikomu nic nie chcę narzucać i z nikogo szydzić jeśli nawet dla mnie dane poglądy będą zupełnie irracjonalne.
Zresztą mam też podejście filozoficzne a przez to dopuszczam pewne rzeczy które nauka nie obejmuje bądz jeszcze nie obejmuje co też nie znaczy że do wyjaśnienia pewnych zjawisk dojdzie.
Nasze możliwości poznawcze też są ograniczone w jakiś sposób i ograniczają się też do tych zmysłów jakie posiadamy.
Jak coś jest dobrze udowodnione to z tym nie dyskutuję bo to nie ma sensu.
Owszem jest też tak że bywają tacy gdzie są absolutnie pewni w rzeczach wątpliwych
a także unoszą się ponad innymi jakby pozjadali wszystkie rozumy świata.
Ale zawsze to można jednak zmienić.
Nasze wcielenia-pytania
Re: Nasze wcielenia-pytania
Klamsto wielokrotnie powtarzane staje sie prawda.
aartefax pisze:Czyli według Ciebie Kocur to że człowiek ma neurobiologiczne podstawy do tworzenia kultu i można by powiedzieć że mamy to w genach jest wypaczeniem i pomyłką natury?
I ten błąd dokonał się poprzez ewolucję.
Ależ ta natura sobie z nas zadrwiła.
Źle mnie zrozumiałeś. Uważam, że sprzyjało to przetrwaniu gatunku, ale w genach nie jest zapisana fanatyczna religijność - ona jest wypaczeniem naturalnej funkcji tego mechanizmu. To, że mamy coś w spadku po ewolucji nie oznacza, że nie mamy się już rozwijać. Żeby to lepiej zobrazować podam przykład: mamy w genach predyspozycje do agresji, które dają nam przewagę nad innymi samcami. Jednak jeśli agresji jest za dużo to mamy do czynienia ze zbyt dużym natężeniem pożytecznej cechy i zamienia się ona wtedy w patologię. Ekspresja agresji zależy od wielu czynników, ale głównie od otoczenia, sytuacji finansowej i rodzinnej.
daaatz pisze:A i widzisz, w innym wątku Ty mi zarzuciłeś brak kontroli nad emocjami w identyczny sposób, tu zrobiłem to specjalnie. Wychodzi na to, że Ty możesz no a ktoś inny już nie, no tak Twój racjonalizm
Nie odwracaj kota ogonem. Miałem podstawy żeby tak napisać, a Ty nie.
daaatz pisze:No jakiego czynnika ? No jakie są niby dowody na słuszność że nasz stan obecny to wynik ewolucji.
Gdzie są te suche fakty o których tak mówisz ciągle. Co dowodzi temu, że my jako ludzie obecnie to wynik ewolucji.
Trzeba było uważać w szkole na biologii. Materiał z 4 klasy szkoły podstawowej.
daaatz pisze:Polecam poczytać Zillmera tak btw.
A czemu nie Davida Icke?
Polecam podręcznik biologii z 4 kl.
aartefax
kolejny raz się zgadzamy. Cóż to się stało?

Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.
- Prometeusz
- Reputacja: 0
- Kontaktowanie:
Dowodów jest cała masa
Genetyczne pokrewieństwo.
Skamieniałości i formy pośrednie.
Rozwój płodu.
Narządy szczątkowe jak wyrostek robaczkowy i narządy, które pełniły kiedyś inną funkcje jak kosteczki słuchowe.
Podobieństwa do najbliższych krewnych w świecie zwierząt.
Wyjaśnienie ewolucyjne łączy sensownie odkrycia z szeregu różnych dziedzić, wielokrotnie się potwierdzało przy stawianiu pezewidywań naukowych i późniejszych ich weryfikacji.
To ogromny zbiór wiedzy. W którym poszczegolne elementy do siebie pasują. Chcąc podważać to zachowujesz się tak jakbyś podważał układ okresowy pierwiasków, albo prawa dynamiki. Zamiast mówić głupoty i się kompromitować, zajrzyj do literatury. Bo krytykujesz coś o czym nie masz bladego pojęcia.
Genetyczne pokrewieństwo.
Skamieniałości i formy pośrednie.
Rozwój płodu.
Narządy szczątkowe jak wyrostek robaczkowy i narządy, które pełniły kiedyś inną funkcje jak kosteczki słuchowe.
Podobieństwa do najbliższych krewnych w świecie zwierząt.
Wyjaśnienie ewolucyjne łączy sensownie odkrycia z szeregu różnych dziedzić, wielokrotnie się potwierdzało przy stawianiu pezewidywań naukowych i późniejszych ich weryfikacji.
To ogromny zbiór wiedzy. W którym poszczegolne elementy do siebie pasują. Chcąc podważać to zachowujesz się tak jakbyś podważał układ okresowy pierwiasków, albo prawa dynamiki. Zamiast mówić głupoty i się kompromitować, zajrzyj do literatury. Bo krytykujesz coś o czym nie masz bladego pojęcia.
daaatz pisze:Pokażcie lepiej te dowody na to że jesteśmy w wyniku TE.
Co jakiś czas odkopuje się szczątki naszych przodków hominidów. Stosuje się badania typologiczne i DNA,a także jaka warstwa archeologiczna,kontekst.
Obecnie najstarsze kopalne hominidy żyły w Afryce ok 6-7mln (Sahelanthropus i Orrorin) mozgi ich były bardzo małe.Australopitek pojawił się pomiedzy 3-4 mln.
Czaszka australopiteków miała jednocześnie cechy małpie i ludzkie.Niskie czoło i długą małpią twarz.
Homo Habilis pojawia się pomiędzy 2 a 1,5 mln lat temu a także Homo Erectus.
Homo Erectus jest tym pierwszym gatunkiem który możemy znalezć poza Afryką w Europie i Azji.
A przekształcenie Homoerectus w Homo sapiens rozpoczeło się ok 400 tys lat temu.
Współczesny Homo Sapiens pojawił się ok 156 tys lat tremu w Afryce a potem spotykamy go w Chinach a w Europie w ok 35 tys lat temu.
Klamsto wielokrotnie powtarzane staje sie prawda.