Bóg

Droga świadomości - Inspiracje, teksty i artykuły.
JamesonWithApple
Reputacja: 0

Re: Bóg

Postautor: JamesonWithApple » 22 czerwca 2015, o 18:57

Kocur pisze:Myślę, że to jak powstał świat ma dla nas niewielkie znaczenie.

Ważniejsze jest to, że gdyby stworzył go Bóg w jakimś konkretnym celu to byłoby to już ważne. Ale ten cel jest przed nami ukryty i z jakiegoś powodu mamy nie wiedzieć, że Bóg stworzył świat. Dlaczego? Jedynym wytłumaczeniem jakie kiedyś akceptowałem było dojście do oświecenia i reinkarnacja, ale to bez sensu. Popatrz na efekty - one wskazują na brak Boga. To może stworzyła nas wysoko rozwinięta cywilizacja? W takim razie ona skądś się wzięła i to był taki proces jak ewolucja.

kto wie, ale zawsze to jakaś teoria.. przeglądałem ostatnio wypowiedzi naukowców, oczywiście dzisiejszych i większość była pod wrażeniem jak zwiększył się znowu obszar kosmosu który można zaobserwować przez dostępne na obecną chwilę przyrządy.. większość jest zdania że wszechświat prawdopodobnie jest nieskończenie wielki a ta część naukowców która nie wierzy w Boga jest zdania, że prawdopodobieństwo życia innej cywilizacji, wielu cywilizacji jest bardzo ogromne..

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 22 czerwca 2015, o 21:45

Jameson jeśli możesz to wypowiadaj się bardziej dokładnie. Jeśli chodzi o obserwacje kosmosu to dotarliśmy do granicy naszych możliwości, którą jest jakiś rodzaj pola radiacyjnego. Nie wiemy jak duży jest kosmos bo żyjemy w takiej bańce. Nie mamy możliwości by się tego dowiedzieć. Na podstawie obserwacji tej bańki powstają różne ciekawe hipotezy, mające dać nam wiedzę co jest po za tą bańką. Możliwe, że nasz wszechświat jest tylko bąbelkiem pośród innych bąmbelków i jeśli w jakiś sposób do tego dojdziemy to znów zwiększy się nasza perspektywa kosmologiczna.

O cywilizacji to jest zgadywanie. Ale jeśli chodzi o obecność życia, to jest na to wzór matematyczny nawet, który przewiduje istnienie takiego po za ziemią.

JamesonWithApple

Postautor: JamesonWithApple » 23 czerwca 2015, o 18:25

Full Moon
pełna zgoda, czytałem kiedyś publikacje na ten temat...

Dziwne dla mnie jest też mówienie o przypadkowości, nie wspominając o skomplikowaniu każdego organizmu, to musimy brać pod uwagę jak są piękne, sprawne w działaniu oraz jak idealnie współgrają... jak więc możliwy jest ewolucyjny przypadek? nie zaprzeczam, że nie było właśnie tak, lecz wciąż mnie to zastanawia..

Awatar użytkownika
AranelElbereth
Kontaktowanie:

Postautor: AranelElbereth » 10 października 2015, o 13:35

Ja też nie mam pojęcia,dla mnie nie istnieje(ale co ja tam wiem),dla wierzącego istnieje(co on tam wie) a czy istnieje czy nie to nie wiadomo.

Możliwe że jest jakaś siła wyższa,możliwe też że jesteśmy projektem jakiejś cywilizacji która wyprzedza nas o lata świetlne,skoro u nas są jednostki które potrafią stworzyć roboty my też mogliśmy zostać stworzeni i wysłani na planetę Ziemia,tak samo jak łaziki zostają wysłane na Marsa.
Znalazłam sens życia,ten się zmienił.
zenbudda.blogspot.com
Moje prace: aranelelbereth.tumblr.com

Bóg istnieje dla tych którzy w niego wierzą,bóg nie istnieje dla tych którzy w niego nie wierzą.

Wróć do „Świadomość”