A po co słuchać muzyki? Po co filozofia? Po co... xxxx cokolwiek? Po nic. Ale jak komuś filozofia sprawia przyjemność i subiektywnie coś daje to jest fajna i pożyteczna.Zgadzam się z tym, że Bóg biblijny jest bez sensu, ale nie tylko on. Każdy Bóg jest bez sensu.
Chrześcijańska definicja wolnej woli to absurdalny bełkot i nie ma nic wspólnego z logiką, a już na pewno nie z prostą. To pojęcie stworzone chyba przez psychopatę. To socjalista mówiący, że trzeba zabrać ludziom 90% majątku w podatku, ale mają wolną wolę żeby wykorzystać te 10%. To neoliberał mówiący, że nikt nie broni zarabiać sprzątaczce i nikt nie bronił jej się uczyć. To ojciec, który wymaga i nic nie da w zamian, ale powie "masz wolną wolę do tego żeby robić to co trzeba, ale możesz oczywiście wybrać przyjemność, komfort i inne przyjemne i fajne rzeczy, ale za to zapłacisz". To są bzdety, a nie wolna wola. Wolna wola byłaby wtedy gdybyśmy mieli wolny wybór i decydowalibyśmy o swoim postępowaniu, tj. bylibyśmy ośrodkiem decyzyjnym, który wybiera między niedeterministycznymi skutkami. Jeśli skutek determinuje przyczynę i mamy tego świadomość to nie mamy wolnej woli bo wybór przedstawia się tak:
- wybieram to co powinienem (nie mam woli tylko przeanalizowałem to co jest korzystne MOIM ZDANIEM w danej sytuacji (moje zdanie to efekt obliczeń mózgu, a nie mnie)
- wybieram to co wolę, ale nie wybierałem sobie pragnienia i preferencji, a wybór nie jest wolny bo za nim pójdzie negatywna konsekwencja
Jeśli wybór jest między trzema zakrytymi kartami czyli nie ma determinizmu, a jest przypadek, to także nie mam woli pomimo wyboru jakiejś opcji (losowo lub intuicyjnie).
Chrześcijaństwo opiera się o kilka bezsensownych dogmatów. Oto one:
- Bóg jest pierwszą przyczyną, ale kto stworzył Boga?
- Człowiek ma wolną wolę, ale kto decyduje i na jakiej podstawie?
- Człowiek ma duszę czyli odpowiada za swoje czyny, ale skąd się wzięła ta dusza?
Zaburzona zostaje tutaj przyczynowość czyli poziom prawdy. Tymczasem jest inaczej:
- Wszechświat mógł istnieć zawsze lub od jakiegoś momentu, który jest konsekwencją wielu różnych przyczyn
- Człowiek to suma przyczyn, na które nie miał wpływu, a jego działania są tego konsekwencją
- Wolna wola to analiza pragnienia i konsekwencji oraz ocena tego która opcja jest najlepsza do wyboru, na podstawie tego jaką moc obliczeniową i wdruki ma mózg, którego nie wybieraliśmy.