Zło istnieje przez to, że istnieje miłość?!

Pytania i Pomoc Duchowa - Masz jakikolwiek problem, napisz tu.
Kocur
Reputacja: 0

Re: Zło istnieje przez to, że istnieje miłość?!

Postautor: Kocur » 18 czerwca 2015, o 20:10

Ja uważam, że filozofia jest ciekawym przedmiotem, ale na pewno nie ta chrześcijańska. Podobnie jak muzyka jest ciekawa, ale nie noise i nie disco polo :) A po co słuchać muzyki? Po co filozofia? Po co... xxxx cokolwiek? Po nic. Ale jak komuś filozofia sprawia przyjemność i subiektywnie coś daje to jest fajna i pożyteczna.

Zgadzam się z tym, że Bóg biblijny jest bez sensu, ale nie tylko on. Każdy Bóg jest bez sensu.

Chrześcijańska definicja wolnej woli to absurdalny bełkot i nie ma nic wspólnego z logiką, a już na pewno nie z prostą. To pojęcie stworzone chyba przez psychopatę. To socjalista mówiący, że trzeba zabrać ludziom 90% majątku w podatku, ale mają wolną wolę żeby wykorzystać te 10%. To neoliberał mówiący, że nikt nie broni zarabiać sprzątaczce i nikt nie bronił jej się uczyć. To ojciec, który wymaga i nic nie da w zamian, ale powie "masz wolną wolę do tego żeby robić to co trzeba, ale możesz oczywiście wybrać przyjemność, komfort i inne przyjemne i fajne rzeczy, ale za to zapłacisz". To są bzdety, a nie wolna wola. Wolna wola byłaby wtedy gdybyśmy mieli wolny wybór i decydowalibyśmy o swoim postępowaniu, tj. bylibyśmy ośrodkiem decyzyjnym, który wybiera między niedeterministycznymi skutkami. Jeśli skutek determinuje przyczynę i mamy tego świadomość to nie mamy wolnej woli bo wybór przedstawia się tak:
- wybieram to co powinienem (nie mam woli tylko przeanalizowałem to co jest korzystne MOIM ZDANIEM w danej sytuacji (moje zdanie to efekt obliczeń mózgu, a nie mnie)
- wybieram to co wolę, ale nie wybierałem sobie pragnienia i preferencji, a wybór nie jest wolny bo za nim pójdzie negatywna konsekwencja

Jeśli wybór jest między trzema zakrytymi kartami czyli nie ma determinizmu, a jest przypadek, to także nie mam woli pomimo wyboru jakiejś opcji (losowo lub intuicyjnie).

Chrześcijaństwo opiera się o kilka bezsensownych dogmatów. Oto one:
- Bóg jest pierwszą przyczyną, ale kto stworzył Boga?
- Człowiek ma wolną wolę, ale kto decyduje i na jakiej podstawie?
- Człowiek ma duszę czyli odpowiada za swoje czyny, ale skąd się wzięła ta dusza?

Zaburzona zostaje tutaj przyczynowość czyli poziom prawdy. Tymczasem jest inaczej:
- Wszechświat mógł istnieć zawsze lub od jakiegoś momentu, który jest konsekwencją wielu różnych przyczyn
- Człowiek to suma przyczyn, na które nie miał wpływu, a jego działania są tego konsekwencją
- Wolna wola to analiza pragnienia i konsekwencji oraz ocena tego która opcja jest najlepsza do wyboru, na podstawie tego jaką moc obliczeniową i wdruki ma mózg, którego nie wybieraliśmy.
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.

wojtek96511

Postautor: wojtek96511 » 18 czerwca 2015, o 20:21

Wypisałeś bezsensowne dogmaty
- Boga nie stworzył nikt, to pytanie można ciągnąć w nieskończoność, jak powiemy że Bóg Boga Boga, kolejnego i kolejnego bez końca nie ma tu logiki, również w wypadku 1 stworzyciela nie ma logiki.. w przypadku wszechświata również to samo.. niestety nigdzie nie ma dla nas logiki.. ja mówię że dla mnie najbardziej prawdopodobną przyczyną powstania jest jedna istota..

Kocur

Postautor: Kocur » 18 czerwca 2015, o 21:03

Ale skąd ten zupełnie nieuzasadniony pomysł o 1 istocie, która nagle się pojawiła? To zupełna bzdura. Właśnie dlatego, ż mnożą się pytania o to kto stworzył Boga, a kto stworzył tego kto go stworzył itd, nie można mówić o żadnym Bogu i jest to kompletny absurd. Raczej przypadkowe mikro cząstki tak się łączyły, że aż powstało to co jest - wiele małych przyczyn tworzy wiele skutków i to składa się na całość, a nie odwrotnie. Wiara w jednego osobowego Boga jest dla idiotów.

wojtek96511

Postautor: wojtek96511 » 19 czerwca 2015, o 08:17

a kto stworzył Twoje mikrocząstki? teoria wybuchu mówi o nieskończenie wielu przyczynach, Bóg to jedna- On sam.. jest równie nielogiczna lecz dla mnie osobiście lepsza.. Ja powiem odwrotnie wiara w teorie o których mówisz są dla mniej inteligentnych..

Kocur

Postautor: Kocur » 19 czerwca 2015, o 14:12

Nikt ich nie stworzył, to źle zadane pytanie - pułapka. Cofając się wstecz wpadasz w błędne koło. Kto stworzył Boga, a kto stworzył tego kto stworzył Boga itd. Dlatego pewne elementy po prostu były zawsze, są stałe i mogły istnieć jeszcze kiedy nie było czasu. Musisz się douczyć bo widzę, że masz konkretne braki i przez to bredzisz. Polecam Ci na początek 2 książki. Jak przeczytasz to możesz wrócić i zapytać o kolejne:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/211510/w ... os-niz-nic
http://www.empik.com/krotka-historia-cz ... ,ksiazka-p
Ty sobie możesz fantazjować na temat 1 przyczyny, ale to nie ma żadnej metodologicznej ani filozoficznej wartości. Możesz przewijać swoje historie jakimś ludziom na imprezie, a tego typu filozofia wygląda jak spod budki z piwem. Dlatego trzeba poznawać chociaż podstawy nauki zamiast jej negować. Po Tobie widać, że masz jakąś awersję do nauki i wolisz uciekać w fantasmagorie (np podważać teorię ewolucji bez argumentów i wierzyć w coś o czym sam przyznajesz, że to nielogiczne). To nic złego - leniwy umysł szuka jakiejś furtki do mądrości i jeśli nie chce mu się uczyć to woli wymyślić sofizmaty, które dadzą mu chwilowy komfort, ale wg mnie to pułapka, która wiele Ci nie pomoże, a bardziej może zaszkodzić.

Ty potrafisz sobie najwyżej ocenić " ta teoria jest dla mnie lepsza", ale nie masz nic na poparcie tych słów. A sam przyznajesz, że Twoja teoria jest nielogiczna. Wierzysz ze strachu, a to nie jest nic warte.

wojtek96511

Postautor: wojtek96511 » 19 czerwca 2015, o 14:24

autor sam nie ma faktów na poparcie tych bredni.. fajnie że napisał o tym książkę ale jest to zwykła zgadywanka, wymysł.. polecam przestudiować Tobie tę: http://sanctus.com.pl/szczegoly/8262/pi ... aly_format

Kocur

Postautor: Kocur » 19 czerwca 2015, o 14:36

Nie kompromituj się już :)

wojtek96511

Postautor: wojtek96511 » 19 czerwca 2015, o 14:39

Masz rację, nie kompromituj się, idź sobie. Koniec tematu, niech się ktoś inny wypowie, nie zaśmiecaj już.

Kocur

Postautor: Kocur » 19 czerwca 2015, o 14:40

Full Moon czy masz zamiar dać mu jakieś ostrzeżenie? Chłopaczyna ewidentnie nie radzi sobie z emocjami i z dysonansem poznawczym :)

Wróć do „Pytania i Pomoc”