Czy pomoc drugiemu człowiekowi istnieje?

Tu można wpisywać wszystko, co nie mieści się w innych kategoriach. :)
JamesonWithApple
Reputacja: 0

Czy pomoc drugiemu człowiekowi istnieje?

Postautor: JamesonWithApple » 1 lipca 2015, o 17:53

Czy istnieje coś takiego jak pomoc?

Zacznę od wyjaśnienia, że osobiście za pomoc uważam czyn który jest bezinteresowny, nic nie oczekujemy ani nie zyskujemy w zamian, tutaj chyba się zgodzimy.

W przeciwnym wypadku zostajemy handlarzami, wymieniamy usługi ale nie pomagamy.

Osobiście uważam, że pomoc nie istnieje, choć wyjątkowo rzadko zdarza się, wyjaśniam też dlaczego w prostych przykładach:
a) Pozmywam naczynia za żonę, przykład banalny ale czy to pomoc? nie.. robię to dlatego, żeby dzisiejszej nocy jej nie ''bolała głowa'', żeby zrekompensować to, że ostatnio to ona zmywała itd...
b) Coś bardziej złożonego, pomagamy bezdomnemu, nie wymagamy nic w ramach rekompensaty.. zwykły człowiek powie, że to czysta pomoc..

Ad b) Otóż nie, to nie jest pomoc.. w każdym takim przypadku osoba jako zapłatę za pomoc ma satysfakcję, uczucie zrobienia czegoś dobrego, chęć dostania się do nieba (osoby wierzące)...

Pomoc nie istnieje, zawsze jest wymianą usług, nawet jeśli nie bierzemy za nią wartości materialnych to te niematerialne.. Czyli nie oczekując pomocy od drugiej osoby oraz zapłaty materialnej dalej ludzie są handlowcami..

Prawdziwa bezinteresowna pomoc jest możliwa ale obawiam się, że taki czyn zachodzi niezwykle rzadko..

Kocur

Re: Czy pomoc drugiemu człowiekowi istnieje?

Postautor: Kocur » 1 lipca 2015, o 22:02

JamesonWithApple pisze:Zacznę od wyjaśnienia, że osobiście za pomoc uważam czyn który jest bezinteresowny, nic nie oczekujemy ani nie zyskujemy w zamian, tutaj chyba się zgodzimy.

\
Ja się nie zgadzam. Wg Twojej definicji pomoc nie istnieje. Wg mojej istnieje bo pomoc to działanie na czyjąś korzyść, więc np jest pomoc dla podbudowania ego, pomoc dla uzyskania rewanżu, pomoc dla... xxx bo tu może być kilka powodów.

JamesonWithApple pisze:Prawdziwa bezinteresowna pomoc jest możliwa ale obawiam się, że taki czyn zachodzi niezwykle rzadko..

Wg mnie prawie nigdy. Chociaż... wracając pijany z imprezy spotkałem kolegę i dałem mu na farta piwo. Dlaczego? Bezinteresownie bo miałem to gdzieś. Czy to jest bardziej wartościowe niż pomoc po to żeby mieć coś w zamian?Wg mnie nie.
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.

JamesonWithApple

Postautor: JamesonWithApple » 2 lipca 2015, o 10:11

A to dziwne ;) ludzie mają właśnie takie zdanie.. piszesz, że pomoc to np:pomoc dla podbudowania ego, pomoc dla uzyskania rewanżu, pomoc dla... xxx bo tu może być kilka powodów. Dla mnie to nie jest pomoc bo bierzesz coś za to.. dla mnie to wymiana usług ale nie pomoc - istnieje tylko bezinteresowna.

Oczywiście, że jest bardziej wartościowe niż branie za to korzyści materialnych/niematerialnych bo wtedy to nie jest pomoc.. ale tutaj dalej nie wiadomo czy pomogłeś bo piszesz, że byłeś pijany a wtedy łatwo się daje.. dodatkowo to był kolega więc jakieś zobowiązania i więzi wobec takiej osoby istnieją oraz chęć dobrego wrażenia bo to osoba którą znasz... to dalej mogła nie być pomoc..

Kocur

Postautor: Kocur » 2 lipca 2015, o 17:02

Ale skąd pomysł, że pomoc musi być bezinteresowna? Dla mnie pomoc to wymiana usług i najlepiej jeśli mamy do czynienia z transakcją win-win.

JamesonWithApple

Postautor: JamesonWithApple » 2 lipca 2015, o 18:27

Inaczej ciężko nazwać mi coś pomocą.. niby pomoc, ale jak ja pomagam drugiemu a on mi lub mi za to płaci to jest wymiana usług jak w sklepie.. pomoc jest czymś dobrym, pomagać powinno się bezinteresownie, wymiana usług jest dobra dla 2 stron, ale nie jest dobra sama w sobie..

Kocur

Postautor: Kocur » 2 lipca 2015, o 18:53

Wydaje mi się, że kierujesz się jakimiś sloganami.

JamesonWithApple pisze: pomoc jest czymś dobrym,

Zależy wg jakiej definicji dobra. Wg mnie korzystna wymiana usług jest dobra.

JamesonWithApple pisze: pomagać powinno się bezinteresownie

Niby czemu, skoro bezinteresowność nie istnieje?
JamesonWithApple pisze:wymiana usług jest dobra dla 2 stron, ale nie jest dobra sama w sobie..

A co to znaczy dobra sama w sobie?

JamesonWithApple

Postautor: JamesonWithApple » 2 lipca 2015, o 20:42

Miałem na myśli, że nie jest dobra sama w sobie czyli nie jest bezinteresowna.. czyli albo pomoc nie istnieje albo tak jak mówisz, istnieje sam jej cień czyli nie ta bezinteresowna..

Kocur

Postautor: Kocur » 3 lipca 2015, o 00:26

Ale czemu miałaby istnieć pomoc bezinteresowna i tylko ona miałaby być dobra? Ja uważam, że bezinteresowność jest swoim zaprzeczeniem samym w sobie. Jeśli uznamy bezinteresowność za wysoką wartość to automatycznie staje się ona interesem, czyli to logicznie sprzeczne pojęcie. Natomiast sam interes może być dobry lub zły. Wg mnie umiarkowanym dobrem jest czynienie innym pomocy po to żeby dokładać swoją cegiełkę do dobra ogółu i tym samym móc oczekiwać pomocy innych ludzi. Duże dobro to pomoc innym po to żeby czuć się dobrym, że się pomogło. Bardzo duże dobro to pomoc innym wynikająca z empatii, wczucia się w sytuację drugiej osoby żeby jej pomóc, żeby się cieszyła i nie cierpiała. Nagrodą za to jest satysfakcja, ale moim zdaniem warto.

JamesonWithApple

Postautor: JamesonWithApple » 6 lipca 2015, o 09:50

Tym rozumowaniem można stwierdzić, że pomoc istnieje, lecz ta bezinteresowna nie lub zdarza się wyjątkowo rzadko - jest ideałem..

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 6 lipca 2015, o 10:14

Wasze dylematy wynikają z perspektywy dualistycznej.

Kocur

Postautor: Kocur » 6 lipca 2015, o 10:20

JamesonWithApple
dlaczego uważasz bezinteresowną pomoc za ideał? Ja ją uważam za bezsens.

Full Moon
mógłbyś rozwinąć wypowiedź? :)

JamesonWithApple

Postautor: JamesonWithApple » 6 lipca 2015, o 10:31

jeśli mówić o naturze ludzkiej to rzeczywiście bezinteresowna jest głupia, lecz trzeba mieć jakieś odniesienie do ideału, do czystej jej formy.. a skoro czysta forma nie występuje to znaczy, że ludzie nie pomagają, lub słowo pomoc oznacza wyłącznie handel..

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 6 lipca 2015, o 11:52

Kocur, nie mogę. Tutaj nie ma czego rozwijać. W percepcji niedualistycznej nie ma znaczenia jak to sobie pookreślacie, w jakie antagonizmy wejdziecie. W redukcjonistycznym spojrzeniu widzimy wymianę, w fenomenologicznym spojrzeniu widzimy akty. Dobre, złe, altruistyczne, egoistyczne - to nie ma znaczenia. Tak to działa i już. Nie odczuwam potrzeby wartościowania. Jeden się pochyli, inny nie, oboje mają swoje racje.

Kocur

Postautor: Kocur » 6 lipca 2015, o 15:08

JamesonWithApple
ale o jakim ideale piszesz? Czemu nazywasz to ideałem? Wg mnie to po prostu nie ma sensu. Za idealną pomoc uważam pomoc z empatii - ktoś cierpi i nie chcemy żeby cierpiał bo sami czujemy się przez to gorzej.

Full Moon
wg mnie to lanie wody. To tak jakbyś powiedział, że Holokaust po prostu był i tyle, ale nie odczuwasz potrzeby wartościowania tego zdarzenia i ludzkich czynów z tamtego miejsca w tamtym okresie.

JamesonWithApple

Postautor: JamesonWithApple » 6 lipca 2015, o 16:27

nazywam pomoc bezinteresowną ideałem bo nie bierze się za nią korzyści materialnych oraz niematerialnych.. piszesz o pomocy z empatii - nie chcemy żeby cierpiał bo sami czujemy się przez to gorzej, czyli dalej handel bo czujemy się gorzej jeśli nie pomożemy..

Wróć do „Rozmowy o wszystkim”