Pole informacji, wahadła

Droga świadomości - Inspiracje, teksty i artykuły.
Niewinny
Reputacja: 0

Re: Pole informacji, wahadła

Postautor: Niewinny » 5 sierpnia 2014, o 14:35

Kocur pisze:To jest tylko model psychologiczny, który się sprawdza w opisie. Znów traktujesz to tak dosłownie słowo po słowie, logicznie i analitycznie ale w oderwaniu od rzeczywistości. Narzekałeś na matematykę a sam posługujesz się takimi myślowymi modelami, które są bardzo logiczne i matematyczne ale oderwane od tu i teraz.

Czy się sprawdza czy nie to zależy od człowieka.
Jestem człowiekiem poważnym i moje wypowiedzi mają być logiczne, pisanie że są oderwane od rzeczywistości to pisanie o niczym bo czym jest rzeczywistość.
Narzekałem na matematykę bo ona wcale nie jest logiczna.
Oderwane od tu i teraz czyli od czego? Zawsze jest tu i teraz więc jak coś może być oderwane od tego? 1:0.

Kocur pisze:Dlatego nie odnoszę do życia własnych teorii, a tworzę je dla zabawy. Problem jest z cudzymi teoriami, które w jakimś punkcie się łączą. Z tym, że mam jakieś wizje i potem kumpel pokazał mi swoje obrazy malowane po narkotykach, które pokrywają się z moimi wizjami :P Te portale organiczne to coś o czym myślałem już dawno temu. Kiedyś czułem, że połowa ludzi to roboty, było o tym też w tym kawałku: http://www.youtube.com/watch?v=WD_TqsGi ... 2m22s&hd=1

Traktuj swoje teorie na równi z cudzymi albo jako prawdziwsze w końcu są twoje i sam je tworzysz.

Kocur pisze:Badania naukowe mają jakieś podstawy a Biblia to zbiór mitów, o których wiadomo, że są mitami. Tylko, że w jakiś sposób te mity i podświadome obrazy, twórczość, wizje po narkotykach czy szamanów - to się pokrywa w jakiś sposób i łączy.

Niby jakie podstawy? Tylko nie pisz że badania naukowe mają podstawy naukowe.
To czy traktujesz poważnie badania czy biblie to tylko (aż) i wyłącznie twój wybór.
Nie pozwól aby to że dla twojego mózgu coś wydaje się prawdziwe a coś nie decydowało o tym co dla ciebie jest prawdziwe.

Kocur pisze:Zgadzam się :P To teraz pytanie - jak czytać, mówić i badać oddziaływania? :)

Tak aby sprawdzało ci się to w życiu.

Kocur pisze: Kiedy dojdziesz do tego, że wszystko może być manipulacją możesz doznać depersonalizacji i stracić sens.

Ja nie wierzę w coś takiego jak sens.
Dla mnie to bez różnicy czy wszystko jest manipulacją czy też nie jest, nie opieram się na tym co wyczytam, nie opieram się na opiniach innych ludzi, nie opieram się na opiniach swojej podświadomości bo ją łatwo można oszukać.

Kocur pisze: Wkręcasz sobie sens żeby nie zwariować ale masz świadomość, że robisz siebie w uja :P

Oczywiście ty wiesz to lepiej ode mnie że sobie coś wkręcam.
:roll:

Kocur pisze: Możesz też nic sobie nie wkręcać i skupić się na obecnej chwili ale myśli wytrącające z równowagi w końcu same się pojawią dopóki wewnętrzny konflikt nie zostanie rozwiązany.

Skupić na chwili obecnej czyli na czym? A jest jakaś inna chwila.
Poza tym co to za równowaga skoro burzy ja myśl.

Kocur pisze: A skoro to są sprawy nie do rozwiązania to czy jestem w wiecznym piekle? :D Pasuje to do tego co mówili mi o tym już przed komunią - piekło to nie miejsce lecz stan ducha, w którym jest się na zawsze oddzielonym od Boga i nie ma możliwości powrotu. Czy New Age i narkotyki nie są tym zakazanym owocem, którego zerwanie powoduje właśnie to? Czy szukanie przebudzenia właśnie tym nie było? :P

Wrócić do boga zawsze możesz i może nawet wtedy żyje się lepiej tylko pytanie gdzie tutaj nasza indywidualność skoro robimy coś tylko dlatego żeby poczuć się lepiej nawet wbrew sobie, ja np. nie chciałbym wracać do boga bo uważam że człowiek jest od niego lepszy.

New age kojarzy mi się z czapkami o prostym daszku.
A narkotyki są spoko.

Kocur

Postautor: Kocur » 5 sierpnia 2014, o 14:47

PPRAWWDA pisze:
Oczywiście ty wiesz to lepiej ode mnie że sobie coś wkręcam.
:roll:

Pisałem o sobie tylko, że w 3 osobie :P Mówię Ci, że za bardzo zwracasz uwagę na słowa i formę i przez to ciężko mi się z Tobą dogadać bo ja inaczej posługuję się słowem :P Staram się zawrzeć przekaz tak żeby słowa go nie ograniczały a Ty analizujesz wszystko dosłownie interpretując to wszystko.

PPRAWWDA pisze:Wrócić do boga zawsze możesz i może nawet wtedy żyje się lepiej tylko pytanie gdzie tutaj nasza indywidualność skoro robimy coś tylko dlatego żeby poczuć się lepiej nawet wbrew sobie, ja np. nie chciałbym wracać do boga bo uważam że człowiek jest od niego lepszy.

A gdzie Twoja indywidualność teraz skoro o wszystkim mogą decydować pola informacji i tworzyć iluzję, że Ty to Ty?

Nie chcę sprawdzać tego co dla mnie działa tylko chcę sprawdzić co jest prawdą na temat innych ludzi bo nie potrafiłbym odnaleźć sensu wiedząc, że robię wszystko tylko dla egoizmu.
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.

Niewinny

Postautor: Niewinny » 5 sierpnia 2014, o 16:49

Kocur pisze:A gdzie Twoja indywidualność teraz skoro o wszystkim mogą decydować pola informacji i tworzyć iluzję, że Ty to Ty?

Nie chcę sprawdzać tego co dla mnie działa tylko chcę sprawdzić co jest prawdą na temat innych ludzi bo nie potrafiłbym odnaleźć sensu wiedząc, że robię wszystko tylko dla egoizmu.

Nie mogą o mnie decydować pola informacji bo ja nie wyrażam na to zgody.
Poza tym czym są w ogóle te pola? Chodzi ci o pola torsyjne?

A czym twoim zdaniem jest sama informacja?

Kocur pisze:egoizmu.

Egoizmu czyli robisz po prostu coś dla siebie, to nic złego.

Kocur

Postautor: Kocur » 5 sierpnia 2014, o 16:52

PPRAWWDA pisze:Nie mogą o mnie decydować pola informacji bo ja nie wyrażam na to zgody.

Skąd wiesz, że masz wolną wolę a nie jest to tylko iluzja? :P

PPRAWWDA pisze:Poza tym czym są w ogóle te pola?

Nie wiem ale obserwuję ich działanie.

PPRAWWDA pisze:A czym twoim zdaniem jest sama informacja?

Nie umiem zdefiniować, po prostu jest informacją :)

PPRAWWDA pisze:Egoizmu czyli robisz po prostu coś dla siebie, to nic złego.

Tak ale nie żeby robić coś tylko dla siebie ale też dla innych.

Niewinny

Postautor: Niewinny » 5 sierpnia 2014, o 16:57

Kocur pisze:Skąd wiesz, że masz wolną wolę a nie jest to tylko iluzja? :P

Nie muszę tego wiedzieć.
Ja jestem.

Kocur

Postautor: Kocur » 6 sierpnia 2014, o 13:49

Tak sobie czytam o fizyce kwantowej i wynika z tego, że gość może faktycznie wyczuwać jakieś energie, że to są "krokodyle" a cała teoria pasuje i trzyma się kupy. Tylko, że oznaczałaby dla mnie coś bardzo negatywnego a nie chcę mieć tego poczucia, że wkręcam sobie, że jest dobrze a faktycznie on ma rację. Już nie mam żadnego pomysłu. To jest właśnie dowód na szkodliwość różnych teorii, religii, ezoteryki bo nawet jeśli to jest prawda to ja wolałbym o tym nie wiedzieć a teraz kiedy już wiem nie umiem sobie wkręcić. I co, teraz już do końca życia mam sobie wkręcać coś mając świadomość, że robię to wbrew prawdzie dla własnego komfortu czy może jest jakiś inny sposób?

Niewinny

Postautor: Niewinny » 6 sierpnia 2014, o 14:21

Kocur pisze:To jest właśnie dowód na szkodliwość różnych teorii, religii, ezoteryki bo nawet jeśli to jest prawda to ja wolałbym o tym nie wiedzieć a teraz kiedy już wiem nie umiem sobie wkręcić. I co, teraz już do końca życia mam sobie wkręcać coś mając świadomość, że robię to wbrew prawdzie dla własnego komfortu czy może jest jakiś inny sposób?

To nie jest żaden dowód.
Ty sam sobie szkodzisz, ty przeczytałeś, ty uwierzyłeś, tobie to szkodzi.
Sam decydujesz co jest prawdą.

Polecam nauczyć się rozdzielać twoje własne zdanie od tego co dla twojego umysłu wydaje się prawdopodobne.
Dla umysłu (podświadomości) prawdopodobne mogą wydawać się różne rzeczy, i obraz może się wyłaniać taki że człowiek sam z siebie nic nie potrafi, zawsze jest od czegoś zależny, nie ma dostępu do żadnych mocy itp. I tylko od ciebie zależy czy w to uwierzysz.

Prawda to coś więcej niż że coś wydaje się prawdopodobne.

Kocur

Postautor: Kocur » 6 sierpnia 2014, o 14:52

Jeśli prawdą jest powiedzmy jakaś wartość X to moje myślenie, że jest Y wcale nie zmieni tego iksa. Dlatego nie prawdą jest, że
PPRAWWDA pisze:Sam decydujesz co jest prawdą.

No nie decyduję czy dziewczyna, która mi się podoba mnie będzie kochać i mnie nie zdradzi. Muszę wiedzieć jaka jest prawda - czy rzeczywiście jest dobra tak jak mi się wydawało intuicyjnie czy może rację ma ten koleś ale mój brak intuicji wynika z tego, że mam to co on mówi. Dopiero wiedząc mogę zdecydować co zrobić z tą wiedzą. Dopóki nie wiem mogę sobie tylko coś wkręcać tak jak katolik wkręca sobie swoje wierzenia ale to nie znaczy, że się zmaterializują.

Zresztą to wynika z fizyki kwantowej, że każdy z nas ma indywidualne wibracje więc koleś rzeczywiście może wyczuwać te złe wibracje i mieć rację. Dlatego ważne jest obalenie tego a tymczasem wszystko pasuje. Czy odrzucenie takiej teorii w tym przypadku nie jest czystą głupotą i świadomym ignorowaniem faktów?

Niewinny

Postautor: Niewinny » 6 sierpnia 2014, o 16:00

Kocur pisze:Jeśli prawdą jest powiedzmy jakaś wartość X to moje myślenie, że jest Y wcale nie zmieni tego iksa.

Dalej nie czaisz.
A u kogo w głowie prawdą jest X.
U ciebie.
Chcesz traktować się jak maszynę która bezkrytycznie przyjmuje wszystkie prawdy, bo są prawdziwe?
Twoja sprawa.
Za dużą wagę przykładasz do słowa prawda, bo czym ona naprawdę jest? Prawdę można zmienić, nie pozwól aby ona zmieniła ciebie.

Nie ma obiektywnych prawd oprócz Ja Jestem (no i oprócz moich własnych).
Na pierwszym miejscu stawiaj siebie a nie prawdę

Kocur

Postautor: Kocur » 6 sierpnia 2014, o 16:20

Nie do końca. Załóżmy, że prawdą jest, że jakiegoś gościa zdradza dziewczyna. Czy to znaczy, że ma on sobie wkręcać, że go nie zdradza i żyć z nią jak gdyby nigdy nic?

Niewinny

Postautor: Niewinny » 6 sierpnia 2014, o 16:25

Kocur pisze:Nie do końca. Załóżmy, że prawdą jest, że jakiegoś gościa zdradza dziewczyna. Czy to znaczy, że ma on sobie wkręcać, że go nie zdradza i żyć z nią jak gdyby nigdy nic?

Hahahahahahaha :lol: :lol:
Ma się pogodzić z tym że go zdradza i tyle.
Ale to nie musi być prawda to po prostu może być zdrada, sam decydujesz czym to dla ciebie jest.

Odróżniaj:
-Prawdą jest że masz nick Kocur

od:

-Prawdą jest że nasze życie jest z góry zdeterminowane przez sieć neuronów w mózgu

To samo słowo dwa znaczenia, dwie "wagi" tego samego słowa, prawda prawdzie nie równa.

Co właściwie znaczy samo słowo prawda? Ze tak jest i nikt tego nie zmieni? Wolne żarty.
Znaczenie w sensie niezmienności czyli pewności może nadać sam człowiek, i uwierz że wtedy wszelkie obiektywne prawdy opisujące w naukowy sposób działanie czegoś odpadną a zostaną same prawdy w stylu:
-honor
-dobro
-poświęcenie

itp.
Bo tego nie trzeba rozumieć, naprawdę nic nie da się zrozumieć, można mieć tylko iluzję zrozumienia.
Powiedzmy sobie szczerze nasze rozumienie opiera się na opisach rzeczywistości, więc nigdy nie będzie prawdą.

Kocur

Postautor: Kocur » 6 sierpnia 2014, o 17:02

Dlatego mówię o tej prawdzie
PPRAWWDA pisze:-Prawdą jest że masz nick Kocur

Co jeśli taką prawdą jest ta teoria? Zawsze odrzucałem to co nielogiczne a tu nie umiem znaleźć takiej luki więc to może być prawda taka jak to, że słońce świeci (niezależnie od tego jaki proces to stwierdzenie opisuje to świecenie słońca i to, że obserwujemy takie zjawisko to fakt).

Niewinny

Postautor: Niewinny » 6 sierpnia 2014, o 17:18

Kocur pisze:-Prawdą jest że masz nick Kocur
Co jeśli taką prawdą jest ta teoria?

Nic.
Bo to zupełnie nieistotna prawda, równie dobrze mógłbyś mieć inny nick, polecam rozpatrywanie tego w takich kategoriach a nie w systemie zero - jedynkowym gdzie masz tylko PRAWDA i FAŁSZ.

Prawda jest taka że prawda zależy od punktu widzenia, większość ludzi odbiera to w przenośni a to powinno odbierać się dosłownie.

Kocur

Postautor: Kocur » 7 sierpnia 2014, o 00:16

Trochę masz rację a trochę nie bo jednak rządzą tym światem jakieś mierzalne zasady i dzięki temu możemy się tu poruszać, spotykać itd.

Niewinny

Postautor: Niewinny » 8 sierpnia 2014, o 11:50

Kocur pisze:Trochę masz rację a trochę nie bo jednak rządzą tym światem jakieś mierzalne zasady i dzięki temu możemy się tu poruszać, spotykać itd.

Nie rządzą to są tylko umowne wytyczne.
Każdy przejaw próby rządzenie drugim człowiekiem jest zły i z tym złem należy walczyć.

Wróć do „Świadomość”