Czy pomoc drugiemu człowiekowi istnieje?

Tu można wpisywać wszystko, co nie mieści się w innych kategoriach. :)
Kocur
Reputacja: 0

Re: Czy pomoc drugiemu człowiekowi istnieje?

Postautor: Kocur » 8 lipca 2015, o 18:07

Full Moon pisze:Inaczej rozumiem empatie.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Empatia

Co tu jest do rozumienia inaczej?

Są konkretne obszary w mózgu, jest konkretny opis zjawiska.

Z ego już tak nie jest. Ego to umysłowa reprezentacja "JA", a nie osobny obiekt. Pragnienia, reakcje są niezależne od ego. Ego to dopiero opis np ktoś kogoś zdenerwował czyli osoba X uruchomiła mechanizm reakcji u osoby Y zachowując się w sposób, który denerwuje tą osobę. Wtedy ta osoba opisała zjawisko myśląc sobie "osoba X MNIE zdenerwowała". Ego to termin opisujący pewne zjawiska, tak jak np nazwa komputer to nazwa na szereg różnych mechanizmów działających jako jeden obiekt. Z tą różnicą, że ego nie jest obiektem istniejącym realnie tylko nazwą na pewne mechanizmy powstające w mózgu.

Full Moon to Ty manipulujesz. Popatrz - ja piszę coś, a potem argument, albo podaję najpierw argumenty i jako podsumowanie powstaje teza, która z nich wynika. Ty rzucasz ogólnik starając się żeby był jak najbardziej ogólny i jak najmniej szczegółowy i dobrze żeby był słabo zrozumiały, a potem jak ktoś się nie zgadza i podaje argumenty to nawet na nie nie odpowiadasz tylko rzucasz hasła:
- "mówisz tak bo jesteś dualistą"
- "mówisz tak bo twoje ego tak reaguje"
- "manipulujesz"
- "nie pisałem tego na co odpowiadasz"
- rzucasz jakiś "duchowy" slogan

itd.

Tylko po co to robisz?
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.

Wróć do „Rozmowy o wszystkim”