Z drugiej strony, z posiadania przestawiamy się na działanie, bo przecież w naturze nie może być pustki. ;) Czy to znaczy że jesteśmy niewolnikami działania?

Full Moon pisze:Eksperyment wyglądał trochę inaczej i trochę inne wnioski zostały wyciągnięte.
A dwa, że nie możemy odnieść naszej sytuacji do tych szczurów, bo jest wiele czynników, które nas od nich odróżniają.
Co do konsumpcjonizmu to też wydaje mi się to sztucznym problemem - rynek tworzy zapotrzebowanie na niepotrzebne przedmioty, ale dzięki temu ktoś ma pracę, a tak to byłby niepotrzebny. Poza tym z tego co ja widzę, to ludzie kupują niepotrzebne przedmioty najczęściej wtedy, kiedy ich na to stać z nawiązką. Ci ludzie żyjący na pokaz to wcale nie wydaje mi się taka wielka grupa, ale rzuca się w oczy.
Full Moon pisze: Są też inne przykłady w świecie zwierząt, które pokazują, że zwierzę w świecie bez zagrożeń staje się bezbronne i bardzo utrudnia sobie życie seksualne już na etapie genetycznym.
JamesonWithApple pisze:wyobraź sobie że od dzisiaj każdy człowiek, każdy! zarabia wyłącznie na jedzenie, opiekę medyczną i energetykę oraz ich rozwój.. co to oznacza?
JamesonWithApple pisze:żyjący na pokaz to nie garstka tylko praktycznie wszyscy - jest jedna zasada - masz mniej pieniędzy to żyjesz w mniejszym stopniu na pokaz, to nie oznacza że tak nie żyjesz..
JamesonWithApple pisze:sam osobiście potrafię żyć w spartańskich warunkach, czuję się nawet lepiej w takich..
JamesonWithApple pisze:nawet 15 letnie dzieci wiedzą że na instagramie najważniejsze jest pokazanie gdzie byłem, jaki mam telefon, co mam na sobie.. chore społeczeństwo..
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości