Idealne państwo zbudowane na zasadach duchowych

Tu można wpisywać wszystko, co nie mieści się w innych kategoriach. :)
Kocur
Reputacja: 0

Idealne państwo zbudowane na zasadach duchowych

Postautor: Kocur » 30 października 2014, o 21:40

Jak takie państwo powinno wyglądać? Co powinno zostać zmienione?

Myślę, że przede wszystkim należy umożliwić ludziom uczenie się na błędach a więc państwo powinno jak najmniej ingerować w życie obywateli. System powinien być jak najbardziej liberalny ale kary za przestępstwa zaostrzone, przywrócona kara śmierci.

Zastanawiam się tylko co zrobić z ludźmi, którzy nie mają swoich celów, nie chcą żyć w społeczeństwie ani pracować. Nikt ich nie zmuszał do tego żeby się tu urodzili a muszą coś robić. Społeczeństwo nie ma obowiązku im pomagać ale żal takich ludzi. W końcu odejście od ogólnie przyjętych norm społecznych to pierwszy krok do rozwoju.
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Re: Idealne państwo zbudowane na zasadach duchowych

Postautor: Prometeusz » 30 października 2014, o 22:10

Dużo książek sci-fi to rozpatruje. Ja nie wiem jak coś powinno wyglądać, mamy to co jest i trzeba coś z tym robić. Próby uczynienia świata lepszym czy to rzeczywiste czy wymyślone, przeważnie nie kończyły się dobrze.

Przedewszystkim biologicznie tkwimy w starych obwodach neurologicznych, jeśli chcielibyśmy zmienić społeczeństwo to od tego trzeba byłoby zacząć, tyle że to też rodzi nowe wątpliwości.

Niewinny

: Idealne państwo zbudowane na zasadach duchowych

Postautor: Niewinny » 22 grudnia 2014, o 22:11

Kocur pisze:Jak takie państwo powinno wyglądać? Co powinno zostać zmienione?

Myślę, że przede wszystkim należy umożliwić ludziom uczenie się na błędach a więc państwo powinno jak najmniej ingerować w życie obywateli. System powinien być jak najbardziej liberalny ale kary za przestępstwa zaostrzone, przywrócona kara śmierci.

Zastanawiam się tylko co zrobić z ludźmi, którzy nie mają swoich celów, nie chcą żyć w społeczeństwie ani pracować. Nikt ich nie zmuszał do tego żeby się tu urodzili a muszą coś robić. Społeczeństwo nie ma obowiązku im pomagać ale żal takich ludzi. W końcu odejście od ogólnie przyjętych norm społecznych to pierwszy krok do rozwoju.

Państwo na zasadach duchowych.
Rządziło by nim prawo (to które całość bajek przelewa na wiedzę użytkownika :lol: :-( :-/ )
Prawa można by używać ale nie jest przymusem a darem

polad

Postautor: polad » 18 stycznia 2015, o 11:54

Nigdzie na świecie nie ma i nie będzie państwa idealnego. Według mnie byłoby to możliwe, gdyby wszyscy podporządkowali się określonemu systemowi. A to jest niemożliwe, bo zawsze znajdzie się buntownik.

--------------
Sprzedaż i dzierżawa kserokopiarek częstochowa

Kocur

Postautor: Kocur » 18 stycznia 2015, o 14:53

A dlaczego uważasz, że mieliby się podporządkować systemowi skoro to system jest czymś co zawsze powoduje, że jest źle? :P
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.

Wróć do „Rozmowy o wszystkim”