Jak takie państwo powinno wyglądać? Co powinno zostać zmienione?
Myślę, że przede wszystkim należy umożliwić ludziom uczenie się na błędach a więc państwo powinno jak najmniej ingerować w życie obywateli. System powinien być jak najbardziej liberalny ale kary za przestępstwa zaostrzone, przywrócona kara śmierci.
Zastanawiam się tylko co zrobić z ludźmi, którzy nie mają swoich celów, nie chcą żyć w społeczeństwie ani pracować. Nikt ich nie zmuszał do tego żeby się tu urodzili a muszą coś robić. Społeczeństwo nie ma obowiązku im pomagać ale żal takich ludzi. W końcu odejście od ogólnie przyjętych norm społecznych to pierwszy krok do rozwoju.
Idealne państwo zbudowane na zasadach duchowych
Idealne państwo zbudowane na zasadach duchowych
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.
- Prometeusz
- Reputacja: 0
- Kontaktowanie:
Re: Idealne państwo zbudowane na zasadach duchowych
Dużo książek sci-fi to rozpatruje. Ja nie wiem jak coś powinno wyglądać, mamy to co jest i trzeba coś z tym robić. Próby uczynienia świata lepszym czy to rzeczywiste czy wymyślone, przeważnie nie kończyły się dobrze.
Przedewszystkim biologicznie tkwimy w starych obwodach neurologicznych, jeśli chcielibyśmy zmienić społeczeństwo to od tego trzeba byłoby zacząć, tyle że to też rodzi nowe wątpliwości.
Przedewszystkim biologicznie tkwimy w starych obwodach neurologicznych, jeśli chcielibyśmy zmienić społeczeństwo to od tego trzeba byłoby zacząć, tyle że to też rodzi nowe wątpliwości.
: Idealne państwo zbudowane na zasadach duchowych
Kocur pisze:Jak takie państwo powinno wyglądać? Co powinno zostać zmienione?
Myślę, że przede wszystkim należy umożliwić ludziom uczenie się na błędach a więc państwo powinno jak najmniej ingerować w życie obywateli. System powinien być jak najbardziej liberalny ale kary za przestępstwa zaostrzone, przywrócona kara śmierci.
Zastanawiam się tylko co zrobić z ludźmi, którzy nie mają swoich celów, nie chcą żyć w społeczeństwie ani pracować. Nikt ich nie zmuszał do tego żeby się tu urodzili a muszą coś robić. Społeczeństwo nie ma obowiązku im pomagać ale żal takich ludzi. W końcu odejście od ogólnie przyjętych norm społecznych to pierwszy krok do rozwoju.
Państwo na zasadach duchowych.
Rządziło by nim prawo (to które całość bajek przelewa na wiedzę użytkownika
Prawa można by używać ale nie jest przymusem a darem
Nigdzie na świecie nie ma i nie będzie państwa idealnego. Według mnie byłoby to możliwe, gdyby wszyscy podporządkowali się określonemu systemowi. A to jest niemożliwe, bo zawsze znajdzie się buntownik.
--------------
Sprzedaż i dzierżawa kserokopiarek częstochowa
--------------
Sprzedaż i dzierżawa kserokopiarek częstochowa
A dlaczego uważasz, że mieliby się podporządkować systemowi skoro to system jest czymś co zawsze powoduje, że jest źle? :P
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.