Zeby mnie tylko sok nie poparzyl, bo sie udusze, szkoda by bylo, hmmm.
Witam
-
Ekhmm
: Witam
Powaznie, zupa z pokrzywy? Musze sprobowac, bo duzo tego u mnie, a szkoda zeby taki cenny material sie zmarnowal skoro twierdzisz, ze da rade cos z niego zmajstrowac
- Prometeusz
- Reputacja: 0
- Kontaktowanie:
Re: Witam
Cześć.
No ciekawe przepisy, może kiedyś wypróbuje!
Czuję że wkręciłeś się ostro w tematy ezoteryki. Fajnie mieć kogoś takiego na forum.
No ciekawe przepisy, może kiedyś wypróbuje!
Czuję że wkręciłeś się ostro w tematy ezoteryki. Fajnie mieć kogoś takiego na forum.
-
Aleksander
Dzięki, nie wiem co to ma wspólnego z egzotyką, boć przecie to zwykłe, polskie potrawy. Na naszych łąkach wspaniałego jedzonka w bród!!! Jak znajdę gdzieś książkę o tym to prześlę Wam info. Tonambir ( albo jakoś tak, takie wysokie na ponad 2 metry słonecznikopodobne rozlinki ) - bulwy są zdrowsze i lepsze od ziemniaków, rosnie to wszędzie i rozrasta się jak perz ( też swoją drogą kłącza perzu na masełku...mmm ) . Z tych bulw można robić wspaniałe frytki!! A korzenie pałki wodnej... lepsze od szparagów!.. no dobra, juz kończę...
Smassszzznego
Aleksander
Smassszzznego
Aleksander
Niezly z Ciebie mCgiver kuchni. Przetrwasz nawet na polesiu w czasie bezrobocia
Wielki szacun i nadawaj swoimi przepisami ile wlezie. Sam chetnie wyprobuje jak te krzaczory nadają sie w kuchni!!!! Pozdro wielkie czarodzieju!!!!
"Iść za marzeniem i znowu iść za marzeniem, i tak zawsze aż do końca."
Joseph Conrad
Joseph Conrad
wiesz dla nas wszystkich... ale najbardziej to dla POTRZEBUJĄCYCH
jakiż zgrabny przepisik ... ?
Ostatnio zmieniony 5 lipca 2010, o 21:52 przez NIKE, łącznie zmieniany 1 raz.
NIE JESTEM NIKE ...
magia to umiejętne wykorzystanie siły umysłu - to zdolność czerpania mocy z własnego wnętrza ...
magia to umiejętne wykorzystanie siły umysłu - to zdolność czerpania mocy z własnego wnętrza ...
-
Aleksander
Bulwy Mocy
Co do Bulw Mocy, to jak wiadomo, przede wszystkim liczy się kolor . Najlepiej jeśli jest czerwony. A zatem : bierzemy BULWY MOCY buraków , myjemy, zapiekamy w piekarniku. Jak są miękkie - obieramy ze skórki, miksujemy ze śmietanką ( niedużo!!), dodajemy dowolne przyprawy i sporo ziółek ( lubczyk, szczypta oregano, bazylii i co kto chce). Podajemy na gorąco jako SuperBulwiastoMocny Krem ;-))
Choć teraz poleciłbym zupę ze stokrotek no i smażone w cieście naleśnikowym kwiatostany akacji ( niedługo zakwitnie) - nie dość, że niezwykle zdrowe, to jeszcze pięknie pachną. Bo o tak przyziemnych potrawach jak nasturcja ( kwiaty) w cieście, czy placek z kwiatami malw nie ma co pisać...
Gdybyście mogli zobaczyć miny moich przyjaciół z USA, kiedy podałem im śniadanko... Zamiast oczekiwanej pajdy chleba, kiełbachy i kaszanki podałem plastry serów z sosikiem vinagrette, ozdobione różnymi kolorowymi kwiatami i sałatkę "ogrodową" na liściach winogron uprzednio "zmarynowanych" ... hehehe
Smasssszzzznego
Aleksander
Choć teraz poleciłbym zupę ze stokrotek no i smażone w cieście naleśnikowym kwiatostany akacji ( niedługo zakwitnie) - nie dość, że niezwykle zdrowe, to jeszcze pięknie pachną. Bo o tak przyziemnych potrawach jak nasturcja ( kwiaty) w cieście, czy placek z kwiatami malw nie ma co pisać...
Gdybyście mogli zobaczyć miny moich przyjaciół z USA, kiedy podałem im śniadanko... Zamiast oczekiwanej pajdy chleba, kiełbachy i kaszanki podałem plastry serów z sosikiem vinagrette, ozdobione różnymi kolorowymi kwiatami i sałatkę "ogrodową" na liściach winogron uprzednio "zmarynowanych" ... hehehe
Smasssszzzznego
Aleksander
dlaczego wiedziałam ,że o burakach będzie a można je zwyczajnie ugotować czy trzeba w piekarniku?
ale smażone kwiaty akacji to dla mnie nowość
smażyłam czasem kwiaty dzikiego bzu -dość specyficzny smak i nasturcję również, polecam
BULWY MOCY też
NIE JESTEM NIKE ...
Witam....ja spóźniona
poproszę więcej przepisów....może stwórz swój dział najlepiej
ja jestem zaa...
ja poki co mogę dać fajny przepis na sypany jablecznik pychaaaaaaaaaaa pozdrawiam
"Czasami tak bywa, kiedy ktos zazdrosci, bo brak mu jego własnej miłości".
Albo wiesiu brak w Twoim poblizu pokrzyw i dlatego mierzysz własną miarą......
Ty tez jestes fajny
na swoj sposob, ale fajny. Jestes tu potrzebny jako miernik naszego braku świadomości. Jak wskazowka, która pokazuje w którą stronę mamy podążać.
Vivat Wiesiek niech nam żyje po wszech czasy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wyrazy szacunku i podziękowania za wszystkie bluzgi skierowane do nas, za wszystkie nieprzyjemne teksty. Za każde podłe słowo, które ukazuje nam istotę języka i manipulowania nim. Niech każdy Twój bluzg wznosi świadomość i odsłania podszewkę świata. Irytuj nas, denerwuj na całego, niech się w nas coś poruszy, a nasze połączenia nerwowe, zwoje mózgowe niech zaiskrzą, a krew ma się gotować w żyłach. Ku pełnemu przebudzeniu!!!
Twój oddany Ciekawy!!!!!
Albo wiesiu brak w Twoim poblizu pokrzyw i dlatego mierzysz własną miarą......
Ty tez jestes fajny
Vivat Wiesiek niech nam żyje po wszech czasy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wyrazy szacunku i podziękowania za wszystkie bluzgi skierowane do nas, za wszystkie nieprzyjemne teksty. Za każde podłe słowo, które ukazuje nam istotę języka i manipulowania nim. Niech każdy Twój bluzg wznosi świadomość i odsłania podszewkę świata. Irytuj nas, denerwuj na całego, niech się w nas coś poruszy, a nasze połączenia nerwowe, zwoje mózgowe niech zaiskrzą, a krew ma się gotować w żyłach. Ku pełnemu przebudzeniu!!!
Twój oddany Ciekawy!!!!!
"Iść za marzeniem i znowu iść za marzeniem, i tak zawsze aż do końca."
Joseph Conrad
Joseph Conrad
acha
a sensi ten sypany jabłecznik pycha - daj ludziskom przepis bo naprawdę mniam
dziś upiekłam ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia bo zeżarli gorący...
NIE JESTEM NIKE ...
-
Aleksander
Jabłecznik
sensi,koniecznie przepis proszę :- )))
proszę bardzo.........jabłecznik sypany
2 szklanki mąki
2 szklanki kaszy mannej
1 szklanka cukru (można 1,5 jak kto lubi)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystko mieszamy dzielimy na dwie części
Następnie potrzebujemy:
1,5 jabłek
trochę cynamonu
1 kostka masła lub margaryny
jabłka trzemy....wysypujemy jedna część ciasta sypanego na blachę, na to wrzucamy utarte jabłka, posypujemy trochę cukrem jeśli ktoś lubi bardzo słodkie, trochę cynamonu, całość przykrywamy drugą częścią ciasta sypanego...na górę ścieramy całą kostkę masła, bądź margaryny tak aby wiórki przykryły całą górę...do piekarnika na 180 stopni, czekamy aż się zarumieni...po wyjęciu mamy lekkie ciasto, prawie carmel z jabłuszkami pycha
smacznego można na ciepło i na zimno z bitą śmietaną 
2 szklanki mąki
2 szklanki kaszy mannej
1 szklanka cukru (można 1,5 jak kto lubi)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystko mieszamy dzielimy na dwie części
Następnie potrzebujemy:
1,5 jabłek
trochę cynamonu
1 kostka masła lub margaryny
jabłka trzemy....wysypujemy jedna część ciasta sypanego na blachę, na to wrzucamy utarte jabłka, posypujemy trochę cukrem jeśli ktoś lubi bardzo słodkie, trochę cynamonu, całość przykrywamy drugą częścią ciasta sypanego...na górę ścieramy całą kostkę masła, bądź margaryny tak aby wiórki przykryły całą górę...do piekarnika na 180 stopni, czekamy aż się zarumieni...po wyjęciu mamy lekkie ciasto, prawie carmel z jabłuszkami pycha