Kilka ważnych dla mnie pytań.

Pytania i Pomoc Duchowa - Masz jakikolwiek problem, napisz tu.
bartek3
Reputacja: 0

Kilka ważnych dla mnie pytań.

Postautor: bartek3 » 23 marca 2010, o 18:55

Witam wszystkich.
Jeśli ktoś zna odpowiedzi na poniższe pytania prosiłbym o podzielenie się swoim zdaniem.Licze na wyrozumiałość

1.Czy każda jaźń/świadomość ma jakiś wpływ na to co dzieje się z nią po śmierci? Czy może jest manipulowana bądź skazana na zatracenie się (swojej inteligencji , nie mylić z ego)
2.Co można powiedzieć na temat substancji halucynogennych? Czym jest postrzeganie pod ich wpływem ?
3.Czym jest seks ? Czy jest prymitywny?
4.Czy istnieje źródło? Czym jest jeśli można to opisać słowami?
5.Jaką wartość ma zbieranie doświadczenia jeśli ma się świadomość że wszystko dookoło jest iluzją? Wkońcu urodziliśmy się bez pamięci o tym kim jesteśmy.
6.Dlaczego wszystko wogóle powstało? I dlaczego akurat takie?
7.Czy jestem tylko marionetką? Czy może jestem kimś ważnym obdarzonym miłością i sie licze?

Niewinny

: Kilka ważnych dla mnie pytań.

Postautor: Niewinny » 23 marca 2010, o 19:03

bartek3 pisze:Witam wszystkich.
Jeśli ktoś zna odpowiedzi na poniższe pytania prosiłbym o podzielenie się swoim zdaniem.Licze na wyrozumiałość

1.Czy każda jaźń/świadomość ma jakiś wpływ na to co dzieje się z nią po śmierci? Czy może jest manipulowana bądź skazana na zatracenie się (swojej inteligencji , nie mylić z ego)
2.Co można powiedzieć na temat substancji halucynogennych? Czym jest postrzeganie pod ich wpływem ?
5.Jaką wartość ma zbieranie doświadczenia jeśli ma się świadomość że wszystko dookoło jest iluzją? Wkońcu urodziliśmy się bez pamięci o tym kim jesteśmy.
7.Czy jestem tylko marionetką? Czy może jestem kimś ważnym obdarzonym miłością i sie licze?

Po co ci odpowiedzi na te pytania.
Jakiej odpowiedzi nie dostaniesz będzie ona w słowach ty te słowa zamienisz na myśli a myśli to tylko myśli i w nich nie zawiera się żadna prawda, są zbędne.

bartek3

Postautor: bartek3 » 23 marca 2010, o 19:06

Spróbuj chociaż mnie nakierować. Ty nie znasz odpowiedzi na żadne z nich?

Niewinny

: : Kilka ważnych dla mnie pytań.

Postautor: Niewinny » 23 marca 2010, o 19:09

bartek3 pisze:Spróbuj chociaż mnie nakierować. Ty nie znasz odpowiedzi na żadne z nich?

Nie da rady kogoś nakierować.
Jakąkolwiek odpowiedź dostaniesz będzie ona niczym więcej niż myślą a rzeczywistości nie można sprowadzić do myśli.

bartek3

Postautor: bartek3 » 23 marca 2010, o 19:12

W takim razie temat do zamknięcia tak jak myślałem , napisz tylko coś o samobójstwie to napewno możesz ująć w słowa , które zrozumiem. Wiem że nie jest złem , ale czy różni się od śmierci "naturalnej"?

Niewinny

Postautor: Niewinny » 23 marca 2010, o 19:17

bartek3 pisze:W takim razie temat do zamknięcia tak jak myślałem , napisz tylko coś o samobójstwie to napewno możesz ująć w słowa , które zrozumiem. Wiem że nie jest złem , ale czy różni się od śmierci "naturalnej"?

Nic nie można ująć w słowa, słowa zawsze będą tylko słowami nie ukarzą one rzeczywistości.
Niestety wielu ludzi próbuje poznawać rzeczywistość za pomocą myśli a to nie może się udać.
Wyobrażenie czegoś nie ma nic wspólnego z tym czymś to dwie różne sprawy, wyobrażenia blokują poznanie rzeczy takich jakie one w istocie są.
Duchowości nie zrozumiesz poprzez umysł.

bartek3

Postautor: bartek3 » 23 marca 2010, o 19:24

Źle mnie rozumiesz , nie staram sie ogranąć wszystkiego umysłem. Szukam wskazówek. Niektóre z zadanych przezemnie pytań można wyjaśnić słowami. Gdyby słowami nie można było nic opisac jaki sens wogóle miałby wkład każego na tym forum choćby w dziale Świadomość?? Spróbuj odpowiedzieć nie krytykować.

Niewinny

Postautor: Niewinny » 23 marca 2010, o 19:25

bartek3 pisze:Źle mnie rozumiesz , nie staram sie ogranąć wszystkiego umysłem. Szukam wskazówek. Niektóre z zadanych przezemnie pytań można wyjaśnić słowami. Gdyby słowami nie można było nic opisac jaki sens wogóle miałby wkład każego na tym forum choćby w dziale Świadomość?? Spróbuj odpowiedzieć nie krytykować.

Nic nie można wyjaśnić słowami.
Nie twierdzę że ma sens.

bartek3

Postautor: bartek3 » 23 marca 2010, o 19:27

W jakim celu więc istnieje to forum?

Niewinny

Postautor: Niewinny » 23 marca 2010, o 19:30

bartek3 pisze:W jakim celu więc istnieje to forum?

cel jest twoim wytworem, sam w sobie nie istnieje

bartek3

Postautor: bartek3 » 23 marca 2010, o 19:31

Rozumiem

Ekhmm

Postautor: Ekhmm » 23 marca 2010, o 19:32

Świetne pytania, bo to tez moje pytania, niektore z nich. Ja moge powiedziec tylko tyle, co wiem od innych, wiec nie ma to sensu.

napisz tylko coś o samobójstwie to napewno możesz ująć w słowa , które zrozumiem. Wiem że nie jest złem , ale czy różni się od śmierci "naturalnej"?

Osho twierdzi, ze lepiej tego nie robic, bo koniec koncem to nic nie da, a urodzisz sie z silniejszym ego. Nie wiem, czy to prawda.

Moim zdaniem to wszystko jedno, czy zabijesz sie sam, czy zginiesz w wypadku, czy umrzecz w wieku 80 lat otoczony rodzina, w spokoju.

Dlaczego pytasz o samobojstwo :?

bartek3

Postautor: bartek3 » 23 marca 2010, o 19:37

Ponieważ nie widze sensu istnienia jeśli prędzej czy później itak zapomne wszystko co wiem, po co przedłużać ten proces skoro życie tutaj itak nie jest niczym przyjemnym?

Ekhmm

Re: Kilka ważnych dla mnie pytań.

Postautor: Ekhmm » 23 marca 2010, o 19:38

Ostatnio kilka razy na zagraniczych forach dotyczacych rd zadalem pytanie o samobojstwo (mam znajomego, ktory o tym mysli, ma powane problemy ze zdrowiem), jak wyglada to z ich perspektywy (ludzi, ktorzy twierdza - i sprawiaja wrazenie, ze uchwycili te "rzecz") i kilka odpowiedzi bylo dla mnie dosyc zaskakujacych.

Nihilizm jest przejsciowy, tez mnie to dotknelo, brak sensu, brak celu, brak motywow.

Awatar użytkownika
civilmonk

Postautor: civilmonk » 23 marca 2010, o 20:17

bartek3 pisze:1.Czy każda jaźń/świadomość ma jakiś wpływ na to co dzieje się z nią po śmierci? Czy może jest manipulowana bądź skazana na zatracenie się (swojej inteligencji , nie mylić z ego)

Nie wiem

Co mozna powiedziec? Sa u nas nielegalne w wiekszosci. Sa kraje gdzie nie sa. Odradzam jednakze uzywac przed 30-tka gdyz bez stabilnej wlasnej jazni mozna zbladzic.

Zblizeniem dwoch istot na jednej lub wiekszej liczbie plaszczyzn ich istnienia. W skrajnej formie - fizycznej, w rozwinietej - fizycznej, emocjonalnej, intelektualnej i duchowej.

Nie jest prymitywny choc moze byc prymitywnie wykorzystany.

Nie wiem

Odpowiedzi na to pytanie poszukaj w ciszy medytacji. Slowa tu nie wystarcza.

Sproboj to pytanie przeniesc do tu i teraz: dlaczego powstaje wszystko to co mnie otaacza i dlaczego akurat takie. Wejrzyj w to bez udzialu mysli. Po prostu popatrz.

Wszyscy sa rowni. Wszyscy sa piekni.

Pozdr.
CM

Wróć do „Pytania i Pomoc”