jezeli "ja" nie ma, skąd bierze się niezasadniony strach?
jezeli "ja" nie ma, skąd bierze się niezasadniony strach?
gdy calkiem bezpiecznie i nie ma zadnego zagrozenia, a jak wiecie strach rodzi strach etc. Skad wyssane z palca uprzedzenia?
nic
: jezeli "ja" nie ma, skąd bierze się niezasadniony strach?
Pomimo tego, że jesteśmy jednością ze światem, przez długi czas, w którym nasze oczy były zamknięte zaczęliśmy żyć w nieprawdzie. Odrzuciliśmy miłość, którą jesteśmy i która nas otacza. Nawet jeżeli postanawiamy przyjąć ją spowrotem, to nie tak, że wróci 'od tak', 'teraz', 'zaraz' - oczywiście w teorii jest to możliwe, w praktyce również, ale niewielu osiąga całkowity powrót do korzeni w momencie kiedy otwiera oczy czy wyraża postanowienie. Tkiwimy w kłamstwie, które sami wytworzyliśmy. Strach to złudzenie, tak jak wiele innych rzeczy, w których tkwimy. Można go przezwyciężyć, ale to może potrwać trochę czasu.
Na pytanie skąd najprostszą, a jednocześnie najpełniejszą odpowiedzią będzie jedno zdanie. "Konsekwencje przebywania w niedoskonałości".
Sam miewam z tym czasem problemy. Środowisko, w którym żyjemy lubi karmić nas niepewnościami i treściami, które wywołują wewnętrzny strach - nawet jeżeli zupełnie nie potrzebnie. Trzymam kciuki i mam nadzieję, że dla nas obojga nadejdzie dzień, kiedy każde kłamstwo ustąpi na rzecz prawdy
.
Na pytanie skąd najprostszą, a jednocześnie najpełniejszą odpowiedzią będzie jedno zdanie. "Konsekwencje przebywania w niedoskonałości".
Sam miewam z tym czasem problemy. Środowisko, w którym żyjemy lubi karmić nas niepewnościami i treściami, które wywołują wewnętrzny strach - nawet jeżeli zupełnie nie potrzebnie. Trzymam kciuki i mam nadzieję, że dla nas obojga nadejdzie dzień, kiedy każde kłamstwo ustąpi na rzecz prawdy
.: jezeli "ja" nie ma, skąd bierze się niezasadniony strach?
huki pisze:gdy calkiem bezpiecznie i nie ma zadnego zagrozenia, a jak wiecie strach rodzi strach etc. Skad wyssane z palca uprzedzenia?
Stąd że chcesz by twoje ja istniało, chcesz go doświadczyć, coś znaleźć, coś osiągnąć, mieć coś co będzie twoje a wszystkie te pragnienia nie ważne możliwe, niemożliwe, zdobyte, niezdobyte są ulotne stąd strach przed ich stratą.
Re: jezeli "ja" nie ma, skąd bierze się niezasadniony strach?
"nas obojga nadejdzie dzień, kiedy każde kłamstwo ustąpi na rzecz prawdy"
dla nas obojga, a reszta niech się męczy...
nie mówiłem tutaj o kłamstwie, tylko o uprzedzeniach, typu "komu za co i za ile", i robieniu czegoś na miarę, widzę np, ze ktoś rozmawia z wizją mnie, jakimś przedziwnym obrazem... do tego naprawde nie potrzeba specjalnych zdolności, widzisz tylko przetrawione dane z których ulepiono "ciebie", mozna nawet odtworzyc historie tego tworu, znając aktualną sytuacje, w ktorej znajduje sie rozmówca... z reguły to śmieszne, ale nie zawsze, przewidywalność mierzi. Teraz wypadałoby podawać mu takie dane, ktore Tobie pasują, swiadomie ksztaltować siebie i nie wychodzic drastycznie poza to...co znane, zeby nie szokowac adwersarza....
bo to jest badzo często wojna, wiec po co udawać jedynego sprawiedliwego/sprawiedliwą>?
dla nas obojga, a reszta niech się męczy...
nie mówiłem tutaj o kłamstwie, tylko o uprzedzeniach, typu "komu za co i za ile", i robieniu czegoś na miarę, widzę np, ze ktoś rozmawia z wizją mnie, jakimś przedziwnym obrazem... do tego naprawde nie potrzeba specjalnych zdolności, widzisz tylko przetrawione dane z których ulepiono "ciebie", mozna nawet odtworzyc historie tego tworu, znając aktualną sytuacje, w ktorej znajduje sie rozmówca... z reguły to śmieszne, ale nie zawsze, przewidywalność mierzi. Teraz wypadałoby podawać mu takie dane, ktore Tobie pasują, swiadomie ksztaltować siebie i nie wychodzic drastycznie poza to...co znane, zeby nie szokowac adwersarza....
bo to jest badzo często wojna, wiec po co udawać jedynego sprawiedliwego/sprawiedliwą>?
Re: jezeli "ja" nie ma, skąd bierze się niezasadniony strach
Ludzie są wciągnięci w grę umysł, który na końcu i tak ich wszystkich wydyma.