Krótkie pytania

Pytania i Pomoc Duchowa - Masz jakikolwiek problem, napisz tu.
JamesonWithApple
Reputacja: 0

Re: Krótkie pytania

Postautor: JamesonWithApple » 11 września 2015, o 18:54

Kocur
Silny człowiek wie o tym, że miłość zawsze jest czasowa, jest tylko doświadczeniem.. większości ludzi brak siły by władać emocjami, uczuciami.. Smakować je..

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 11 września 2015, o 20:59

Kocur

Dla mnie w kwestiach życiowych, pragmatyk nie musi się różnić od romantyka. Niekiedy różnica to sam sposób tłumaczenia sobie pewnych spraw. Z tym, że romantyk swoje wytłumaczenie oprawi w złote ramki i podciągnie to w jakiś sposób do jakiegoś rodzaju absolutu, a pragmatykowi wystarczy samo doświadczenie, dla wartości tego doświadczenia.

Intelekt człowieka nie wykształcił się po to byśmy rozumieli swoją sytuację. Nie rozumiemy jej do końca i pewnie rozumiemy ją w małej części. On się wykształcił na bazie manipulowania narzędziami i rozumienia motywów innych członków grupy. W tym sensie relacje z drugą osobą są istotną wartością, a cała reszta polegająca na manipulowaniu światem też ma swoje znaczenie, choć drugorzędne. Bo celem natury nie było stricte przetrwanie, tylko wydanie na świat potomka. Kwestia polega na tym, że nie tylko natura działała. W człowieku ewoluowały też procesy myślowe, a obok tego ewoluowała kultura. To poszerzyło obszar funkcjonowania człowieka na zupełnie inny wymiar, przystający do natury, ale jednak odmienny.

Kocur

Postautor: Kocur » 11 września 2015, o 21:12

Full Moon
masz rację.

Natomiast (moim zdaniem) zdolności rozumowe i uczucia są najważniejsze. Przed chwilą byłem przeziębiony, co uniemożliwiło mi myślenie. Myślałem, że zwariuję, bo myśli urywały się w połowie. Prawda jest najważniejsza, choć z pkt widzenia natury tak nie jest. Cele natury nie interesują człowieka, który wyszedł ponad poziom utożsamienia się z tym co jest dane. Są jeszcze idee, czyli coś "jak powinno być". Tak traktuję romantyczną miłość między mężczyzną i kobietą.
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.

aartefax

Postautor: aartefax » 12 września 2015, o 10:59

JamesonWithApple pisze:Każdy z wiekiem wyrasta z miłości..

:shock: :shock: :shock:

A w jakimże to wieku każdy wyrasta z miłości?
Klamsto wielokrotnie powtarzane staje sie prawda.

JamesonWithApple

Postautor: JamesonWithApple » 12 września 2015, o 11:23

w takim jakim nie ma 15 lat i potrafi myśleć.. miłość jest dalej, ale na innych zasadach i zdajemy sobie sprawę jak to zauroczenie krótko trwa.. dlatego kochamy a potem ponownie i ponownie.. młodzi zawsze mają nierealne wyobrażenia co do miłości, dlatego mówię, że z wiekiem się z tego wyrasta

Kocur

Postautor: Kocur » 12 września 2015, o 13:33

Czyli wyrasta się z wyobrażeń na temat miłości, ale nie z miłości :) Niektórzy przyjmują skrajną formę tego wyrastania i całkowicie rezygnują ze związków, bo "kobiety są złe".

JamesonWithApple

Postautor: JamesonWithApple » 12 września 2015, o 13:54

to miałem na myśli.. oczywiście że nie całkowite jej odrzucenie

Kocur

Postautor: Kocur » 12 września 2015, o 14:06

aartefax
często czepia się słówek, więc trzeba się wyrażać precyzyjnie żeby tego nie wytknął. Też dobrze, bo dzięki temu ćwiczy się formułowanie myśli. Ja od razu zrozumiałem, ale też czytając spodziewałem się, że aartefax to wytknie :)

JamesonWithApple

Postautor: JamesonWithApple » 12 września 2015, o 15:20

jak widać inteligentny zawsze zrozumie ;)

Kocur

Postautor: Kocur » 12 września 2015, o 15:41

aartefax też by zrozumiał gdyby chciał.

aartefax

Postautor: aartefax » 17 września 2015, o 00:06

piotrekski pisze:
Więc nie próbuj ze mną dyskutować jeśli mnie nie rozumiesz :) A jeśli myślałeś, że mnie rozumiesz to ci się tak wydawało i dzięki za próbę rozmowy :)

Oj sporo Kocurowi coś się zwykle wydaje.
I pełno tych nieporozumień.I czyja to wina? :)
Dlaczego jedni potrafią dyskutować wymieniać poglądy a są i tacy co ze wszystkimi muszą się kłócić.
Pewni swoich racji oczywiście.
Klamsto wielokrotnie powtarzane staje sie prawda.

Wróć do „Pytania i Pomoc”