Sens???!!

Pytania i Pomoc Duchowa - Masz jakikolwiek problem, napisz tu.
barox8
Reputacja: 0

Sens???!!

Postautor: barox8 » 22 października 2013, o 20:26

Witam ;-) Jaki jest sens życia słyszałem ze mieć miłość w sercu i promieniować światłem..:) Ale nie łatwe to zadanie.Jakie są wasze opinie na ten temat???
Macie jakieś sposoby aby ładować się miłością i światłem nawet w najbardziej negatywnym środowisku??

Sidd
Administrator

Re: Sens???!!

Postautor: Sidd » 22 października 2013, o 20:57

Świat jest o tyle ciekawym miejscem, że nikt nigdzie nie znalazł jeszcze z góry ustalonego, obiektywnego sensu życia (chyba, że o czymś nie wiem ;) ).

Dlatego każdy tak na prawdę może mieć swój sens. Dla mnie sens życia jest pojęciem umysłu, które pojawia się na pewnym etapie rozwoju. Pojęcie to traci swą "ważność" w momencie uświadomienia sobie, że istnienie/doświadczenie samo w sobie jest sensem (lub jego brakiem). W sumie nieważne. :)

"miłość w sercu i promieniować światłem" - jest jak najbardziej ok.

Macie jakieś sposoby aby ładować się miłością i światłem nawet w najbardziej negatywnym środowisku??

Można wyobrażać sobie świetlistość, która spływa z góry i rozświetla ciało. Ogólnie im bardziej nauczysz się robić to w pozytywnym środowisku, tym lepiej Ci pójdzie w negatywnym. :)

Awatar użytkownika
SAM

Postautor: SAM » 22 października 2013, o 21:18

Wiesz te słowa to tak na prawdę ciężkie zadanie, gdyż nie da się tego osiągnąć poprzez przykładne postępowanie, tu jest potrzebne zrozumienie i odpuszczenie, a wtedy to co jest tu nazwane sensem samo się staje.
Tak naprawdę zostając samym w tym świecie, wtedy poprzez doświadczenia i coraz to większe potęgowanie zrozumienia siebie człowiek zaczyna być spokojny, zaczyna szanować wszystko i zaczyna zwracać uwagę na to co jest najbardziej zaniedbane w tym świecie, czyli Siebie. Jak już zwróci uwagę do wewnątrz to chcąc czy nie chcąc uruchamia swój wewnętrzny płomień i on jest tą Miłością i świeceniem w jednym.

Czyli reasumując SENSEM Życia jesteś ty : SAM :ok
All Right
http://all-right-creation.tumblr.com/

villah

Postautor: villah » 23 października 2013, o 17:25

Nie ma sensu życia. Zycie porostu jest.

Awatar użytkownika
mocmilosci
Kontaktowanie:

Postautor: mocmilosci » 24 października 2013, o 17:31

cyt villah "Nie ma sensu życia"

aleś , oleś kuamczuszek...rozboli cię brzuszek... :mrgreen:

co wy.... ja mam na płycie ... film ,podrzucić wam? a sami se poszukajta...leniuchi sensu zycia ,radzę DOKŁADNIE KILKA razy obejrzeć!
Monty python - sens zycia -zajeboza!

:kwiatek :aniol :wow :wow2 :D :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
JAMJEST
....MIŁOŚĆ....

Awatar użytkownika
Emmeline
Kontaktowanie:

Postautor: Emmeline » 4 maja 2014, o 05:03

My sami nadajemy sens życiu.
Pat­rząc na ciem­ność lub śmierć boimy się niez­na­nego - nicze­go więcej...

Awatar użytkownika
mocmilosci
Kontaktowanie:

Postautor: mocmilosci » 7 czerwca 2014, o 00:37

No toć nadajem ...sens w byciu...jak obejrzmy sens życiu...

:kwiatek :kwiatek :kwiatek :kwiatek :kwiatek :kwiatek :kwiatek :kwiatek
JAMJEST
....MIŁOŚĆ....

Awatar użytkownika
Praktyk
Kontaktowanie:

Postautor: Praktyk » 23 lipca 2014, o 16:12

Dawniej, gdy byłem na niskim poziomie rozwoju duchowego, także poszukiwałem sensu życia, lecz doszedłem do wniosku, że jedyny sens, to po prostu BYĆ.

W tej chwili jestem już na takim poziomie, że to pytanie jest mi obojętne. Tyle się dzieje w moim życiu fizycznym i -przede wszystkim- duchowym, że nie mam czasu zastanawiać się nad sensem życia. Po prostu delektuję się bieżącą chwilą.

Wszystkich poszukujących sensu życia zapraszam do rozwijania swojej duchowości, a zwłaszcza do zbliżania się do Pana Boga. Bliskość z Nim daje największego powera, bynajmniej w moim przypadku. W duchowości chrześcijańskiej można także bez problemu ładować się miłością i promieniować światłem. Jest to stan zwyczajny.

Pozdrawiam
http://jakzmnienicswojezycie.blox.pl/ - Blog poświęcony rozwojowi osobistemu, duchowemu i religijnemu pisany przez wieloletniego Praktyka.

http://wiedza-jest-super.blogspot.com/ - Blog o szeroko rozumianej wiedzy.

Demiurg Karmy

Postautor: Demiurg Karmy » 9 marca 2015, o 20:40

Vivere non est necesse, navigare necesse est - życie nie jest koniecznością, koniecznością jest nawigowanie.
Odpowiedź jest bardzo prosta, dlaczego życie nie jest koniecznością, przyjrzyj się pacjentowi w śpiączce, on żyje, ale bez świadomości nie ma sensu, sens należy sobie uświadomić w tym, że życia sami nie tworzymy, jak nie tworzymy wartkiego potoku po którym płyniemy, zycie istnieje bez nas, ale to my wybieramy, albo nic nie robimy i jestesmy miotani jak skorupka, albo nawigujemy (sterujemy na ile jest to możliwe) i wówczas eliminujemy przypadkowośc z naszego życia, stajemy sie kowalem własnego losu. To jest tak najprościej sens naszego życia, rodzimy się jako potencjał, czysta kartka z różnymi możliwościami (mówi o tym dobrze astrologia - horoskop urodzeniowy). Mamy więc punkt wyjścia, wszyscy go mają, ale jak z tego korzystamy, ano różnie, jedni się pośpiesznie degradują (używki), inni śpią przez całe życie, tzw. bierni ludzie, inni chwytają byka za rogi i walcza o siebie coraz lepszych i doskonalszych i to jest sens życia. To jest sens początkowy, jak człowiek coś ze sobą zrobi, to może tym podzielić się z innymi, zyskuje głębszy sens istnienia, nie żyje tylko dla samego siebie.

tosia
Kontaktowanie:

Postautor: tosia » 24 czerwca 2015, o 10:19

My wszystko musimy sobie tłumaczyć. Musimy rozumieć. Toteż sens życia ma nam coś mówić. Ma to nadawać naszemu życiu jakąś wartość. Ale bez celów też się da żyć...

Nadzieja

Postautor: Nadzieja » 2 lipca 2015, o 12:30

No tak.
Na niewiele rzeczy mamy wpływ. Ale są rzeczy, które możemy zmienić... Chciałabym się kiedyś dowiedzieć, jak moje życie wpłynęło na życie innych ludzi. Bo to jest taka wielka machina. Jeden człowiek, który przechodzi uśmiechnięty, może zmienić nasze życie. Obdarowanie kogoś uśmiechem, może być czymś, co co kogoś zmotywuje do życia!

Kocur

Postautor: Kocur » 2 lipca 2015, o 16:42

Na tej zasadzie coś złego może zmienić czyjeś życie na dobre. Np złodziej ukradł komuś kasę, za którą ta osoba kupiłaby bilet do samolotu, który spadł. Ale złodziej nadal jest złodziejem i czyni źle, nawet jeśli skutek wyszedł przypadkiem pozytywny. Nie ma sensu gdybać... Jeśli ktoś zrobił coś dobrego to też teoretycznie konsekwencje mogą być złe np liberalizm gospodarczy i społeczny, który jest dobry dla kogoś tam będzie miał złe konsekwencje.
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.

JamesonWithApple

Postautor: JamesonWithApple » 6 lipca 2015, o 10:59

Na pewno nie można mówić o banałach jak wyżej, iż sensem życia jest miłość w sercu, typowe dla wschodnich pseudo duchowych przewodników ... na niskim poziomie oceny tematu można powiedzieć, że prawie każdy człowiek kieruje się inną celowością życia.. Przy szerokim spojrzeniu na sens życia przy nieznanym wszechświecie, naszej śmiertelności, małostkowości każdego wydarzenia trzeba jasno powiedzieć: życie nie ma absolutnie żadnego sensu a to oczywiście nie znaczy, że nie można przyjemnie oraz w zgodzie z sobą spędzić naszego życia, którego cel najlepiej określa słowo istnienie..

Bover

Postautor: Bover » 29 lipca 2015, o 19:22

Sens życia - najbardziej dręczące w życiu mnie pytanie. Analizowałem i szukałem odpowiedzi w mnóstwie źródeł i osób. Uważam ,że tego nie da sie pojąć umysłowo i jest to tajemnica. Dodatkowo wrzucam odpowiedż Dalajlamy na to pytanie:

https://www.youtube.com/watch?v=u8_tsCcxjTA

Wróć do „Pytania i Pomoc”