Mam Problem

Pytania i Pomoc Duchowa - Masz jakikolwiek problem, napisz tu.
Awatar użytkownika
Prometeusz
Reputacja: 0
Kontaktowanie:

Re: Mam Problem

Postautor: Prometeusz » 10 maja 2015, o 18:12

Nie widzę i nie czuję Wzniosły25 przy Tobie niskiej samooceny. Wg. Mnie wszystko z Tobą w porządku. Po prostu "nieotrzaskany jesteś w te gierki". Zrozum dlaczego ludzie zachowują się tak a nie inaczej i naucz się odpowiadać stosownie do tego, a Twój problem zniknie.

Pytanie tylko czy wolisz przeznaczać czas na rozmowy i tego rodzaju gry, czy może masz ambicje stać się człowiekiem czynu. Bo jak to mawiają "gadanie jest substytutem działania". Im więcej będziesz rozmawiał tym mniej zrobisz, im mniej zrobisz tym niższy status społeczny będziesz miał i niższa będzie Twoja samoocena.

Oczywiście dobrą gadkę też warto mieć. ;-)

Kocur

Postautor: Kocur » 10 maja 2015, o 18:34

Nie dopatrzyłem się w tym wątku definicji tych gierek więc ciężko powiedzieć o czym w ogóle mówimy. Mam doświadczenie w relacjach międzyludzkich i widzę, że kluczem jest tutaj samoocena. Ktoś kto ma wysoką nie ma takich problemów. A samą samoocenę można podzielić na kilka filarów. Możesz myśleć świadomie dobrze na swój temat, a podświadomie masz lęki społeczne. Gdybyś ich nie miał zlewałbyś takie komentarze, a jeśli Twoi znajomi bawią sie w jakieś gierki to śmiałbyś się z tych gierek i tyle.
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.

Wzniosły25

: Mam Problem

Postautor: Wzniosły25 » 10 maja 2015, o 21:09

Kocur
Ja tam nie zapominam że to Tylko Forum. I możesz starać się zrozumieć Moją Sytuację Ale nie jesteś Mną :D Także Tego :) Proszę Pana. :ok

Wzniosły25

Postautor: Wzniosły25 » 10 maja 2015, o 21:12

Co jak Co ale Potraficie Zrobić człowiekowi Zupę Z mózgu. JEzuuuuu :stuk :wow

Kocur

Postautor: Kocur » 10 maja 2015, o 22:05

Pewne rzeczy widać bo są typowe. Wzniosły25 jaką znowu zupę? :) Wszystko jest proste. Jeśli człowiek myśli dobrze na swój temat nie pomyśli, że go obrażają nawet kiedy faktycznie się tak dzieje. Bo dla takiej osoby tego typu sprawy nie są ważne. Lubisz śpiewać to śpiewaj, nie rozumiem z czym masz problem :) Wydaje mi się, że jesteś zbyt wrażliwy i zbyt wiele spraw rozpatrujesz personalnie w odniesieniu do siebie. Tym samym poddajesz się iluzji bo nie istnieje żaden Wziosły25, którego ktoś mógłby obrażać :)

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 11 maja 2015, o 02:46

Wzniosły25 masz prawo czuć się zdezorientowany. Dużo materiału przewinęło się przez ten temat. I każdy podkreślał trochę inny kierunek. Potrzeba czasu, by przetrawić te treści. Coś Ci później napiszę, dziś już nie dam rady. :)

Wzniosły25

Postautor: Wzniosły25 » 11 maja 2015, o 14:22

Słuchajcie Nie jestem Taboretem :D Napisałem w sprawie jakiś rad mam swoje zdanie na ten temat ale zawsze warto posłuchać innych :) Każdy czasami ma Jakiś problem czy to czasami czy częściej ale myślę że każdy ma problemy każdego dnia Co jest Normalne :)

Wzniosły25

Postautor: Wzniosły25 » 11 maja 2015, o 14:23

Wasze rady są Dobre nie powiem że nie więc z Góry dzięki ;-)

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 11 maja 2015, o 15:22

Wzniosły25 pisze:Słuchajcie Nie jestem Taboretem :D Napisałem w sprawie jakiś rad mam swoje zdanie na ten temat ale zawsze warto posłuchać innych :) Każdy czasami ma Jakiś problem czy to czasami czy częściej ale myślę że każdy ma problemy każdego dnia Co jest Normalne :)

Można się klamką urodzić :-P

Bardzo dobre podejście. :ok

Wzniosły25

: Mam Problem

Postautor: Wzniosły25 » 11 maja 2015, o 16:19

A co Możecie Powiedzieć na Temat. ,,Jak widzą Mnie Inni? '' Bo to że człowiek zna siebie to jedno ale jak Cię widzą to drugie. Proszę o odniesienie się Do Tego :)

Wzniosły25

Postautor: Wzniosły25 » 11 maja 2015, o 16:20

Full Moon
aha No coś mi jeszcze miałeś napisać Więc? :)

Awatar użytkownika
Prometeusz
Kontaktowanie:

Postautor: Prometeusz » 11 maja 2015, o 17:30

Napisałem Ci na PW. Chociaż nie zdążyłem napisać wszystkiego co chciałem. :) To najwyżej później dorzucę.

Kocur już coś niecoś napisał o tym o co chodzi w tym temacie "jak mnie widzą inni".

To może być dla nas dobra informacja zwrotna. Nie mamy szansy jednak przyjąć jej poprawnie jeśli będziemy ją odbierać bezpośrednio. W dodatku trzeba ocenić, czy jest to konstruktywna krytyka na bazie której możemy coś poprawić, czy jest to zwykły "hejt" w naszą stronę, lub czyjaś "projekcja".

W rozmowie chodzi o to, aby być świadomym swoich intencji i wiedzieć dlaczego coś się mówi. W takim wypadku mocno ograniczamy zakres w którym ktoś może w nas jakąś kąśliwą uwagą wycelować.

Nie ma sensu pytać przypadkowych ludzi, czy nie rozumiejących zagadnienia kumpli co o nas myślą. Gdyż może to się okazać zaproszeniem do gry. Jeśli już chcesz zbierać informacje to wyłapuj te rzucone mimochodem w czasie rozmowy. Obserwuj sygnały i reakcje innych na Ciebie.

Jest jeszcze prawda stara jak świat. Nie rozmawiaj z głupim, bo Cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem. :)

Najlepiej o Tobie samym i Twoim zachowaniu informują Cię Twoje emocje. Zobacz sobie sąsiedni temat o celach, tam zamieściłem informacje w jaki sposób rozpoznać nieracjonalne przekonania i jak zamienić je na racjonalne. To wystarczy, by poprawiać swoją sytuacje. Taki terapeuta może jedynie ułatwić sprawę, a w miejscu publicznym lepiej nie wyciągać spraw, których ujawnienia możesz potem żałować bo okazały się zbyt osobiste. Takie sprawy omawiaj z osobami o których wiesz, że chcą dla Ciebie dobrze (choć też ostrożnie).

Kocur

Postautor: Kocur » 12 maja 2015, o 01:07

Full Moon
zgadzam się z Twoim ostatnim postem poza jednym zdaniem, którego nie zrozumiałem:

Full Moon pisze:Najlepiej o Tobie samym i Twoim zachowaniu informują Cię Twoje emocje

Emocje trzeba umieć odczytywać. Niektórzy mają jakieś tam emocje, ale nie wiedzą skąd się biorą i źle to interpretują. W jeszcze innych przypadkach ludzie mają emocje, które biorą się z konfliktu - wtedy jedyną możliwością jest usunięcie konfliktu poprzez rozwiązanie go lub zmniejszenie jego ważności. Przy czym zmniejszenie ważności problemu pomaga doraźnie na polepszenie nastroju, pobudza umysł do działania itd, ale problem nadal zostaje nierozwiązany i domaga rozwiązania się. Ważne jest także to, że emocje pojawiają się w momentach kiedy człowiek myśli coś na jakiś temat - np jest takie przekonanie "oni się ze mnie śmieją, nie lubią mnie", które ma swoje dalsze źródło w innym przekonaniu "oni mają powód mnie nie lubić", a to wzięło się z "sam mam powód żeby się nie lubić" i na samym dnie leży przekonanie o swojej niedoskonałości. Czyli niska samoocena. A to przeważnie ma swoje źródło w nieświadomych relacjach z otoczeniem w najmłodszych latach. Pierwsze kontakty z rodzicami i późniejszy proces wychowania, pierwsze kontakty w piaskownicy i przedszkolu i późniejsze relacje itd.

Poza samooceną ważne jest środowisko. Ktoś kto ma wysoką samoocenę i jest szanowany na wsi może przyjechać do miasta i być wyśmiewany i różnie może zareagować.

Emocje często sieją syf w eter Twojej głowy. Pojawiają się zabarwione emocjonalnie myśli, przekonania odpalające złe emocje w zetknięciu z bodźcami z zewnątrz, lęki, fobie itd. Tego nie należy właśnie słuchać. Wręcz przeciwnie - myśl steruje emocją. Kiedy jest mi przyjemnie i mam świadomość, że nic mi nie grozi i teraz opłaca się być spokojnym to jestem spokojny. Emocje są dobre. Kiedy jest mi źle to od razu myślę o tym, że jest źle i te myśli odpalają złe emocje. Mamy więc małą emocję (impuls) -> myśl, która za tym podąża i jest opisem rzeczywistości zgodnym z modelem, który mam w głowie na ten temat -> myśl, która jest racjonalnym wnioskiem -> sposób postępowania, który opiera się o tym, że tu i teraz opłaca się nie ulegać emocjom i być spokojnym -> duża emocja, która jest sterowana myślami.

Wzniosły25

Postautor: Wzniosły25 » 13 maja 2015, o 17:16

Kocur
Ok podważę twoje teorie co do Mojej Osoby. Może Ci się wydaję tak naprawdę że to takie łatwe a dla Mnie to skomplikowane bo mam Np,Słabe pojecie na ten temat w chwili obecnej. Więc jak możesz twierdzić że Wszystko TO to takie proste? :)

Kocur

Postautor: Kocur » 14 maja 2015, o 00:23

Dla dziecka tabliczka mnożenia jest trudna. Potem się jej uczy i jest prosta. To o czym tu piszemy dla mnie jest bardzo proste. Moje problemy były strasznie zagmatwane,a i tak w końcu musiałem wszystko uprościć. Gdybyś napisał w punktach z czym konkretnie masz problem to Ci odpiszę najprościej jak się da, jeśli oczywiście chcesz :)

Wróć do „Pytania i Pomoc”