Witam ,
Chciałam sie zapytac co zrobic z osoba ktora zostala przeze mnie bardzo skrzywdzona w przeszlosci i teraz zywi uraze .Pomimo uplywu czasu wciaz ma zal. Sama staram sie sobie przebaczyc swoje zachowanie ale czesto mam wyrzuty sumienia .Raczej nie moge z tą osobą porozmawiać bo wiem ze moze reagowac bardzo agresywnie i obawiam że zwykłe przepraszam nic tu nie zmieni
Przebaczanie
- Piotrek Rymar
- Reputacja: 0
- Kontaktowanie:
Re: Przebaczanie
"Przebaczenie to zdanie sobie sprawy, że to co się wydarzyło, wcale się nie wydarzyło" - Byron Katie
Zdać sobie sprawę z tego, że Twoje nieświadome zachowanie spowodowało tą całą sytuację. Jeśli zrozumiesz swoje zachowanie i to co je powodowało, to uwolnisz się od niego w przyszłości. Inaczej znowu zrobisz to co skrzywdziło tą osobę - w takiej lub innej formie, bo nieświadomość tam ciągle będzie.
Jak zaczynamy rozumieć siebie, to naturalna staje się nasza własna niewinność. Nic nie możemy często poradzić na to co robimy, bo przecież to jest nieświadome. To co możemy zrobić to pracować nad sobą i naprawić sytuację, gdy już znamy siebie bardziej.
Polecam The Work, świetny sposób pracowania właśnie na takich wspomnieniach i uwalniania się od nich (w tym naturalnego przebaczania sobie).
www.thework.com
Zdać sobie sprawę z tego, że Twoje nieświadome zachowanie spowodowało tą całą sytuację. Jeśli zrozumiesz swoje zachowanie i to co je powodowało, to uwolnisz się od niego w przyszłości. Inaczej znowu zrobisz to co skrzywdziło tą osobę - w takiej lub innej formie, bo nieświadomość tam ciągle będzie.
Jak zaczynamy rozumieć siebie, to naturalna staje się nasza własna niewinność. Nic nie możemy często poradzić na to co robimy, bo przecież to jest nieświadome. To co możemy zrobić to pracować nad sobą i naprawić sytuację, gdy już znamy siebie bardziej.
Polecam The Work, świetny sposób pracowania właśnie na takich wspomnieniach i uwalniania się od nich (w tym naturalnego przebaczania sobie).
www.thework.com
http://heartpsychology.pl - świadomie na temat życia.
Piotrek Rymar pisze:"Przebaczenie to zdanie sobie sprawy, że to co się wydarzyło, wcale się nie wydarzyło" - Byron Katie
http://www.thework.com
Błędne koło.
Piotrek Rymar pisze:"Przebaczenie to zdanie sobie sprawy, że to co się wydarzyło, wcale się nie wydarzyło" - Byron Katie
To tak nie działa, nie można oszukiwać się w nieskończoność.
Coś się wydarzyło i trudno trzeba z tym żyć, tak to działa.
Piotrek Rymar pisze:Nic nie możemy często poradzić na to co robimy, bo przecież to jest nieświadome
Nieświadomie byśmy nic nie zrobili, każde nasze działanie jest w taki czy inny sposób świadome i służy jakiemuś celu.
-
jolaniebieska
- Kontaktowanie:
Musisz tej osobie przekazać, że żałujesz swojego czynu i ta osoba musi w to uwierzyć.
Pisz listy, wysyłaj maile, drukuj ulotki - systematycznie i powoli do celu.
Pisz listy, wysyłaj maile, drukuj ulotki - systematycznie i powoli do celu.
http://www.tonery.rdstudio.pl
- muninszaman
- Kontaktowanie:
: Przebaczanie
lena87 pisze:Witam ,
Chciałam sie zapytac co zrobic z osoba ktora zostala przeze mnie bardzo skrzywdzona w przeszlosci i teraz zywi uraze .Pomimo uplywu czasu wciaz ma zal. Sama staram sie sobie przebaczyc swoje zachowanie ale czesto mam wyrzuty sumienia .Raczej nie moge z tą osobą porozmawiać bo wiem ze moze reagowac bardzo agresywnie i obawiam że zwykłe przepraszam nic tu nie zmieni
Wątek dość stary ale temat aktualny...
Kiedy czujesz się raniony i krzywdzony przez innych co się w tobie dzieje? To odpowiedź na to, co dzieje się w innych ludziach, kiedy ty ich ranisz.
Odkryj w jaki sposób sam doświadczasz zranienia a nabędziesz wiedzy o tym, jak bywamy ranieni i w jakim wtedy jesteśmy stanie.
To takie poznanie przez analogię, ale oparte na doświadczeniu.
Dlaczego ktoś cię zranił? To ważne pytanie. Na ile sam przyczyniłem się do tego, że ktoś mnie zranił? Na ile odpowiadam za swoje zranienie tym, że nie byłem w stanie się przed nim obronić, albo tym, że byłem zbyt naiwny albo zbyt leniwy?
Według huny każdy sam tworzy swoje doświadczenie. Ty tworzysz sytuacje, w których ktoś cię rani. I osoba, którą zraniłeś też stworzyła sobie tę okoliczność.
Powinniśmy być silni (6 zasada huny - MANA). Jeżeli jesteśmy słabi łatwo nas złamać i zranić. Słabość jest dzisiaj powszechna, mamy tak wielu słabych, osłabionych przez nadmierną technicyzację ludzi. Dlatego mamy też tylu zranionych.
Zacznij od siebie, wzmacniaj się, pracuj nad sobą. Jeżeli kogoś zraniłeś to znaczy, że ta osoba była słaba - być może dzięki twojemu zranieniu uzmysłowi to sobie i coś z tym zrobi.
Gdy jesteś mocny też nie chcesz nikogo ranić. Ranią się nawzajem tylko ludzie słabi. Kiedy jesteś mocny po co miałbyś wchodzić komuś w drogę? Po co miałbyś chcieć kogoś wykorzystać itd., skoro umiesz radzić sobie sam z własnym życiem? Skoro polegasz na własnej mocy (MANA)?
Jako człowiek silny jesteś samodzielny, wolny, niezależny od innych, masz dystans od ludzi. Mało prawdopodobne, że kogoś mocno zranisz, że nadepniesz komuś na odcisk. Jesteś panem siebie i chodzisz własną drogą, gdzie nie spotkasz nikogo, komu mógłbyś zrobić krzywdę.
Gdy ranisz jesteś słaby i słaby jesteś kiedy pozwalasz się zranić.
Każdy z nas ma słabości i potrzebuje się z nimi skonfrontować, by doświadczyć mocy. Nie ma innej drogi.
Uzdrawianie Psychotroniczne - profesjonalne tygodniowe sesje energoterapii na odległość Uzdrowienie dla ciała, energii i umysłu. Pomoc psychotroniczna w problemach życiowych, fizycznych i psychicznych, www.UzdrawianiePsychotroniczne.pl
- muninszaman
- Kontaktowanie:
: Przebaczanie
lena87 pisze:Witam ,
Wykonywać ho'oponopono, powtarzając sobie gdzie się chce, kiedy się chce:
"Jest mi przykro
Proszę, wybacz mi
Kocham Cię/Was
Dziękuję Ci/Wam"
Uzdrawianie Psychotroniczne - profesjonalne tygodniowe sesje energoterapii na odległość Uzdrowienie dla ciała, energii i umysłu. Pomoc psychotroniczna w problemach życiowych, fizycznych i psychicznych, www.UzdrawianiePsychotroniczne.pl