Szamanizm

Droga świadomości - Inspiracje, teksty i artykuły.
Lotosy
Reputacja: 0

Szamanizm

Postautor: Lotosy » 16 listopada 2016, o 21:55

Witam witam ; )

Czy jest tu ktoś kto interesuje się, praktykuje lub chciałby zacząć Ścieżkę Szamanizmu ? ; )

Awatar użytkownika
Prometeusz
Reputacja: 0
Kontaktowanie:

Szamanizm

Postautor: Prometeusz » 22 listopada 2016, o 16:18

Witaj na forum.

Wątpię, aby były tu takie osoby.

Jako ciekawostka kulturowa to temat warty omówienia.

Czy jednak w dzisiejszym świecie musimy się cofać do zabobonów, które wiążą się z praktykami religijnymi?

Z tego co wyczytałem szaman to instytucja społeczna w plemieniu, w dodatku szamanem nie zostaje się dlatego, że się chce. W dzisiejszm świecie, gdzie już wyszliśmy z kręgów plemiennych nie bardzo widzę miejsca dla takiej instytucji, chyba że ktoś planuje sekte, albo jakąś komune, ale to nie może mieć miejsca na tym forum. Jaki jest więc sens samodzielnie rozpoczynać praktykę szamanizmu?

Natomiast jeśli ktoś uprawia "szamanizm" jako zabawę ze zjawiskiem transu i się w tym doskonali to może opisać swoje doświadczenie i drogę. :) Trzeba jednak wziąć poprawkę, że takie rzeczy nie zawsze będą miały jakieś użyteczne przełożenie dla innych ludzi.

Ja mam codziennie jakieś doświadczenia z transem, ale jest to u mnie raczej efekt uboczny. :)

Wróć do „Świadomość”