'ja' jest iluzją

Droga świadomości - Inspiracje, teksty i artykuły.
Awatar użytkownika
SAM
Reputacja: 0

: 'ja' jest iluzją

Postautor: SAM » 4 maja 2011, o 09:25

SAM napisał(a):
Ja Jestem

Ok, kim/czym jestes? Opisz mi 'ja'. Konkrety.

Ja ci odpowiedziało, widzisz JA :)

All Right
http://all-right-creation.tumblr.com/

Awatar użytkownika
NIKE

Re: 'ja' jest iluzją

Postautor: NIKE » 4 maja 2011, o 10:17

pełno jest odpowiedzi na forum na temat tego kim lub czym jestem/jesteśmy
dla szukających viewtopic.php?f=11&t=179 :)
NIE JESTEM NIKE ...

magia to umiejętne wykorzystanie siły umysłu - to zdolność czerpania mocy z własnego wnętrza ...

Ekhmm

Postautor: Ekhmm » 5 maja 2011, o 16:53

robert pisze:http://www.wix.com/ruthlesstruth/brutalbeginnings

Proszę sprawdzcie tę stronę (oczywiście jeżeli chcecie), można z niej ściągnąć darmowego e-booka. W e-booku tym są najciekawsze wątki z forum Ruthless Truth poświęcone właśnie wyzwoleniu od 'ja'. Jeżeli znacie angielski to warto po to sięgnąć. Ja po 61 stronach dostrzegłem prawdę.
Szacunek, dobry jesteś (twój mózg :lol:), ja po przeczytaniu kilkudziesięciu tysięcy, jeśli nie więcej stron dalej tego nie widzę. Kombinuję, kombinuję i d***.
Dzięki za linka, wieczorem przeczytam sobie ten temat, bo dobrze się zapowiada, aż dziw bierze, że nie znam tego forum ruthlesstruth

Później zrobię ci przesłuchanie. ;-)

Ekhmm

Postautor: Ekhmm » 5 maja 2011, o 19:16

Widzę, że niektórym włączył się podświadomy agresor. To ciekawe, że gdy pojawia się ktoś z konkretami zostaje najczęściej wygwizdany, albo przeintelektualizowany. Bo ludziom się wydaje, że ta osoba zgrywa cwaniaka.

Cały ten wywód roberta można porównać do gry komputerowej:
Mamy grę, cRPG, widzimy na ekranie różne postacie, każda wygląda inaczej, każda mówi innym głosem i posługuje się charakterystycznym dla siebie językiem, po dłuższym czasie grania wyłącza nam się świadomość, że tam nikogo nie ma, są tylko dźwięki, tekst, grafika i animacja, nawet odróżnianie wirtualnego bohatera od wirtualnego kwiatka jest brakiem świadomości tego co tam na prawdę się dzieje. Obraz na ekranie komputera jest jeden, niepodzielony, to jest jedność, którą umysł dzieli na kawałki tworząc nieistniejące byty typu kwiatki, postacie, itd.

Tyle, że to teoria, w praktyce mi nie idzie.

robert pisze:Do niedawna wydawalo mi sie, ze jestem w centrum wszechswiata i rzeczywistosc kreci sie dookola mnie. Że stoje z boku. Teraz WIDZE, ze rzeczywistosc po prostu przeplywa, przez biezacą chwile i nie ma zadnego 'mnie' stojacego z boku.
Też tak chce! :evil:
robert pisze:Nawet nie wiem o co mnie pytasz. Możesz jaśniej?
Zapewniam cię, że on też tego nie wie. :lol: :lol:
unenlightened pisze:Kaczka, czy żaba też doświadcza rzeczywistości, bez świadomości, że istnieje i idzie jej całkiem nieźle. Organizm doświadcza rzeczywistości i żyje w harmonii z naturą bez samo-świadomości. Samo-świadomość jest zbędna.
To prawda? Oświecony nie ma samoświadomości? To brzmi strasznie. To tak, jakby go nie było. Paradox, skoro nie ma "Ja" to 'co' po uzyskaniu tej świadomości będzie wiedziało, że jest, istnije?
unenlightened pisze:To co go przekona to LOGIKA - i to da się logicznie wytłumaczyć, bez żadnych mistycznych koanów, które wprowadzają tylko zamieszanie, a które są w pełni zrozumiane po oświeceniu.
Dokładnie, prędzej czy pózniej ta wiedza dojdzie na uniwersytety i pod strzechy.
unenlightened pisze:Z czasem będzie nam coraz łatwiej racjonalnie wytłumaczyć prostemu człowiekowi, że go nie-ma.
Oplułem monitor. Idę do babci racjonalnie wytłumaczyć jej, że jej nie ma. Fajnie to brzmi.
unenlightened pisze:O wiele silniej dotrze do nich stwierdzenie "THERE IS NO YOU" nie ma żadnego "ja". żadnego 'prawdziwego ja'.
Mnie to stwierdzenie doprowadza co najwyżej do frustracji.

btw. U.G. Krishnamurti to był niezły zgred. :)

Awatar użytkownika
NIKE

: : 'ja' jest iluzją

Postautor: NIKE » 6 maja 2011, o 22:40

unenlightened pisze:Kaczka, czy żaba też doświadcza rzeczywistości, bez świadomości, że istnieje i idzie jej całkiem nieźle. Organizm doświadcza rzeczywistości i żyje w harmonii z naturą bez samo-świadomości. Samo-świadomość jest zbędna.
To prawda? Oświecony nie ma samoświadomości? To brzmi strasznie. To tak, jakby go nie było. Paradox, skoro nie ma "Ja" to 'co' po uzyskaniu tej świadomości będzie wiedziało, że jest, istnije?
unenlightened pisze:

dobre pytanie

a zapytam jaka jest różnica pomiędzy JA JESTEM a JA DOŚWIADCZAM ISTNIENIA
szczerze - to na prawdę nie wiem
NIE JESTEM NIKE ...

magia to umiejętne wykorzystanie siły umysłu - to zdolność czerpania mocy z własnego wnętrza ...

robert

Postautor: robert » 6 maja 2011, o 22:45

NIKE pisze:dobre pytanie

Świadomość jest prawdziwa. Tylko nigdy nie była "Twoja".

NIKE pisze:a zapytam jaka jest różnica pomiędzy JA JESTEM a JA DOŚWIADCZAM ISTNIENIA

Nie ma różnicy.

Awatar użytkownika
NIKE

: : 'ja' jest iluzją

Postautor: NIKE » 6 maja 2011, o 22:50

robert pisze:
NIKE pisze:dobre pytanie

Świadomość jest prawdziwa. Tylko nigdy nie była "Twoja".

a czyja?

NIKE pisze:a zapytam jaka jest różnica pomiędzy JA JESTEM a JA DOŚWIADCZAM ISTNIENIA

Nie ma różnicy.

jeśli nie ma różnicy to istnieje i JA i doświadczenie :)
NIE JESTEM NIKE ...

robert

: : : 'ja' jest iluzją

Postautor: robert » 6 maja 2011, o 22:57

NIKE pisze:jeśli nie ma różnicy to istnieje i JA i doświadczenie :)

To czym jest ja? :mrgreen:

Awatar użytkownika
NIKE

: : : : 'ja' jest iluzją

Postautor: NIKE » 6 maja 2011, o 23:03

robert pisze:
NIKE pisze:jeśli nie ma różnicy to istnieje i JA i doświadczenie :)

To czym jest ja? :mrgreen:

:lol: a widzisz dwa różne punkty widzenia
ukrzyżowanie dokonane
amen :lol:

a i jeszcze jedno do kogo należy świadomość ?
NIE JESTEM NIKE ...

robert

: : : : : 'ja' jest iluzją

Postautor: robert » 6 maja 2011, o 23:19

NIKE pisze:
a i jeszcze jedno do kogo należy świadomość ?

Dlaczego świadomość miałaby do kogokolwiek należeć?

Awatar użytkownika
NIKE

Postautor: NIKE » 6 maja 2011, o 23:40

odpowiem prowokująco
a dlaczego nie miałaby należeć ?

ja jestem doświadczeniem i świadomością więc świadomość należy do mnie a ponieważ jestem też jednością ze wszystkim - świadomość należy więc do wszystkich , i jednoćześnie wszyscy są świadomością

jeżeli doświadczam istnienia to muszę być tego świadoma

robert mam wrażenie ,że nie wszystko zakumałeś z tego co czytasz :)
chyba ,że bawisz się w kotka i myszkę :lol:
NIE JESTEM NIKE ...

robert

Postautor: robert » 7 maja 2011, o 00:15

NIKE pisze:odpowiem prowokująco
a dlaczego nie miałaby należeć ?

ja jestem doświadczeniem i świadomością więc świadomość należy do mnie a ponieważ jestem też jednością ze wszystkim - świadomość należy więc do wszystkich , i jednoćześnie wszyscy są świadomością

jeżeli doświadczam istnienia to muszę być tego świadoma

robert mam wrażenie ,że nie wszystko zakumałeś z tego co czytasz :)
chyba ,że bawisz się w kotka i myszkę :lol:

temat został przeze mnie wyczerpany przez ostatnich 7 stron.

Ja się wyzwoliłem i przyniosłem wam wyzwolenie na tacy. Żadne z Was nawet nie miało krzty odwagi żeby zastanowić się nad czym mówię. Żeby zatrzymać się na chwilę i przyjrzeć się temu bliżej.

Przedstawiłem wam wszystko czego potrzebujecie do kompletnej wolności. Wolności w najpełniejszym tego słowa znaczeniu. To o czym mówi i widzi Eckhart Tolle, Adyashanti, to co widział Ramana Maharshi, Dogen, Budda i Chrystus oraz wielu innych.

Kiedy zdajecie sobie sprawę, że 'ja' nigdy nie istniało zanurzacie się w pełni w niedualistycznym postrzeganiu. Nie macie najmniejszego pojęcia czym jest brak dualizmu i czuje wstręt kiedy twierdzicie, że jest inaczej.

Piszesz, że jesteś z jednością ze wszystkimi, jednak dalej widzisz siebie i innych. Nie masz pojęcia czym jest jedność.

Za bardzo lubujecie się w koncepcjach, ich tworzeniu i żonglowaniu nimi. Żadne z was nigdy nie szukało prawdy. Jedyne czego szukacie to fantazje, które dadzą wam poczucie oryginalności, czegoś co was podbuduje i utwierdzi w przekonaniu, że jesteście wspaniali. To jedno wielkie kółko adoracyjne.

Próbujecie się utożsamiać z Bogiem, wszechświatem twierdząc JA JESTEM, JA JESTEM WSZECHŚWIATEM, JA JESTEM ŚWIADOMOŚCIĄ PRZENIKAJĄCĄ CAŁY WSZECHŚWIAT I WSZYSCY SĄ ŚWIADOMOŚCIĄ.
Próbujecie przywłaszczyć sobie coś co nigdy do was nie należało i nigdy nie będzie należeć.

To tylko SAMOUBÓSTWIENIE. Jedyne co w ten sposób osiągacie to karmienie i umacnianie swojego 'ja'.

Mogę się założyć, że żadne z was nawet przez minutę nie zastanowiło się jak wyglądałby świat bez 'ja'.

Tak więc, masz rację. Chyba nie wszystko zakumałem z tego co tu przeczytałem. Może dlatego, że nawet nie próbowałem bo nie widziałem tu jeszcze niczego co byłoby warte choćby splunięcia.

Awatar użytkownika
NIKE

Postautor: NIKE » 7 maja 2011, o 00:20

a już myślałam ,że się zrozumeliśmy
robercie to co napisałeś to słowa ego
gdybyś faktycznie był poza dualizmem te słowa by nie padły spod twojej klawiatury - skąd ten jad?
NIE JESTEM NIKE ...

robert

Postautor: robert » 7 maja 2011, o 00:51

NIKE pisze:a już myślałam ,że się zrozumeliśmy
robercie to co napisałeś to słowa ego
gdybyś faktycznie był poza dualizmem te słowa by nie padły spod twojej klawiatury - skąd ten jad?

Jeżeli uważasz, że wyzwolenie oznacza, że nie ma gniewu, nie ma jadu to nie rozumiesz czym jest totalna wolność.
Co to za wolność kiedy nie można sobie porzucać przekleństwami i popluć jadem.

Jad jest stąd, że mogę go używać nie przywiązując się do niego. Mogę być wkurwiony, miły, sympatyczny, mogę wylewać tyle jadu na ile mam ochotę i żadna z tych emocji mnie nigdy nie pochłonie. To jest wolność. Jad i gniew pojawia się wtedy kiedy prawda styka się z iluzją. Kłamstwo piecze.

Jeżeli nie przemawia do was pobłażliwość to pora na jad.

Chyba nie zrozumiałaś jednej rzeczy. Ja nie przyszedłem tutaj żeby się o coś spierać, dyskutować, cokolwiek udowadniać. Dyskusja to kwestia udowodnienia czegoś drugiej osobie. To sprawa wygranej i przegranej. To próba pokazania, że moja racja jest właściwa a Twoja nie.

Ja przyniosłem coś co SAMA MOŻESZ SPRAWDZIĆ ale Twoja ignorancja sprawiła, że nawet nie zechciałaś spróbować. Wskazuje księżyc palcem. TFU! Daje ten księżyc złapany na lasso do potrzymania i wypróbowania ale Tobie nawet nie chce się wyciągnąć ręki żeby potrzymać line.

Z mojej strony to będzie wszystko.

Napisałem co miałem do napisania. WSZYSTKO jest w tym temacie. Jeżeli ktokolwiek będzie miał chęć to szczerze sprawdzić to służę pomocą, wystarczy napisać prywatną wiadomość.

Awatar użytkownika
SAM

Postautor: SAM » 7 maja 2011, o 09:15

Obrazek

Puenta, jest taka że małe "ja" istnieje w oceanie dużego JA, jak wybierze tak małe "ja", gdyż duże JA słucha wyboru małego "ja", bo wie że w rzeczywistości są tym samym...

Tak Robercie małe "ja" nie istnieje jak jest duże które jest TYM SAMYM we wszystkim i w Tobie też...

Mogę się założyć, że żadne z was nawet przez minutę nie zastanowiło się jak wyglądałby świat bez 'ja'.

Odp. 2,8 11 ... hmmm ciekawy zestaw liczb :D

P.S: Biorąc w dyskusji doskonale wiedzą o tym o czym tu jest mowa, pytanie brzmi czy wiesz i ty że on wie i uważa że życie jest piękne i już nie musi wiedzieć, bez określenia...

"Wiem, że nic nie wiem"

BTW.: To była piękna gra :)
All Right
http://all-right-creation.tumblr.com/

Wróć do „Świadomość”