Spróbujemy wam wyjaśnić fizykę kwantową, ale nie mogę was absolutnie zapewnić, że cokolwiek zrozumiecie. Ona zapytała czym jest fizyka kwantowa. Co? Czym w prostych słowach jest fizyka kwantowa? Wyjaśnić w prosty sposób fizykę kwantową?
Kiedy wyprowadziłem się z Los Angeles, wprowadziłem się do czegoś o czym myślałem
że jest Santa Cruz, i kiedy coś nam ukradziono z samochodu wezwaliśmy policję
A w czasie kiedy nie przebywaliśmy w Santa Cruz, bywaliśmy w mieście zwanym Kapitola.
A urząd pocztowy myślał, że mieszkamy w Santa Cruz, a policja że w Kapitoli.
Kiedy zacząłem się tym interesować przeczytawszy o tym w gazecie, doszedłem do wniosku,
że nie mieszkamy ani w Santa Cruz ani w Kapitoli tylko - zwanym -
I w fizyce kwantowej jest podobnie, jednakże w przypadku Santa Cruz Kapitoli i -
nie dziwimy się jeszcze tak mocno, ponieważ pamiętamy, że to my wymyśliliśmy linie na mapie
natomiast fizyka kwantowa wydaje się być niezrozumiała ponieważ większość ludzi
myśli że to nie ludzkość wynalazła linie więc tym samym trudne do zrozumienia jest że
cząsteczka może być naraz w trzech miejscach jednocześnie nie będąc tak naprawdę nigdzie.
Ale jeżeli uświadomisz sobie, że to ludzie wymyślili wszystkie przeszkody, granice i linie jak na przykład mur berliński Fizyka kwantowa staje się mniej zagadkowa niż fakt, że mieszkam w trzech miejscach jednocześnie Chińska myśl, oparta na i-ching upraszcza niejasność fizyki| kwantowej, która wynika z logiki arystotelesowskiej mówiącej, że A oznacza tylko A i nic więcej. W i-ching A i nie A może być tym samym jednocześnie. Fizyka kwantowa udowadnia eksperymentalnie, że światło przemieszcza się w postaci cząsteczek. Można zbudować skomplikowany aparat matematyczny, który wykaże że światło porusza się w małych cząsteczkach zwanych fotonami.
I można wykonać eksperyment, który wykaże, że światło faktycznie jest strumieniem fotonów.
Raighley zbudował aparat matematyczny pokazujący, że światło jest falą i zrobił eksperyment który potwierdził, że światło ma naturę falową. Jak powiedział jeden z fizyków w latach dwudziestych, to cholerne światło czeka jak przeprowadzimy eksperyment i wtedy zdecyduje w jaki sposób będzie się przemieszczać Shredinger powiedział "żałuję, że kiedykolwiek wmieszałem się w tą cholerną teorię kwantową". Zmodyfikowana teoria Oppenheimera mówi, że światło nie ma natury ani korpuskularnej ani falowej dopóki nie zaczniemy go obserwować, a wtedy| ma ono taką naturę jaką pokazuje nam narzędzie którym je obserwujemy. Elektronu nie ma nigdzie, do momentu kiedy nie zaczniemy go oglądać, a wtedy on decyduje gdzie chce się znaleźć. Kiedy przestajemy go obserwować elektron znowu jest wszędzie.
Każdy model który stwarzamy, mówi nam jak pracuje nasz mózg, i tym samym wszechświat.
Tam są po prostu ludzkie gry symbolami. Wszechświat sam w sobie jest większy
niż jakikolwiek model stworzony przez człowieka. Nawiązując do buddyzmu zen, większości form buddyzmu i mechaniki kwantowej, każdy opis wszechświata jaki budujesz jest niewłaściwy ponieważ każdy tworzony obraz wszechświata jest tak naprawdę obrazem instrumentu
którym opisujesz wszechświat. A instrumentem którego używasz żeby to zrobić jest twój własny układ nerwowy, tak więc obraz wszechświata który tworzysz jest obrazem twojego układu nerwowego. Ergo, każdy model który tworzymy nie opisuje wszechświata tylko możliwości
naszego umysłu do opisania go. Na długo przed powstaniem mechaniki kwantowej niemiecki filozof Husserl powiedział, że całe poznanie jest grą. Każdy przejaw bigoterii, uprzedzeń rasowych, seksizmu, każda dogmatyczna ideologia, która uprawomocnia ludzi do mordowania innych ludzi z czystą tego świadomością każdy głupi kult, przesądna religia, każdy rodzaj ignorancji na tym świecie, jest efektem nieświadomości tego, że każde poznanie jest grą. Dajemy wiarę temu co widzimy, wtedy dajemy wiarę naszej interpretacji tego co widzimy nie zdając sobie nawet sprawy, że cały czas interpretujemy, uważamy, że to jest rzeczywistość. Filozofia nazwała to naiwnym realizmem, to co postrzegam jest rzeczywistością. Filozofia odrzucała naiwny realizm, w każdym stuleciu począwszy od Buddy i Platona a nadal większość ludzi opiera swoje myślenie na kategoriach naiwnego realizmu. W naszych czasach argumentuje się tak, że może faktycznie moje postrzeganie nie jest właściwe, ale istnieje gdzieś właściwy model postrzegania i naukowcy znają go za pomocą narzędzi badawczych, i tylko za ich pomocą możemy dojść do tego co jest naprawdę prawdziwe. Ale relatywizm i mechanika kwantowa udowodniły w jasny sposób, że zjawiska jakie
bada się metodami naukowymi są prawdziwe i zgodne tylko dla aparatury którą zjawiska te się bada oraz tego gdzie ta aparatura się znajduje w czasie i przestrzeni. Stąd niemożliwym jest ustalenie punktu w którym obserwowalne jest coś, co jest jednoznacznie prawdziwe. Wszyscy patrzymy z perspektywy własnych tuneli rzeczywistości. I kiedy zdamy sobie sprawę, że zawsze patrzymy z perspektywy własnych tuneli rzeczywistości, odkryjemy że jest o wiele łatwiej zrozumieć skąd się biorą inni ludzie, i skoro mają inne tunele rzeczywistości to przestają wydawać nam się ignorantami, zboczeńcami, kłamcami opętanymi jakąś szaloną ideologią, zauważycie, że mają po prostu inny tunel rzeczywistości a każdy z tuneli rzeczywistości mówi nam coś interesującego o wszechświecie. Jeśli tylko chcemy słuchać... Tak, każde poznanie jest grą.
tekst z filmu "Maybe logic"
- Prometeusz
- Reputacja: 0
- Kontaktowanie:
: tekst z filmu "Maybe logic"
....świat iluzji jest dla nas rzeczywistością,
.........RZECZYWISTOŚĆ jest poza iluzją

.........RZECZYWISTOŚĆ jest poza iluzją

- Prometeusz
- Reputacja: 0
- Kontaktowanie:
: tekst z filmu "Maybe logic"