Właściwy dzień

Duchowe inspiracje. Cytaty, teksty i wiele innych.
Ciekawy
Reputacja: 0

Właściwy dzień

Postautor: Ciekawy » 19 lutego 2011, o 18:18

Ciekawa przypowiesc budyjska z Osho:

W Sri Lance umierał pewien znany mistyk. Był szanowany przez tysiące ludzi toteż zgromadził się wokół niego tłum. Otworzył jeszcze raz oczy, by zaczerpnąć kilka ostatnich oddechów na tej ziemi i odejść na zawsze. Wszyscy byli ciekawi, jakie będą jego ostatnie słowa. A stary mistyk powiedział:
- Nauczałem was przez całe swoje życie o bezgranicznym szczęściu, ekstazie, medytacji. Teraz odchodzę na drugi brzeg. Nie będziecie mieli do mnie dostępu. Słuchaliście mnie, ale nigdy nie postępowaliście według moich słów. Zawsze odkładaliście to na później. Nie ma sensu dłużej odkładać. Ja odchodzę. Czy ktoś z was idzie ze mną?
Zapadła głęboka cisza. Ludzie spoglądali na siebie nawzajem, myśląc: „Może ten człowiek? Był przecież uczniem przez ponad czterdzieści lat... Może on jest gotów?" Ale on także patrzył na pozostałych - i nikt nie wstawał, aby towarzyszyć mistrzowi. W końcu sali ktoś podniósł rękę. Mistyk pomyślał: „Chociaż jeden, który ma dość odwagi". Ale człowiek ten powiedział:
- Chciałem wyjaśnić, że nie wstałem, by podążać za tobą, lecz jedynie podniosłem rękę. Przypomnij mi, jak dojść na drugi brzeg, bo dzisiaj nie jestem jeszcze gotowy. Wielu spraw nie zakończyłem: mam w domu gościa, mój młodszy syn się żeni. Nie mogę więc dzisiaj odejść z tobą. Mówisz, że nie można powrócić z drugiego brzegu, ale za jakiś czas, pewnego dnia, przyjdę się z tobą spotkać. Toteż, mimo iż wyjaśniałeś to nam przez całe swoje życie, przypomnij raz jeszcze - jak przechodzi się na drugi brzeg? Niestety, nie mogę iść z tobą teraz. Po prostu chcę sobie przypomnieć, bo gdy nadejdzie ten właściwy dzień...
Ale właściwy dzień nie nadchodzi nigdy. Nie jest to jedynie historia tego biedaka. To historia milionów ludzi, prawie wszystkich. Wszyscy czekają na właściwy moment, właściwy układ gwiazd... Zapytują astrologów, wróżą z dłoni, chcą wiedzieć, co zdarzy się jutro. A jutro nie istnieje. Jest po prostu niemądrą strategią unikania. To, co się zdarza, zawsze zdarza się dzisiaj.
"Iść za marzeniem i znowu iść za marzeniem, i tak zawsze aż do końca."

Joseph Conrad

huki

Re: Właściwy dzień

Postautor: huki » 23 lutego 2011, o 16:44

:-D
nic

Awatar użytkownika
metasearcher
Kontaktowanie:

Re: Właściwy dzień

Postautor: metasearcher » 14 czerwca 2011, o 23:12

O śmierci powinniśmy pamiętać jedno: nie ważne kiedy do nas przyjdzie, zawsze będziemy mieli jeszcze jedną rzecz, której nie zdążyliśmy zrobić. I to się tyczy każdego: zarówno przeciętnego człowieka, jak i mistrza duchowego.
Zapraszam na stronę: Rozwój duchowy - zajrzyj w głąb siebie
oraz do przeczytania Tao Te Ching w polskim tłumaczeniu.

Wróć do „Inspiracje”